Nederland komt duizenden verpleegkundigen tekort: ‘Het is 2020, geef ze flexibiliteit’
Nederland heeft al jaren te kampen met een tekort aan verpleegkundigen. Dat tekort wordt alleen maar groter. Door het coronavirus hebben de ziekenhuizen en zorginstellingen tienduizenden verpleegkundigen extra nodig. De GGD kan per direct 5000 extra handen gebruiken. Enrike Rutten, directeur van HappyNurse, pleit voor meer autonomie en flexibiliteit om het vak aantrekkelijker te maken.
Delen per e-mail
De afgelopen jaren zette HappyNurse zich in om het tekort aan verpleegkundigen aan te pakken. Bij het uitzendbureau krijgen verpleegkundigen de kans om zelf te bepalen waar en wanneer ze werken en of ze dat in loondienst doen of als zzp'er. HappyNurse wist op deze manier veel verpleegkundigen te werven.
In Nederland groeide het aantal verpleegkundigen vorig jaar met 50.000. Maar dat is volgens Happy Nurse een druppel op een gloeiende plaat. ,,Met kunst en vliegwerk is veel gelukt in het terugbrengen van de tekorten. Er zijn de afgelopen jaren meer zelfstandigen in de zorg gekomen en werknemers stelden zich flexibeler op. Maar de vergrijzing kun je niet tegengaan, daar zit de grootste uitdaging”, zegt Rutten.
Afhaken
Zolang het vak niet aantrekkelijker wordt gemaakt voor jonge mensen, wordt het tekort niet opgelost. De jongere generatie verpleegkundigen wil meer vrijheid. ,,Als je deze mensen niet hun eigen uren laat indelen, dan zullen ze niet zo snel voor het vak kiezen. Het is gek dat men dat van bovenaf wil bepalen, het is 2020.”
Als je deze mensen niet hun eigen uren laat indelen, dan zullen ze niet zo snel voor het vak kiezen
Rutten vindt dat de overheid hierin steken laat vallen. ,,Minister De Jonge van Volksgezondheid roept dat er minder zpp’ers in de zorg mogen worden ingehuurd omdat de zorg anders te duur wordt. Dat vind ik te kort door de bocht. Als meer flexibiliteit en vrijheid de behoefte is van verpleegkundigen, dan kun je dat niet negeren.”
De behoeftes zijn niet hetzelfde voor iedere verpleegkundige. ,,Een jonge verpleegkundige vindt het fijn om in een leaseauto van cliënt naar cliënt te rijden. Een zorgmedewerker met een gezin werkt misschien liever op dezelfde plek en op gezette tijden. Als je de extra ruimte op maat inricht, dat wordt het vak voor iedereen aantrekkelijker.”
Claimen
Dee coronacrisis heeft Rutten met een onverwacht nadeel van zzp’end zorgpersoneel geconfronteerd: flexverpleegkundigen mochten vanwege het besmettingsgevaar maar voor één zorginstelling tegelijk werken. ,,De markt is plotseling heel anders geworden. Alle verzorgenden en verpleegkundigen die via ons aan het werk zijn, konden ineens niet meer zelf hun uren bepalen.” Zorginstellingen probeerden flexwerkers te claimen, terwijl uitzendkrachten het werken op meerdere plekken vaak juist waarderen. ,,Ze kiezen niet voor niets voor een flexibel dienstverband. Maar iedereen heeft zich aangepast aan de situatie en is er helemaal voor gegaan.’’
Ingepakt
De flexwerkers werkten tijdens de drukste dagen van de coronacrisis zonder morren op de meest besmette plekken. Hiervoor verdienen ze meer waardering, vindt Rutten. ,,Kijk naar wat ze allemaal hebben moeten doorstaan de afgelopen maanden. Dat is voor niemand leuk en toch stonden ze er, helemaal ingepakt. Zelfs gepensioneerde verpleegkundigen zijn gaan helpen, dat raakt me echt.”
