Hele team blijft twee dagen verplicht (en betaald) thuis bij dit bedrijf
Het digitale communicatiebedrijf Marbles uit Antwerpen geeft zijn personeel volgende week twee extra dagen vakantie ,,om energie te tanken” na een jaar vol coronastress. Volgens ‘Creator of Opportunities’ (coo) Tim Berghmans hebben werknemers behoefte de batterij op te laden ,,door het uitblijven van duidelijk perspectief”.
Marbles is niet het eerste bedrijf dat haar werknemers extra vakantiedagen geeft. Begin deze maand liet het sociale medium LinkedIn weten al zijn werknemers (15.900 mensen) een week vakantie te geven. Het vermindert het risico op burn-outs in deze tijden van thuiswerken, zo stelde het bedrijf.
Om diezelfde reden doet Marbles hetzelfde: ,,Het afgelopen jaar eiste veel van ons, zowel professioneel als op mentaal gebied. Collega’s zagen elkaar nauwelijks en ook buiten het werk waren er weinig of geen mogelijkheden om te ontspannen. Maar er werd wel verwacht dat we in hetzelfde tempo verder werkten en nog altijd dezelfde kwaliteit boden. Eventjes ging dat allemaal wel. En dan ging het nog eventjes langer. En dan nog wat langer. Tot duidelijk werd dat de ‘nog eventjes volhouden’-boodschap niet meer werkte”, laat het bedrijf weten.
Normaal organiseert Marbles volgende week zijn viermaandelijkse ‘Innovation week’. Alle collega’s werken dan vijf dagen intensief samen en creëren nieuwe dingen. ,,Aan het einde van zo’n week bruisen wij normaal gezien allemaal van de energie. Het afgelopen jaar probeerden we daar een digitale versie van te maken, maar dat was toch niet hetzelfde. Daarom zochten we nu een andere manier om onze mensen energie te laten tanken. We kwamen tot de vaststelling dat mensen nu vooral rust en herstel nodig hebben, vandaar het idee om het volledige team twee dagen extra verplichte vakantie te geven. Volgende week donderdag en vrijdag blijft iedereen betaald thuis bij Marbles. Een extra weekend in 2021, zeg maar”, zegt Berghmans.
Energie
Een opmerkelijk voorstel, want werknemers mogen bij Marbles zélf beslissen hoeveel vakantie ze nemen. ,,Klopt, maar dat ‘onbeperkt verlof’ is vrij en individueel op te nemen en dat is niet wat we hiermee willen bereiken. We geven volgende week twee extra ‘wettelijke’ vakantiedagen, verplicht op te nemen door elke collega op hetzelfde moment. Ons bedrijf is zich ervan bewust dat ons personeel die energie nodig zal hebben om de komende periode aan te kunnen. Want hoe je het ook wendt of keert: het ‘normale’ leven is niet meteen terug.”
Marbles - waar zeventien mensen werken - wil met het initiatief het personeel ook bedanken voor alle inspanningen die het leverde om het bedrijf door de coronatijd te loodsen. ,,Ons hele team is van maart tot september deeltijds werkloos geweest”, aldus Berghmans. ,,Ook in het najaar en dit voorjaar waren er enkele teams die een paar maanden deeltijds werkloos waren. Dat was nodig om het hoofd boven water te houden bij Marbles. Een moeilijke situatie wel. Want het gaat over het inkomen en de financiën van je collega’s. Maar sinds deze maand is iedereen weer fulltime aan het werk. Hopelijk kan het nu zo blijven.”
Zilveren Kruis
Ook andere bedrijven namen al het initiatief om extra vakantie uit te delen. Het Belgische investeringsbedrijf Sofina gaf zijn 68 directie- en personeelsleden zelfs 40 dagen extra verlof bij wijze van ‘coronageste’. Die acht weken extra verlof kunnen de komende twee jaar opgenomen worden in blokken of als snipperdag.
In Nederland besloot Zilveren Kruis in februari om de online vergaderingen in te korten tot maximaal drie kwartier, en zelfs een hele week zonder meetings in te stellen. Zilveren Kruis vindt dat medewerkers een goede balans moeten kunnen vinden tussen gezond werken en gezond leven. Daar hoort te veel vergaderen niet bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Burn-out ligt op de loer: LinkedIn geeft duizenden medewerkers deze week vakantie
Het sociale medium LinkedIn heeft bijna al zijn werknemers (15.900 mensen) sinds afgelopen weekeinde een week vakantie gegeven. Het geeft hen de tijd de batterij op te laden en vermindert het risico op burn-outs in deze tijden van thuiswerken, zo stelt het bedrijf. -
PREMIUM
Dit moet je wel en niet doen voor promotie: ‘Na halfjaar zeggen dat je teamleider wilt worden is echt te snel’
Doorgroeien van stagiaire naar directeur of van ‘chef powerpoint’ tot CEO. Hoe sleep je die promotie binnen? En welke uitdagingen kom je tegen als je leiding gaat geven aan je voormalige collega’s? -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken. -
Bouke (35) herstelde van kanker, maar kon daarna geen werk vinden: ‘Moet gat op je cv verklaren’
Bouke Schwering (35) is op wonderbaarlijke wijze genezen van kanker. Het enige wat hij wil is weer meedoen aan de maatschappij. Huisje, boompje, beestje én een baan. De regels voor re-integratie en bureaucratische rompslomp maken het voor hem en andere jonge mensen die zijn genezen van kanker echter bijzonder lastig om werk te vinden. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.