Jongere werknemers ervaren minder werkgeluk dan oudere collega's
Coronacrisis of niet, we zijn nog steeds best gelukkig met ons werk. Wel speelt de leidinggevende een belangrijkere rol dan vroeger en wordt hij vaker gezien als oorzaak van verminderd werkgeluk. Dat lijken managers zelf niet zo in de gaten te hebben: ze vinden zichzelf vaak betere leiders dan hun werknemers, blijkt uit nieuw onderzoek naar werkgeluk.
Het klinkt als een open deur, maar gelukkige werknemers presteren inderdaad beter op het werk. Ook zijn ze minder snel ziek en blijven ze langer bij één baas. Maar wat maakt Nederlandse werknemers nou precies gelukkig? Dat onderzoeken MonitorGroep, Gelukkig Werken Academy en Happy Office minimaal één keer per jaar. Deze week, in de Week van het Werkgeluk, presenteren ze hun nieuwste bevindingen na een onderzoek onder 1500 werkende Nederlanders.
Gewoontes
Uit het laatste Nationaal Werkgeluk Onderzoek, dat in juli is uitgevoerd, blijkt dat het cijfer dat we aan ons werkgeluk geven stabiel is gebleven. De coronacrisis heeft dus weinig effect gehad. ,,Ons werkgeluk heeft de pandemie doorstaan. Aan het begin van de coronacrisis zagen we een stijging in het werkgeluk. Voor veel mensen viel de werkdruk weg door het thuiswerken en velen kregen een rustiger leven. Dat heeft bijgedragen aan meer werkgeluk”, zegt Arie Pieter Veldhoen van de MonitorGroep.
Maartje Wolff van Happy Office zegt dat het stabiele cijfer laat zien dat we opgewassen zijn tegen een crisis. ,,Uit het onderzoek blijkt dat omstandigheden maar voor een klein deel bijdragen aan ons geluk. De crisis heeft wel even effect gehad, maar we veren uiteindelijk toch weer terug naar ons oude niveau. Wel heeft de pandemie veel werkenden aan het denken gezet over waar ze wel en niet blij van worden. Collega’s en de werksfeer zijn heel bepalend voor ons werkgeluk. We hebben elkaar daarbij dus nodig.”
Oudere werknemers hebben al meer meegemaakt en zijn minder gevoelig voor negatieve emoties
Werkdruk
Het onderzoek laat zien dat de verschillen in werkgeluk groot zijn tussen de sectoren. In sectoren waar de werkdruk steeg, zoals in de zorg, daalde het werkgeluk. Werknemers in de recreatie en horeca waren minder gelukkig aan het begin van de crisis. Nu alles weer langzaam teruggaat naar normaal, veranderen de werkgelukcijfers mee. Veldhoen: ,,In de recreatie en horeca is het werkgeluk weer terug. In januari dit jaar kreeg het werkgeluk in deze branches nog een 6,9, nu is dat gemiddeld een 7,3.”
IT’ers ervoeren vanaf 2020 zichtbaar meer werkgeluk. ,,Ook deze medewerkers kwamen veelal thuis te zitten, ze waren ineens een stuk productiever”, zegt Veldhoen. In de zorg daalde het werkgeluk logischerwijs in de afgelopen twee jaar. Dat lijkt nu gestabiliseerd. ,,Zo zie je maar weer wat werkdruk met werkgeluk doet.”
Om te kunnen zien hoe werkdruk precies samenhangt met gelukkig zijn op het werk, is het volgens Veldhoen belangrijk om werkdruk in vier categorieën in te delen: te laag, precies goed, hoog maar niet bedreigend en te hoog. Iets meer dan een derde vindt de werkdruk hoog, maar heeft daar - nog - geen last van. ,,Het interessante is dat deze groep het hoogst scoort op werkgeluk. Druk helpt hen bij het bereiken van doelen en zo bij het krijgen van voldoening. Maar daar zit wel een risico aan. Avonden doorwerken omdat iets af moet is prima, maar het moet niet iets structureels worden.”
Uiteindelijk geven jongere werknemers hun werkgeluk een lager cijfer dan hun oudere collega’s. 55-plussers geven hun werkgeluk het hoogste cijfer. Onno Hamburger van Gelukkig Werken Academy denkt dat dat komt omdat zij ook hoger scoren op levensgeluk. ,,Oudere werknemers hebben al meer meegemaakt en zijn minder gevoelig voor negatieve emoties. Verder ervaren zij minder carrièredruk en hebben ze geen kleine kinderen meer.”
