‘Hoe vaker mensen je zien op werk, hoe positiever ze denken over je’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: bekend maakt bemind.
‘Ik moet zeggen dat ik het nieuwe powerpointsjabloon eerst niks vond, maar inmiddels vind ik het mooi’, zo bekende een collega. Het verbaasde me niet echt. Onlangs had ik een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen en de meningen waren verdeeld. Een handjevol collega’s vond het zelfs nodig me haatmail te sturen over lijntjes en te stampvoeten over de kleur blauw.
Bijdraaien
Ik deed mijn best de klachten geduldig aan te horen, maar had niet de neiging mijn collega’s te overtuigen van de kwaliteiten van het ontwerp, of aanpassingen te laten doen. Ik wist namelijk dat het overgrote deel vanzelf zou bijdraaien. Gewoon, als ze de huisstijl vaker hadden gezien.
Bekend maakt namelijk bemind. In een beroemd experiment moesten proefpersonen raden of een onbekend Chinees karakter iets positiefs of negatiefs betekende. Hoe vaker ze hetzelfde karakter zagen, hoe positiever ze erover dachten. (Het karakter dat ze zagen was het Chinese woord voor ‘herhaling’.)
Psychologen hebben dit fenomeen het mere exposure-effect gedoopt, omdat mensen blijkbaar alleen al door blootstelling dingen beter waarderen.
Vanuit de oertijd een heel gezond overlevingsmechanisme
Vanuit de oertijd een heel gezond overlevingsmechanisme. Ken je een besje al, dan kun je het waarschijnlijk veilig eten en is het handig als je die het lekkerst vindt. Een nieuwe vrucht moet met achterdocht worden bekeken.
Tien tot twintig keer
Iets leren waarderen is simpel. Wetenschappers hebben ontdekt dat het mere exposure-effect optimaal werkt na tien tot twintig keer zien, proeven of horen.
Marketeers maken slim gebruik van dit principe. Merken die we vaak zien, vinden we betrouwbaarder en kopen we liever dan onbekende. Veel gedraaide hitsingles vinden we vanzelf leuk, net zoals modetrends als spijkerbroeken met scheuren.
Met dit principe kun jij ook jezelf verkopen. Wil je dat mensen je aardiger je vinden? Trek je dan niet terug in je kantoor, maar laat je zien. Zelfs als mensen je onbewust opmerken, denken ze positiever over je. Wie weet levert het zelfs een promotie op.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Seksisme in de kerk en radicale naastenliefde: ‘Ik wist: als ik niet uitkijk, verlies ik alle hoop’
Ze stapt graag de barricades op voor een ander, maar dit jaar dreigde Bettelies Westerbeek (38), pastor in Moerwijk, zelf om te vallen. Een gesprek over verlammende bureaucratie, seksisme in de kerk, het grote onrecht van het veen en het zand. En: van radicale naastenliefde. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
‘Kijk naar faalverhalen: niet iedereen is een Zuckerberg of Gates geworden’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: ga op zoek naar faalverhalen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Dit zijn de vier grootste misvattingen over onderhandelen
Je salaris, de inhoud van je takenpakket, de prijs van je nieuwe auto of welke maaltijd er vanavond op tafel moet komen: zowel op het werk als privé moeten we onderhandelen. Onderhandelexpert Maarten van Rossum was diplomaat en raadadviseur van de minister-president. Nu helpt hij bedrijven en particulieren om meer uit onderhandelsituaties te halen. Dit zijn volgens hem de grootste misvattingen over onderhandelen.
-
2
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Dit is waarom je collega's boos worden als je hun stoel gebruikt of pen ‘leent’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: waarom mensen boos worden als je hun pen meeneemt. -
Waarom je denkt dat je sollicitatiegesprek slecht ging (terwijl het best meeviel)
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: waarom je denkt dat je sollicitatie slecht verliep.