Johnny (25) zat op speciaal onderwijs en is nu afgestudeerd fysiotherapeut: ‘Ik heb me bewezen’
Vorige week mocht Johnny Keesman (25) het felbegeerde papiertje in ontvangst nemen waar hij al die jaren zo hard voor had gewerkt. Eindelijk mag hij aan de slag als fysiotherapeut. Een carrièrepad dat zijn omgeving hem altijd had afgeraden: hij zou er niet slim genoeg voor zijn.
Delen per e-mail
Afgelopen week deelde Johnny Keesman (25) uit Leiden zijn succes en zijn verhaal op LinkedIn. Gewoon omdat hij zo trots is op zichzelf en blij is dat hij tóch fysiotherapeut kan worden. ,,Ik had het niet verwacht, maar dat liep een beetje uit de hand. Na een aantal dagen had ik al 5000 likes. Ik dacht: meer zullen het er wel niet worden. Maar inmiddels zijn het een miljoen weergaven.”
In het bericht vertelt hij dat hij al van jongs af aan fysiotherapeut wilde worden. Maar dat hij op de basisschool te horen kreeg dat hij die droom beter kon opgeven.
Basisschool
Hoewel Keesman op een reguliere basisschool begint, moet hij in groep 3 naar het speciaal onderwijs omdat hij niet helemaal kan meekomen. ,,Ik deed te lang over mijn werk. Door mijn dyslexie kreeg ik mijn taken niet op tijd af, daardoor dachten ze dat ik het niet kon. Maar ik heb gewoon wat meer tijd nodig.”
Aan het einde van de basisschool krijgt hij vmbo-basis als advies. Keesman weet dat hij naar de havo moet om fysiotherapeut te worden. Een dergelijke opleiding vind je namelijk niet op mbo-niveau. ,,Zowel mijn docent als mijn ouders zeiden: ga maar op zoek naar een andere droom. Als je dat van je ouders moet horen, is dat wel zwaar. Maar zij hebben nooit een opleiding gedaan en zijn na de middelbare school meteen gaan werken. Die wisten waarschijnlijk ook niet beter.”
Zowel mijn docent als mijn ouders zeiden: ga maar op zoek naar een andere droom
Buitenbeentje
Keesman wordt door zijn ouders naar een agrarische school gestuurd, waar zijn oudere zussen en broer ook op hadden gezeten. ,,Ik wilde eigenlijk liever naar een school waar veel met sport wordt gedaan. Op de agrarische school voelde ik me een buitenbeentje.” Na het behalen van zijn vmbo-diploma mag Keesman gelukkig wel zelf een school kiezen. Dat wordt een mbo waar hij Sport en Beweging kan gaan studeren.
Op die opleiding heeft hij het enorm naar zijn zin. Keesman kiest voor een studierichting met fitness en personal training en zo komt hij ook in aanraking met de medische kant van sport. ,,Dat vond ik het leukst en het voelde als een bevestiging dat ik echt fysiotherapeut moest gaan worden. Alleen een mbo-diploma was ook goed geweest, maar mijn ambitie lag nog steeds bij fysiotherapie, dus ik moest doorstuderen.”
Na het mbo stroomt hij door naar de Hogeschool Leiden waar hij fysiotherapie kan gaan studeren. Het eerste jaar op het hbo vindt Keesman best spannend. ,,Ik twijfelde eraan of ik het wel kon. Mijn omgeving heeft me daar onzeker over gemaakt. Maar gelukkig had ik vanaf het mbo steeds meer vertrouwen in mezelf gekregen.” Binnen een jaar haalt hij door keihard te studeren zijn propedeuse. ,,De focus lag op het halen van genoeg studiepunten. Ik ben daarom bewust ook niet bij een studentenvereniging gegaan zodat ik het zou redden.”
Mijn omgeving heeft me onzeker gemaakt. Maar gelukkig had ik vanaf het mbo steeds meer vertrouwen in mezelf gekregen
Topsporters
Het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen: Keesman slaagt met vlag en wimpel voor het hbo. Het bericht dat hij op LinkedIn plaatste heeft hem al veel gesprekken met praktijken opgeleverd waar ze hem graag willen hebben als fysiotherapeut. ,,Door de vele reacties ben ik nu in de positie om te kunnen kiezen. Ik kan kijken wat het beste bij mij past. Mijn droom is om met topsporters te werken. Ik verwacht niet dat ik meteen in die positie terechtkomt, dus ik blijf gewoon doorgaan tot ik dat heb bereikt.”
Naast veel potentiële werkgevers, reageren ook veel lezers die zich herkennen in zijn verhaal. Hij hoopt dan ook dat hij zo mensen kan aanzetten om toch door te zetten als andere zeggen dat je iets niet kunt. Voor docenten heeft hij ook nog wel een advies: ,,Zeg nooit tegen een leerling dat hij zijn droom op moet geven. Omdat ik altijd een sportmentaliteit heb gehad, had ik zoiets van: ik zal jullie eens bewijzen dat ik het wel kan.”
Hoe vind je je eerste ‘echte’ baan als je net bent afgestudeerd? Sollicitatie-expert Mourad weet hoe je het aanpakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fien start haar KUT-bedrijf: ‘Mijn illustraties doorbreken taboe, ze noemen het niet voor niets schaamstreek’
Fien ten Dam had zelf nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijfje zou starten met het vrouwelijk geslachtsorgaan als onderwerp én handelswaar. Maar dat is wel wat de 28-jarige Delftse in haar woning is begonnen: KUT.Illustraties. -
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.” -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen. -
video Lotte (23) scoort met sollicitatievideo aan minister Grapperhaus: ‘Ik wil zó graag hoofdagent worden’
Lotte Risselada (23) uit Dokkum wil niets liever dan hoofdagent worden bij de Nationale Politie. Na vijf keer niet door de briefselectie te zijn gekomen, besloot ze het grootser aan te pakken. Ze maakte een sollicitatievideo waarin ze het woord richt tot minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. En niet zonder succes.
-
PREMIUM
Veel ondernemers dreigen te verzuipen door lockdown: ‘Men heeft niet door hoe zwaar wij het hebben’
Ondernemers mogen rekenen op extra steun nu de lockdown wordt verlengd. De diepe zakken van minister Hoekstra zijn nog lang niet uitgeput. Al moeten de verwachtingen ook worden getemperd: niet elk bedrijf zal worden gered. -
PREMIUM
Deze bakkerij verdwijnt na 173 jaar uit Lopik: ‘Ik snap niet dat niet meer jongeren bakker worden’
Met het pensioen van Arie en Astrid Schep verdwijnt na 173 jaar de bakkerij De Keizerskroon aan de Dorpstraat in Lopik. Arie Schep (67) en zijn vrouw Astrid (58) stoppen per 1 februari en er is geen opvolger. Althans, niet om zelfstandig de bakkerij over te nemen. De drie kinderen zijn allemaal iets anders gaan doen. Wel komt er weer een bakkerswinkel in het pand aan de Dorpstraat, een filiaal van Blanken uit Bergambacht. -
Vaker pauze en meer sporten: dit zijn de goede voornemens van thuiswerkers
Thuiswerkers willen actiever worden in 2021. 40 procent wil meer tijd maken voor extra beweging en sport en ruim een derde wil vaker een pauze nemen om even los te komen van werk. Dat blijkt uit het nieuwjaarsonderzoek van online-pensioenuitvoerder BeFrank.