Mantelzorger én een drukke baan: zo voorkom je dat je overbelast raakt
dag van de mantelzorg1 op de 3 Nederlanders is mantelzorger. Veel van deze mantelzorgers hebben gewoon een baan. Uitval door overbelasting ligt bij veel werkende mantelzorgers op de loer. Hoe combineer je werk met zorgen voor, bijvoorbeeld, een ouder of kind?
Mantelzorgers zijn vaak kinderen die voor hun ouders op leeftijd zorgen. Maar je bent ook mantelzorger als je voor je kind, de buurvrouw of een vriendin met een dwarslaesie zorgt. 87 procent van alle mantelzorgers zegt de zorg zwaar te vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van een onderzoek onder ruim duizend mantelzorgers, uitgevoerd door Motivaction. Een grote groep weet alles prima met elkaar te combineren. Toch zegt 34 procent in de knel te komen op het werk.
In de toekomst zal het nog zwaarder worden om mantelzorger te zijn. Nederland vergrijst en het aantal jaar dat mensen in ongezondheid leven neemt toe. Tegelijkertijd zijn er grote tekorten in de zorg.
Ervaringsdeskundige Tijn Elferink verzamelde voor zijn boek over mantelzorg - Fijn dat je er bent - verschillende verhalen van werkende mantelzorgers. Vandaag, tijdens de Dag van de Mantelzorg, vraagt hij meer aandacht voor overbelaste mantelzorgers. ,,Mantelzorgers zullen straks nog meer zorgtaken op zich moeten nemen, terwijl er nu al zo veel op hun schouders terechtkomt. Als je op je werk in de problemen komt door je mantelzorgtaken en ook minder tijd over hebt voor ontspanning, dan ligt een burn-out op de loer.”
Collega’s weten het niet
Volgens Elferink begint de oplossing bij erkenning van de mantelzorger. ,,Mantelzorg wordt nu als iets sufs gezien, oude mensen die voor nog oudere mensen zorgen. Maar het kan iedereen overkomen, ook jonge ouders met een kind dat zorg nodig heeft.”
Als je al een drukke baan hebt, is het combineren van mantelzorg met werk vooral een enorme uitdaging. ,,Je neemt je privéleven altijd mee naar je werk, dat kun je gewoon niet loskoppelen van elkaar. Als er iets gebeurt met degene voor wie je zorgt, dan neem je dat mee. En je kunt natuurlijk altijd gebeld worden tijdens het werk, dan ben je er ook met je hoofd niet bij.”
Je kunt natuurlijk altijd gebeld worden tijdens het werk, dan ben je er met je hoofd niet bij
49 procent van de ondervraagden van het onderzoek vertelt niet eens aan vrienden en collega’s dat ze mantelzorger zijn. ,,Mantelzorgers zelf realiseren zich vaak niet eens dat ze mantelzorger zijn”, zegt Elferink. Maar dat wil niet zeggen dat ze er open over durven te zijn als het voor henzelf wél duidelijk is. ,,Mantelzorgers hebben op het werk het idee dat er continu op ze wordt gelet. Komen ze vaak wat later binnen, dan zijn ze bang dat collega’s denken: hij zal er de kantjes wel vanaf lopen. Dit kan een werkgever doorbreken door mantelzorg bespreekbaar te maken op het werk.”
Lees ook bij Intermediair: Waarom je mantelzorg altijd met je werkgever moet bespreken
Speciaal verlof
Een andere oplossing is volgens Elferink het flexibel mogen indelen van je werkdag. Bij veel kantoorbanen gebeurt dit al en kunnen medewerkers prima later beginnen of wat eerder weggaan. Maar ook op andersoortige werkplekken is dit mogelijk, zegt Elferink. ,,Dit kan bijvoorbeeld ook in productiebanen. Er valt meestal echt nog wel wat te schuiven in roosters.” Voor bijvoorbeeld leerkrachten is het wat ingewikkelder. Maar ook in het onderwijs is er met een beetje hulp van collega’s van alles mogelijk. ,,Ik sprak voor het boek een leerkracht die bij haar collega’s had aangegeven mantelzorger te zijn en in de knel was gekomen met lesgeven. Uiteindelijk wilden collega's lesuren overnemen.”
Wat volgens Elferink ook zou helpen, is speciaal mantelzorgverlof. ,,Ouderschapsverlof vinden we heel normaal, maar aan mantelzorgverlof willen we op de één of andere manier niet. Met speciaal verlof kun je de mantelzorger wel meer ruimte geven en voorkomen dat je werknemer omvalt.”
Vijf tips om mantelzorg het beste te combineren met je werk:
1. Houd de symptomen van een burn-out in de gaten: vermoeidheid, slecht slapen, veel piekeren en snel geïrriteerd zijn, bijvoorbeeld.
2. Een luisterend oor is altijd fijn als je overbelast bent; zoek mensen op bij wie je je verhaal kwijt kunt.
3. Als je je werk en mantelzorg moeilijk kunt combineren, kan een mantelzorgcoach uitkomst bieden.
4. Verlies de ‘oplaadpunten’ in je leven niet uit het oog: fiets naar je werk en maak tijdens de lunch een wandeling met collega’s. Haal die frisse neus in de buitenlucht.
5. Veel mantelzorgers vinden het lastig om aan te geven wanneer het te veel wordt, toch is het belangrijk om dat wél te doen.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
‘Ga er maar gerust van uit dat er op je werk mensen zitten die het momenteel moeilijk hebben’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Blue Monday -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMde dag van...
Een trouwjurk voor je hond? Natasja verkoopt kleding voor huisdieren: ‘Maar ik maak het niet te gek’
Natasja Dolleman uit Woerden zocht in 2004 naar artikelen voor haar twee keeshonden. Sindsdien heeft ze een webshop met dierenbenodigdheden en bestaat haar assortiment voor een groot deel uit kleding. Ze vindt dat het niet te gek moet worden; haar eigen chihuahua Chico moet wel gewoon hond kunnen zijn. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.”
-
PREMIUMdagboek
Wijkverpleegkundigen met volle agenda’s: ‘Soms uur bezig om iemand onder de douche te krijgen’
Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen met behulp van thuiszorg. Wat betekent dat voor de wijkverpleegkundigen die al met overvolle agenda’s lopen? Bono Lefevere van Stichting Brentano in Amstelveen geeft een inkijkje in zijn werk. -
-
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Mantelzorger krijgt niet altijd begrip: ‘Collega’s verweten me dat ik nooit langer kon blijven’
Werkende mantelzorgers vallen vaker uit doordat de zorg voor een geliefde en het werk niet te combineren zijn. De komende jaren komt nog meer zorg op de schouders van mantelzorgers. MantelzorgNL roept werkgevers en overheid op beter aan te sluiten bij wat mantelzorgers nodig hebben om aan het werk te blijven.