‘Hoezo moet je nu geen nieuw bedrijf beginnen?’
Wat vind jij?Werken zal zelden zo snel en zo ingrijpend veranderen als tijdens deze pandemie. Wat betekenen de ontwikkelingen voor jouw werkdag? Mirjam Wiersma, trainer en auteur van Elke werkdag een topdag, zoekt uit wat de impact daarvan kan zijn op ons werk na corona. Deze week: nu een bedrijf beginnen, ja of nee?
Volgens het CBS stopten in 2020 140.000 ondernemers met hun bedrijf, 20 procent meer dan het jaar ervoor. En dat is een record, zelfs tijdens de moeilijke jaren in 2009 en 2012 waren er niet zó veel bedrijfsopheffingen.
Toch waren er in bepaalde sectoren ook bedrijven die het juist zeer goed deden in coronatijd. In plaats van een vakantie was een nieuwe badkamer populair net als de aanschaf van een boot of vakantiehuis. Webshops, pakketbezorgdiensten en online supermarkten deden het bijzonder goed en ook online diensten als Netflix of onderwijsplatform Squla draaiden super. Het ging zelfs niet in de hele horecasector slecht: sommige bedrijven hebben van het afhalen en bezorgen een winstgevend concept weten te maken.
Zou jij je eigen bedrijf willen beginnen? Dan is de keus aan jou of je dat nu al doet of wacht tot na corona. Voor beide valt wat te zeggen:
Optie 1: beter maar niet starten
Er zijn zeker beren op de weg te benoemen. Grotere werkloosheid betekent minder bestedingen en misschien wel meer anderen die ook nu een bedrijf gaan starten. Nu een fysieke winkel beginnen betekent misschien wel dat je straks in een half lege winkelstraat of helemaal leeg winkelcentrum zit. Faillissementen of bedrijfsopheffingen van anderen raken zo ook aan jouw toekomstige klantenstroom.
Nu een fysieke winkel beginnen betekent misschien wel dat je straks in een half lege winkelstraat of helemaal leeg winkelcentrum zit
Qua uitgaven lijkt het in sommige sectoren nog wel mee te vallen, in andere juist weer niet. Maar hoe is dat als straks de steunmaatregelen eindigen? Misschien zijn de uitgaven in de ene sector ook aangejaagd door de beperkte bestedingsmogelijkheden in andere. Zonder veel moeite kun je nu je bank uitproberen, maar een zorgeloos rondje over de meubelboulevard - waar je lekker even op elke bank neerploft - is een stuk minder gemakkelijk geworden. Als de wereld weer open gaat, is het maar de vraag waar we ons geld aan uit gaan geven.
Optie 2: Juist in de coronacrisis beginnen
Toch zitten er ook voordelen aan het starten van een onderneming in coronatijd. Als je nu een winkelpand zoekt, zul je veel keus hebben en er zullen ook veel bedrijven zijn die je kunt overnemen.
Online shoppen zijn we veel meer gaan doen tijdens corona. Jaren geleden dacht ik zelf dat ik nooit schoenen online zou kopen: die paste je natuurlijk in een winkel. Maar met een goede retourservice is mijn koudwatervrees al jaren verdwenen. Hetzelfde geldt voor digitaal grote uitgaven; ik kan me niet meer voorstellen dat ik naar een winkel ga om een laptop te kopen.
Een jaar lang anders geld besteden is vast lang genoeg om gewoonten te veranderen: online shoppen lijkt ook na corona veel kansen te bieden en zo zullen er meer sectoren zijn die juist nu een groei doormaken. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van ondernemers die toch slaagden in coronatijd. Zoals deze moedige mannen die tijdens corona een versmarkt startten in een verder verlaten winkelcentrum.
Je kans van slagen hangt natuurlijk ook af van je bedrijfsplan. Wat ga je doen en hoe ga je het doen? Ik denk dat er goede concepten te verzinnen zijn in deze tijd.
Wat vind jij?
Hoe zie jij het toekomstige ondernemersklimaat? Zit je zelf in een sector waarin starten jou een goed idee lijkt? Of denk je dat je beter even een jaartje kunt wachten totdat er – hopelijk – meer duidelijk is geworden over ons economisch klimaat?
Poll
Een bedrijf starten in coronatijd...
-
Is een goed idee. Er zijn kansen genoeg. (77%)
-
Is een slecht idee. Het risico is te groot. (11%)
-
Weet ik niet (12%)
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Stakend personeel Gall & Gall akkoord met loonsverhoging van 4,5 procent: ‘Voor nu voldoende’
Het salaris van personeel van slijterijketen Gall & Gall stijgt met 4,5 procent. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met moederbedrijf Ahold Delhaize. Daar waren wel meerdere stakingen voor nodig. -
PREMIUM
Corona-jobhopper heeft vaak spijt: ‘Stuit op dezelfde problemen’
Corona heeft werknemers wereldwijd aan het denken gezet. Velen namen ontslag. Maar in hun nieuwe baan zijn ze lang niet altijd gelukkiger, blijkt uit onderzoek. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
Wat vind jij?
Is digitaal werken een blijvertje of gaan we ‘terug naar normaal’?
Werken zal zelden zo snel en zo ingrijpend veranderen als tijdens deze pandemie. Wat betekenen de ontwikkelingen voor jouw werkdag? Mirjam Wiersma, trainer en auteur van Elke werkdag een topdag, zoekt uit wat de impact daarvan kan zijn op ons werk na corona. Deze week: technologische ontwikkelingen. -
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag: waarom wandelen zo goed voor je is
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag. Moet je naar kantoor? Ga de uitdaging aan en leg de afstand lopend af. Alle thuiswerkers worden opgeroepen om dezelfde afstand af te leggen, maar dan vanuit huis. Want lopen is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en zorgt er zelfs voor dat je je werk vandaag beter gedaan krijgt, zeggen experts.