Nieuwe baan? Onderschat de financiële gevolgen niet
Driekwart van de Nederlanders onderschat de financiële veranderingen bij een nieuwe baan. Niet alleen het salaris verandert, maar ook op het gebied van pensioenopbouw, reiskosten of verzekeringen kan een nieuwe baan invloed hebben en veel euro's schelen.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een onderzoek van financieel dienstverlener Nationale Nederlanden onder ruim 1200 werkende Nederlanders. Meer dan de helft (52 procent) denkt dat er naast salaris weinig verandert op het gebied van financiën bij een baanwisseling, 25 procent heeft geen idee wat de gevolgen zijn voor de financiële situatie.
Onderzoeker Roland Krijger houdt zich bij de financieel dienstverlener bezig met het verbeteren van klantervaringen: ,,We merken dat de financiële gevolgen onderschat worden. In een gesprek gaf iemand aan ineens toeslagen te moeten terugbetalen nadat hij was gewisseld van baan. We denken misschien dat iedereen dit weet, maar veel mensen zijn zich hier niet bewust van.”
Salaris en pensioen
Van de mensen die zich bewust zijn van financiële veranderingen denkt meer dan de helft dat dat hem zit in het salaris, maar 16 procent verwacht dat er iets zal veranderen in de pensioenopbouw. Krijger: ,,Het lijkt vanzelfsprekend dat werkenden pensioen opbouwen, maar sommige werkgevers hebben geen pensioenregeling en dan is het handig om zelf actief bij te dragen. Pensioen is in feite uitgesteld salaris.” Zo kan een werknemer bedrogen uitkomen en onderaan de streep - ondanks een hoger salaris - niet meer verdienen dan bij een eerdere baan.
,,In bijna alle gevallen wijzigt er wel iets", zegt Krijger. ,,Toeslagen, de premie voor de zorgverzekering, de vergoeding van de reiskosten, een leaseauto of een autoverzekering. Ook het salaris bestaat uit meerdere componenten die een rol kunnen spelen op het loonstrookje: een dertiende maand of eventuele bonusregelingen. Er zijn veel dingen die mensen over het hoofd kunnen zien.” In het onderzoek gaf 25 procent aan geen idee te hebben van de financiële gevolgen bij een baanwissel. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een groeiend aandeel van de beroepsbevolking van baan wisselt.
Hoe eerder dit onderwerp van gesprek is en hoe bewuster je je ervan bent, hoe beter
Hoe erg dat is en hoe nadelig (of voordelig) de financiële gevolgen kunnen uitpakken, verschilt per persoon en per situatie. Het kan een tientje per maand zijn, maar in sommige gevallen moeten mensen ook wel eens honderden euro's terugbetalen. Belangrijk is daarin de bewustwording, denkt Krijger, die verantwoordelijk is voor de Werk Wissel Wijzer en daarmee dat bewustzijn wil creëren. ,,Hoe eerder dit onderwerp van gesprek is en hoe bewuster je je ervan bent, hoe beter.”
Onderhandelen
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen moeite hebben met inzicht krijgen in deze financiële gevolgen (51 procent) en dat 58 procent moeite heeft met onderhandelen over het salaris. Bijna de helft (49 procent) vindt het bovendien lastig om de verschillen tussen werkgevers met elkaar te vergelijken.
Krijger: ,,Ik denk dat het financiële gedeelte van een baan belangrijk is, maar niet het allerbelangrijkste. Als je je prettiger voelt in een andere functie en bij een ander bedrijf, moet je daarvoor kiezen en kan het een bewuste keuze zijn dat je er misschien wat op achteruit gaat. Maar het is wél prettig als je voorbereid bent op de financiële gevolgen en daarnaar kunt handelen als dat nodig is.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Sollicitatiegesprek? Coach Charlotte van 't Wout vertelt in onderstaande video welke vragen je tijdens zo'n gesprek goed kunt stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Dit ondernemerskoppel werd groot met make-overs van Paleis Soestdijk en Westergasfabriek
Maya Meijer-Bergmans (75) gaf met haar man Ton Meijer enkele bekende monumentale plekken in Nederland een make-over, waaronder Paleis Soestdijk en de gebouwen rond de Westergasfabriek in Amsterdam. De gebouwen van de Westergas heeft het echtpaar uit Wassenaar, eigenaar van de MeyerBergman Erfgoed Groep, drie jaar geleden verkocht. Maar met name Maya bemoeit zich nog wel met de exploitatie. -
Salaris
Ted (37): ‘Dat ze direct ja zeiden op mijn salariswens was een verrassing’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Ted (37) is applicatiebeheerder bij een verzekeringsbedrijf. Hij werkt 32 uur per week. -
PREMIUM
Overheidsdienstverlener Centric laat tientallen medewerkers naar kantoor komen
Terwijl een groot deel van Nederland thuiswerkt, heeft softwarebedrijf Centric vanmorgen een groot overleg voor het personeel georganiseerd. Medewerkers voelden zich onder druk gezet om aanwezig te zijn, vertelt een manager aan deze nieuwssite. -
Salaris
Chris: ‘Ik wist dat het salaris niet veel was toen ik koos voor de zorg’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chris (22) werkt 28 uur als helpende in de ouderenzorg. -
PREMIUM
Ontslag nemen of toch blijven? Zo maak je de beste keus
Blijven of weggaan bij je baas. Het is dé vraag die loopbaancoaches en –psychologen samen met hun cliënten proberen te beantwoorden. Door corona durven werknemers minder snel hun baan op te zeggen. Toch is het verstandig ook nu iets te doen aan ontevredenheid op het werk.
-
PREMIUM
Hun volwassen zonen eten nog steeds vijf dagen per week mee: ‘Het zijn flinke eters’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Wilma houdt van de natuur en wandelt veel. Ze zou graag een elektrische fiets willen, maar daar is Cees op tegen. ,,Alle vrouwen vallen met zo’n ding.’’ -
PREMIUM
De Mazda van Willem-Jan kostte 20.000 euro: ‘Ik schaam me soms dat ik zoveel geld uitgeef’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Omdat Willem-Jan uit principe niet wil overbieden op een huis, huurt hij nu een chalet op een vakantiepark. -
Nieuw jaar, nieuwe baan? Zo pak je dat aan
Gezonder eten, stoppen met roken, meer bewegen; ieder jaar nemen we ons voor dat voor elkaar te krijgen. Maar ook een nieuwe baan vinden blijkt wereldwijd een populair voornemen voor 2020. Met deze tips begin jij goed aan jouw zoektocht naar een nieuw functie.