Hoe je collega’s wél meekrijgt met je plannen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: weerstand.
Briesend smeet ze het rapport op mijn bureau. Het was blauw en blauw was niet haar kleur en het was háár rapport. Nooit had ik vermoed dat mijn taak om een nieuwe huisstijl te introduceren zoveel emoties los zou maken. Wat ik niet doorhad, was dat ik mijn collega’s iets afnam.
Zij mochten al jaren zelf weten hoe ze hun rapporten vormgaven en dit mocht nu niet meer. In de plaats van een gemeenschappelijk doel tussen haar en mij te zoeken – we willen allemaal professioneel voor de dag komen, nietwaar? – wilde ik haar boos overtuigen van mijn gelijk. Wat leverde dat op? Niks. Of jawel: nog meer weerstand.
Stiekem geniet ik er wel van als mensen burgerlijk ongehoorzaam zijn, een dikke vinger opsteken en in opstand komen tegen suffe regeltjes. Maar niet tegen die van mij! Stel nou dat je mensen wilt overtuigen om te veranderen. Hoe krijg je ze dan toch mee?
Kont tegen de krib
Allereerst een geruststelling: altijd als je veranderingen doorvoert, zullen er mensen zijn die het er niet mee eens zijn. Hoe goed je het ook inpakt of hoe oprecht je bedoelingen ook zijn. Sommige mensen gooien de kont tegen de krib, puur en alleen omdat jij hun gedrag probeert te veranderen.
Ook zijn er mensen die de verandering wantrouwen: is dit echt nodig? Gaat dit volgend jaar wéér veranderen? Een laatste groep verandert gewoon niet. Ze snappen misschien je punt wel, maar ze vinden het te lastig om zich aan te passen.
Altijd als je veranderingen doorvoert, zullen er mensen zijn die het er niet mee eens zijn
Wat kan helpen is om mensen vrij te laten. Je geeft ze handvatten en argumenten, maar laat de keus aan hen. Prima als je mensen wilt aansporen om een ommetje te doen tijdens het werk of gezond te eten. Maar de nieuwe huisstijl was verplicht. Per ongeluk deed ik best wat dingen goed. Ik liet sceptici zien waarom een uniforme huisstijl belangrijk is en die boodschap hield ik stug vol.
Ik zorgde voor gemak, de nieuwe huisstijl-sjablonen waren makkelijker in gebruik dan de oude. Daarnaast liet ik mensen praten met collega’s die wel de nieuwe huisstijl gebruikten. Die zaten immers in hetzelfde schuitje. Maanden later kreeg ik een mail van de oud-protesteerder. Ze moest erg wennen aan de nieuwe huisstijl, maar vond hem nu erg mooi.
Meer weten over onze hersenen op de werkplek? Lees dan ook Chantals boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Denk jij weleens dat je slecht bent in je eigen werk? Dit is waarom dat juist een voordeel kan zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het worse-than-average-effect. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Oude tv wegbrengen naar de kringloop? Dan moet je je straks laten registreren: ‘Zit hier niet op te wachten’
Eigenaren van antiekwinkels, kringlopen en tweedehandswinkels zitten met de handen in het haar. Zij moeten als het aan het kabinet ligt duizenden schilderijen, lepels, televisies en juwelen stuk voor stuk digitaal registreren. Ondoenlijk, stellen handelaren. -
Stakend personeel Gall & Gall akkoord met loonsverhoging van 4,5 procent: ‘Voor nu voldoende’
Het salaris van personeel van slijterijketen Gall & Gall stijgt met 4,5 procent. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met moederbedrijf Ahold Delhaize. Daar waren wel meerdere stakingen voor nodig.
-
Waarom we achteraf toch spijt hebben van onze felbegeerde aankopen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: spijt van je aankoop -
PREMIUM
‘Vintage kiloknallers’ van broers Roël en Daud zijn ‘booming business’: ‘We maken er een feestje van’
Het begon als een hobby van twee broers die zelf dol zijn op vintagekleding. Inmiddels runnen Daud en Roël IJsselstein (25 en 22) een bedrijf met twintig medewerkers, kopen vintage in heel Europa en verkopen dat via landelijke pop-up kilosales. Vintage is hip! -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.