Hogeropgeleide ouder krijgt slimmer kind door langer verlof
Langdurig betaald zwangerschaps- en vaderschapsverlof geeft ouders de kans om meer tijd met hun baby's door te brengen, maar de voordelen voor het kind hangen sterk af van het opleidingsniveau van de ouders. Dat blijkt uit nieuw, Brits onderzoek.
Het effect is vooral positief voor de telg van hoger opgeleide ouders. Kinderen van wie de moeder een tot twee jaar betaald verlof kreeg na de bevalling, scoorden aanzienlijk hoger op toetsen en examens in het basis- en voortgezet onderwijs. Het effect is volgens de onderzoekers van de Universiteit van Warwick vooral merkbaar bij jongens. ,,Hun schoolprestaties verdubbelden bijna ten opzichte van leeftijdsgenoten wiens ouders slechts een tot drie maanden verlof kregen."
Maar de onderzoekers constateerden dat de voordelen voor ouders zonder hogere opleiding gering waren. ,,Laaggeschoolde vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof, krijgen geen slimmere kinderen dan ouders met hetzelfde opleidingsniveau, die na een paar maanden weer aan het werk gaan", zo valt te lezen in het rapport.
De studie is de eerste in zijn soort waarbij gekeken wordt naar de invloed van vader- en moederschapsverlof op de leerprestaties van kinderen.
Hoofdonderzoeker, professor Victor Lavy van de Universiteit van Warwick, publiceerde het wetenschappelijk artikel in het februarinummer van het tijdschrift Royal Economic Society. Hij maakt gebruik van gegevens van zowel Britse als Oostenrijkse ouders. In Oostenrijk werd betaald verlof verlengd tot maar liefst twee jaar voor kinderen die na juni 1990 waren geboren.
Laaggeschoolde vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof, krijgen geen slimmere kinderen
Hoe het precies komt dat kinderen met lager geschoolde ouders niet beter presteren op school, komt niet naar voren uit de studie.
Hoe is het geregeld in Nederland?
In Nederland hebben vrouwen recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Gedurende deze weken ontvang ze een uitkering die net zo hoog is als het ziektewetdagloon, oftewel 100 procent. Als een werkgever deze uitkering ontvangt, dan kan hij tijdens het verlof het salaris doorbetalen.
Vaders hebben op dit moment recht op twee dagen verlof, maar vanaf volgend jaar krijgen mannen vijf dagen vrij. Die vijf dagen worden volledig doorbetaald. De vijf weken aanvullend verlof komen daar per 1 juli 2020 bij. Dit verlof moet het eerste half jaar na geboorte worden opgenomen. De werknemer krijgt in die tijd via het UWV een uitkering van 70 procent van het loon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Altijd streven naar de beste versie van jezelf? Dit is het risico
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de beste versie van jezelf. -
Dit kan er misgaan als we ons ‘gezonde verstand’ gebruiken
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: ons gezonde verstand -
PREMIUM
De wereld werkt thuis: Amerikanen in conflict met baas, Fransen worden bespied
Nederlandse bedrijven zien hun personeel liefst terugkeren naar kantoor, maar vooral de jongere medewerkers omarmen het thuiswerken. Nederland is zeker niet het enige land dat worstelt met deze corona-erfenis. Een overzicht uit het buitenland.
-
PREMIUM
Oproep van werkloze Pascale (63) ging internet over, nu mag ze massaal solliciteren: ‘Niet te geloven’
Wat een ingezonden brief in de krant al niet teweeg kan brengen. Schrijf je eerst hoe boos je bent dat je als 63-jarige Rotterdamse met een bak aan ervaring nergens aan de slag kunt, stromen de uitnodigingen om te solliciteren opeens binnen. ,,Ik word overstelpt! Maar hé, eerst zien, dan geloven.’’ -
PREMIUM
Ondanks vier trouwe dienstjaren kreeg docent Marijn geen vast contract: ‘Onrechtvaardig en onlogisch’
Na vier jaar trouwe dienst staat docent Marijn Scholte op straat. De faculteit sociale wetenschappen van de Universiteit Utrecht wil hem geen vast contract geven. Scholte is zo boos dat hij zijn voormalig werkgever voor de rechter sleept. Hij wil zijn baan terug en hoopt op verandering. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor alle andere ‘wegwerpdocenten’ in Nederland. ,,Je wordt een aantal jaar gebruikt, en daarna mag je weer verder.” -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.