Machteloos gevoel door de lockdown: deze vier dingen kunnen nog wel
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een handelingsperspectief.
‘Kan niet, mag niet’. Dat was zo ongeveer de strekking van de jongste persconferentie, waarin onze bewindsvoerders ons uitlegden dat het een teruggetrokken winter moest worden. Dat, en ‘laat je prikken’, als zo ongeveer het enige advies van wat wél.
Ik kreeg de indruk dat ze in alle haast het blaadje met het kopje ‘Dit WEL doen:’ gewoonweg waren vergeten. Jammer, want het gevoel dat je iets kunt doen - het hebben van een ‘handelingsperspectief’ - is juist ontzettend belangrijk om dit soort maatregelen vol te houden. En dubbel jammer, omdat er juist zoveel nuttige dingen te doen zijn, die ook nog eens helpen om een gevoel van controle over je leven terug te krijgen.
Wat je wél kunt doen tijdens deze lockdown:
1. Zorg dat je weerstand op peil is. Ja, dat kan door te vaccineren. Maar wat ook helpt: regelmatig bewegen, genoeg (of zelfs een beetje extra) slapen, gezond eten, vaak de natuur in gaan, zorgen dat je geen vitamine D-tekort hebt, etcetera, etcetera. Goed voor je gezondheid, fysiek én mentaal.
2. Zoek de nabijheid van anderen (waar dat verantwoord kan). Ja, het advies is om anderen zoveel mogelijk te mijden. Maar die anderen in je leven zijn nou net fundamenteel voor je mentale gezondheid (en jij ook voor die van hen). Zorg daarom dat je gebruik maakt van de mogelijkheden die er wel zijn. Digitale koffie-afspraken, wandelgesprekken, desnoods dat ene toegestane bezoekje van de dag, eventueel met zelftest.
3. Zet je tv en social media uit. Natuurlijk, het is belangrijk om up to date te zijn - maar het nieuws houdt je, als je niet uitkijkt, ook angstig en gespannen. Stop daarom met zappen, scrollen op je tijdlijn, of elke minuut die nieuws-website verversen. Met één keer een krant lezen of een journaal kijken per dag ben je ook op de hoogte en geïnformeerd (een een stuk relaxter).
4. Start een project. Door dit soort maatregelen kun je veel niet. Des te belangrijker is het om iets te hebben waar je wel zelf controle over hebt, en waar je je tanden in kunt zetten. Start een buurt-initiatief. Organiseer een yogaklasje voor je gezin. Bijt je vast in dat dikke boek waar je nooit de tijd voor had. Start een fotocursus. Ruim je schuur op. Verf de keuken. Bouw een website. Leer Italiaans. Wat het ook is, zorg dat je in die lange winterweken iets om handen hebt - zo houd je het echt langer vol.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Last van een somber gevoel in de lockdown? Zo ga je daar volgens psychiater Esther van Fenema het beste mee om:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom een simpele e-mail kan werken als een rode lap op een stier
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: mailwoede -
Salarisverhoging basisonderwijs niet genoeg: ‘Docenten willen niet komende 40 jaar dezelfde plaat afspelen’
Leerkrachten in het basisonderwijs gaan de komende jaren meer verdienen. Het gelijktrekken van de lonen in het primair en voortgezet onderwijs is de eerste stap in het aantrekkelijker maken van de sector. Maar wat verdient een leerkracht eigenlijk? En is het genoeg om de personeelstekorten op te lossen? -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
‘Mark Zuckerberg wil met zijn Metaverse ook ons werkende bestaan koloniseren’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de Metaverse -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Jarenlang studeren en dan toch het roer omgooien? ‘Haal nu veel meer uit het leven’
Je carrière volledig omgooien en verdergaan in een compleet ander beroep? Ook als dat betekent dat je dan niet meer doet waar je jarenlang voor gestudeerd hebt? Deze werkenden waagden de sprong en kozen voor een beroep ‘beneden hun kunnen’.