Overschatten
De manager valt ook op in het onderzoek, maar niet op een positieve manier. De respondenten wezen hun leidinggevende als derde oorzaak aan van laag werkgeluk. Daarnaast bungelt de manager onderaan de lijst met dingen die het werkgeluk vergroten. Dat maakt hem tot een zogenoemde ‘dishappifier’, zegt Veldhoen. ,,Je bent als leidinggevende nooit zelf een geluksfactor voor je medewerkers, maar je kunt wel de oorzaak zijn van minder werkgeluk.” Vooral de managers die een sturende of controlerende stijl hanteren, zorgen niet voor meer geluk onder werknemers, zegt Veldhoen. Dat geldt ook voor procesgericht en heel directief leidinggeven.
Managers hebben over het algemeen geen goed inzicht in hoe ze op werknemers overkomen, blijkt uit de cijfers. Ze schatten zichzelf op alle fronten 20 procent positiever in dan de werknemers doen. 85 procent zegt complimenten te geven en waardering te uiten, terwijl 58 procent van de werknemers dit zo ervaart. Hetzelfde geldt voor samenwerking en ruimte geven aan iemands mening. Hamburger van Gelukkig Werken: ,,Het is menseigen om jezelf te overschatten. Maar de cijfers laten inderdaad zien dat er forse verschillen zitten in de beleving. Je zou het ook kunnen omdraaien en zeggen dat werknemers hun leidinggevende misschien onderschatten.”
Ben je niet tevreden over je manager, dan is het belangrijk om daarover in gesprek te gaan als werknemer, zegt Hamburger. ,,Het is te gemakkelijk om alleen op je manager te mopperen en hem of haar zelf te laten uitzoeken wat er veranderd moet worden.”
Tekst loopt hieronder door.
Waardering
Waar dan wel weer een grote taak voor de werkgever ligt, is bij het uiten van waardering. Het onderzoek laat zien dat werknemers in coronatijd minder waardering kregen van hun baas, zelfs veel minder dan voorgaande jaren, zien de onderzoekers. En wie het idee heeft niet genoeg gewaardeerd te worden op het werk, ervaart minder werkgeluk. Wolff: ,,Het is ook wel logisch dat dit minder goed ging. Als je elkaar niet ziet, is het ook lastiger om tegen iemand te zeggen: hé, wat goed gedaan zeg. Aan de andere kant geldt dit niet voor alle managers. Sommigen deden wel moeite en stuurden leuke pakketten of kaartjes op.”
Waardering kun je ook van je collega’s krijgen, zegt Veldhoen. ,,Leg je project eens voor aan je team en vraag wat zij ervan vinden. Dan geef je een voorzetje zonder ernaar te vissen.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom ieder bedrijf onbeperkt vakantiedagen zou moeten geven
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: een pleidooi voor onbeperkt vakantie. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
wat doet een...
‘Ik wist dat de wereld zou veranderen door de komst van internet, daar wilde ik graag een rol in spelen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Jan-Willem Wesselink (49) is kwartiermaker bij de Future City Foundation in Amersfoort. -
Werken in Barcelona als antigif tegen coronasleur: ‘Om 7.30 beginnen, daarna naar het strand’
Of je nu vanuit huis werkt of vanuit het zonnige Barcelona, dat maakt tegenwoordig eigenlijk helemaal niet zo veel meer uit. Vooral millennials verlangen naar werken in een ander land. Maar je werkgever zo ver krijgen, blijkt nog best lastig. Organisatie Sweet Spot Abroad maakt het makkelijker voor bedrijven om personeel tijdelijk vanuit het buitenland te laten werken. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Weer ‘echt’ contact met elkaar maken na corona: ‘Je hebt er maar één ding voor nodig’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: weer verbinding maken. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Stoppen als zzp’er en terug in loondienst: dit moet je regelen
Wat als je een eigen bedrijf hebt, maar het ondernemen je na een paar jaar toch tegen begint te vallen? Simone Haneveer-Van Breugel (34) werkte vier jaar als zelfstandig fotograaf maar verloor langzaam het plezier in haar werk. Toch was de drempel om te stoppen voor haar erg hoog.