Ik wil de overheid hier niet voor nodig hebben
Drijfveer
Het zal vooral aan de sector zelf zijn om het personeelstekort op te lossen, stelt Rutten. ,,Ik wil de overheid hier niet voor nodig hebben. Wij zijn goed in recruitment en goed werkgeverschap en de zorgmedewerkers hebben de passie. Samen komen we er wel uit.” Of een hoger salaris misschien zou kunnen helpen? ,,Iedereen wil natuurlijk meer verdienen. Maar dat is bijna nooit de primaire drijfveer van zorgpersoneel. Ze doen het werk omdat ze enorm gepassioneerd zijn over het vak. Alleen daarom al moeten we goed voor ze zorgen.”
Nu we over de coronapiek heen zijn, wordt het op veel werkplekken weer wat rustiger. ,,Je ziet dat de zorg zich weer een beetje uitbalanceert, hierdoor komt er ook weer meer bewegingsruimte voor verpleegkundigen. Ze kunnen weer langzaam hun eigen werk in gaan delen en dat vinden ze uiteindelijk toch het belangrijkst. Daar worden ze het gelukkigst van.”
Vanwege corona moet ruim de helft van de zorgmedewerkers in verpleeghuizen en thuiszorg nog steeds onbeschermd aan het werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na jaren in hetzelfde ziekenhuis zwaait ‘zorgechtpaar’ Wil en Rob samen af
Ben je wel eens geopereerd in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht? Grote kans dat Wil dan je afspraak inplande of Rob je aan je bed kalmeerde. Nagenoeg tegelijk gaat het echtpaar Hazenberg met pensioen. Met een kleine brok in de keel, dat wel. ,,Het is een ongelofelijk gekke tijd om weg te gaan.” -
PREMIUM
Hoe huisvesting van arbeidsmigranten deze politica de das omdeed
Karin Zwinkels had als wethouder van de gemeente Westland huisvesting van arbeidsmigranten in haar portefeuille. Eind 2019 stapte zij op, omdat haar aanpak niet meer werd gesteund. Veel is er volgens haar sindsdien niet veranderd. Keer op keer sneuvelen plannen vanwege weerstand uit omgeving en politiek. ,,Het is een not-in-my-backyardverhaal.” -
PREMIUM
Oliebollenkramen draaien op volle toeren: ‘Meer drukte dan dit kunnen we niet aan’
Veel ondernemers gaan een sobere jaarwisseling tegemoet, maar voor oliebollenbakkers geldt het tegendeel: ze draaien tijdens deze feestdagen recordomzetten. Tóch is de oliebollenbranche niet zo makkelijk. ,,Als ik aan het eind van de rit zie wat er uiteindelijk op m’n rekening belandt, denk ik wel eens: doe ik het wel goed?” -
UMC’s pleiten voor hoger salaris verpleegkundigen: ‘Laten we allemaal 10 euro meer zorgpremie betalen’
Verpleegkundigen verdienen een beter salaris en meer doorgroeimogelijkheden. Niet alleen in crisistijd, maar structureel. Dat stelt prof. dr. Willy Spaan, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). -
rechtbank Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten.
-
PREMIUM
Mag een baas eisen dat je op kantoor werkt? En nog vier vragen over corona en werk
Mag een baas dat eigenlijk wel, vragen of je salaris inlevert om de zaak te redden? Of eisen dat je toch naar kantoor komt? Drie deskundigen denken mee. -
PREMIUM
Bezorger Marcos blikt terug op drukste jaar ooit: ‘Weet je wat zwaar is? Die zakken kattensteentjes’
Gesloten winkels en de drukke decembermaand: het is topdrukte bij de pakketbezorgers. Iedere dag heeft Marcos Bergsma 160 stops. ,,Ik houd van dit werk, ik heb zo mijn vrouw leren kennen.” -
Gek van de herrie in huis? Deze ontwerper bedacht een ‘tiny office’ voor in de tuin
Met alle afleidingen van het gezinsleven om je heen valt het niet altijd mee om geconcentreerd thuis te werken. Wie geen zin meer heeft in bellende partners en spelende kinderen kan vanaf nu zijn eigen mini-kantoortje bestellen. Het Nederlandse ontwerp is zonder bouwvergunning in de tuin te plaatsen.