Jan van Halst traint directeuren op z’n Robinsons: ‘Daar is ook schuldgevoel, pijn en irritatie’
Jan van Halst (52) is een van de meest opvallende kandidaten in Expeditie Robinson. De ex-profvoetballer runt in het dagelijkse leven een coaching- en trainingsbureau. Gisteren hield hij zijn eerste Expeditie Robinson-dag.
Er klonk gepuf, geklaag, maar ook gelach. Jolijt wisselde zich af met irritatie, opluchting met gedrevenheid. In Zoelen bij de locatie van de Holland Evenementen Groep werkten zich 32 managers in het zweet. Leidinggevenden van, pak ’m beet, accountantskantoren, politiekorpsen en transportbedrijven. ,,Het was een snelkookpan van emoties”, kijkt Jan van Halst terug.
In het survivalprogramma Expeditie Robinson zien we hem bouwen, vuur maken, vissen en zijn teamleden aansturen. In dat licht bezien is de ex-prof die voor Ziggo Sport het voetbal elk weekend analyseert, kandidaat voor de finale. Op één van de eilanden in Kroatië, waar dit voorjaar de opnames waren, ontstond het idee om het fenomeen Robinson te implementeren in zijn werk: sinds 2019 bestiert hij samen met Bart Nijhuis Van Baas naar Coach, een bureau voor trainingen en coaching voor leiderschaps- en teamontwikkeling. ,,Op dat eiland heb je veel tijd om na te denken. Het is fascinerend hoe je binnen één, twee dagen een familiesfeer creëert met alle weerstanden en irritaties van dien. Met ons bedrijf zijn we elke dag bezig met deze ontwikkeling, dus ik vroeg me af: hoe kan ik Robinson gebruiken?”
Ja, hoe?
,,We hebben de koppen bij elkaar gestoken. Gingen op zoek naar een goede locatie en kwamen uit op Zoelen. Daar heb je een locatie met Expeditie Robinson-proeven, gemaakt door mensen die ook betrokken zijn bij het programma. Die konden we gebruiken voor onze trainingen mét een Robinson-gevoel. We hebben managers benaderd voor een try-out. Binnen drie dagen hadden we 32 aanmeldingen.”
Hoe zag de dag eruit?
,,We begonnen met vier teams van acht. Met elk team een coach. Dat kun je een beetje vergelijken met de cameraploeg als je bij Robinson op het eiland bent. Die laat je op het eiland ook niet met rust. Met het verschil: de terugkoppeling. Die miste ik wel bij Expeditie Robinson. Iedereen doet maar wat, maar niets wordt geëvalueerd. Bij ons werden het gedrag en de situaties na elke proef besproken. Samen met een psycholoog die rondloopt. Wat ging er goed? Wat mis? Wie had de grootste mond? Was er het stilst? Herken je dat in je werk?”
Laten jullie de ‘expeditieleden’ ook honger lijden?
,,Op het terrein was een houten keet, waar ze begonnen en ’s morgens koffie wilden. Maar er was niets. Geen koffie dus. Nou, meteen irritatie natuurlijk. Daarna naar de eerste proef, waar mijn compagnon en ik hen welkom heetten. ‘Was de koffie lekker?’, vroeg ik. Dat deed Nicolette (Kluijver, presentator Expeditie Robinson) ook bij ons hè? Bij de welkomsproef begonnen ze ook geboeid, moesten ze los komen, de boot in en konden ze slechts een paar bananen winnen. Je zag ze smoezen: ‘We zullen straks toch wel te eten krijgen?’”
En? Was dat zo?
,,Ze deden vier proeven, waarbij ze vermicelli, gehaktballetjes en soepgroente konden winnen. Ze waren begonnen met een tasje met een bouillonblokje, een vuursteen en tondel, je weet wel, die houtslierten die gemakkelijk in brand gaan. Na de ochtendproeven konden de winnaars soep maken, de verliezers moesten het doen met water en bouillon.”
Is er niemand weggerend?
,,Zeker niet. Er werd geklaagd, natuurlijk, want dit waren directeuren die uitgebreide maaltijden gewend zijn. Dit was andere koek. Net als de Eilandraden.”
Eilandraden? Konden ze ook worden weggestemd?
,,Jazeker, na de ochtend deden we een Eilandraad met elk team. De kandidaat die werd weggestemd, moest naar een andere ruimte en sloot zich na de lunch aan bij een ander team. Nou, dan gebeurt er wat, hoor. Schuldgevoel bij het team. Pijn en verdriet bij de weggestemde. Maar ja, dat gebeurt in het bedrijfsleven ook. Daar moet je ook afscheid nemen van mensen. Of laten ze je links liggen in een team. Wat doet dat dan met je? Daarna ontstonden er nieuwe dynamieken in de nieuwe samenstellingen van de teams bij de proeven in de middag.”
Was er tot slot het samensmeltingsdiner?
,,Klopt, met z’n allen rond het kampvuur. Daar hebben we teruggekeken, nagepraat en ervaringen gedeeld.”
Wat waren die ervaringen?
,,Heftig, intens, confronterend ook. De kandidaten moesten vooraf een doel opgeven. Meer luisteren bijvoorbeeld, maar gaandeweg werd diegene toch op zijn makke gewezen: hij luisterde toch niet. Het was ontzettend leerzaam, zoals dat voor mij op het eiland ook was. Gevoelens die je wegstopt. Je plekje vinden in een team. Het familiegevoel dat je opbouwt. Hoe je bepaalde knoppen omzet. Een waanzinnig avontuur.”
Is Expeditie Van Baas Tot Coach éénmalig?
,,We gaan er ook zeker mee door. Op 1 december weer een en in het nieuwe jaar.”
Expeditie Robinson is elke donderdag en zondag te zien op televisie bij RTL 4.
Bekijk hier al onze video’s over Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZicht op de dood
Claudia verloor haar zoon, nu helpt ze zelf mensen die rouwen: ‘Je moet de pijn kunnen verdragen’
In haar praktijk begeleidt Claudia van Hoorn (53) mensen die in rouw zitten door verlies van een dierbare, maar ook van gezondheid, werk of relatie. Of je nou wil of niet, je móet het rouwproces doorleven, vertelt ze. ,,Je moet de pijn kunnen verdragen.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Expeditie Jansen
Smullen van de eetproef in Robinson: ‘Dit ruikt naar de dood’
Wie wint welke proef, lijdt het meeste honger of smeedt de gemeenste plannetjes om anderen weg te stemmen? Verslaggever Dennis Jansen kijkt in de rubriek Expeditie Jansen wekelijks terug op Expeditie Robinson in drie thema’s honger, held & hartzeer. -
Hoe verleid je een sollicitant om voor jou te komen werken?
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: vijf ingrediënten om sollicitanten te verleiden -
PREMIUM
Bedrijven kampen met personeelstekort, maar laten mensen met beperking links liggen: dat kan anders
Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van voldoende werknemers, terwijl een grote groep potentiële werknemers niet wordt benut. Dat moet anders, vinden ondernemers Anouk en Sven.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Veranderen wordt ons moeilijk gemaakt: ‘Heel wat partijen profiteren van onze slechte gewoontes’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: is gedragsverandering echt zo lastig?