Onderzoek: thuiswerken goed voor welzijn, maar soms niet voor beoordeling
videoThuiswerkers hebben minder last van tijdsdruk, komen minder in de knel met de balans tussen werk en privé en hun welzijn is hoger. Toch krijgen ze vaak een lagere beoordeling van hun leidinggevende. Dat blijkt uit onderzoek van Maral Darouei (28), die daar vandaag - vanuit huis - op promoveert.
Delen per e-mail
Dat we op het moment van haar promotie massaal thuiswerken, kon Maral Darouei, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, natuurlijk niet voorzien toen ze vier jaar geleden aan haar promotieonderzoek begon. Haar onderzoek is ook niet helemaal te vergelijken met de huidige situatie, benadrukt ze meteen. ,,In mijn onderzoek ga ik ervan uit dat thuiswerken een keuze is voor individuen zelf. Nu was het een dringend advies vanuit de overheid. Dat maakt wel degelijk verschil.” Toch ziet zij ook overeenkomsten in de literatuur die ze voor haar onderzoek raadpleegde: fulltimewerkers die zich geïsoleerd voelen, bijvoorbeeld.
Darouei keek in haar onderzoek naar de effecten van thuiswerken op de persoon zelf. Ze legde aan 34 werknemers twee weken lang drie keer per dag een vragenlijst voor. ,,Op dagen dat mensen thuiswerken, ervaren ze minder werk-familieconflict en tijdsdruk. Ze hoeven niet te reizen, kunnen zelf hun dag indelen en worden minder vaak lastiggevallen door collega’s. Dat betekent dat ze vaak efficiënter kunnen werken”, aldus Darouei.
Het gevolg? De volgende dag zijn deze werknemers bevlogener, positiever en minder uitgeput. ,,Als er namelijk wel werk-familieconflict is, geven veel mensen de bron - in dit geval het werk - de schuld.”
Leidinggevenden denken dat thuiswerkers minder betrokken zijn
Beoordeling
Thuiswerken leidt met andere woorden tot een beter welzijn. Maar, zijn leidinggevenden ook blij met thuiswerkers? Ze zette een scenariostudie op waarbij de helft van ruim 300 leidinggevenden medewerkers te zien kreeg die fulltime op kantoor werken, de andere helft beoordeelde werknemers die twee dagen in de week thuiswerken. Het resultaat? De laatste groep werd lager beoordeeld. ,,Leidinggevenden denken dat thuiswerkers minder betrokken zijn en krijgen daardoor lagere prestatiebeoordelingen dan mensen die fulltime op kantoor zitten”, aldus Darouei.
En daar zit nog extra nuance in: thuiswerkers zonder kinderen krijgen vaker een lagere beoordeling en deze beoordeling wordt vooral gegeven door mannelijke leidinggevenden die nooit thuiswerken. ,,Er hangt een stigma om thuiswerken. Het lijkt erop dat geldige redenen om thuis te werken altijd gepaard gaan met zorgverantwoordelijkheden. De werkgever begrijpt in zo’n geval niet dat je het ook zonder kinderen nodig hebt en dat de flexibele werkmogelijkheden goed zijn voor ieders welzijn”, vindt Darouei. ,,Het is zorgwekkend dat mensen die bijvoorbeeld geen kinderen hebben, daarin benadeeld worden. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat aan hen vaak wordt gevraagd om hun vakantie om de schoolvakantie heen te plannen en langer op kantoor te blijven.”
Na corona
Het massale thuiswerken van de afgelopen maanden heeft hoe dan ook effect op het beeld van leidinggevenden, denkt de promovenda. ,,Recent was er nog een onderzoek in België waaruit bleek dat leidinggevenden nu positiever zijn over thuiswerken van hun werknemers. Ze ervaren nu zelf ook hoe het is om thuis te werken. Vergaderingen worden efficiënter en de productiviteit is gestegen. Al komt dat ook doordat mensen misschien langer doorwerken, dat is natuurlijk niet per se de bedoeling.”
De lessen die we kunnen trekken uit haar onderzoek? ,,Uit mijn onderzoek komt naar voren dat het vertrouwen heel belangrijk is. De negatieve percepties zijn er, daar moeten we ons bewust van worden”, zegt Darouei. ,,Leidinggevenden en werknemers kunnen bijvoorbeeld samen kijken naar een flexibiliteitsplan. Hoeveel dagen werk je thuis, wat kan een leidinggevende die dagen verwachten en hoe ziet die thuiswerkomgeving eruit? Transparantie is heel belangrijk, daarmee kun je die onbewuste vooroordelen iets wegnemen.”
In onderstaande video geeft Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders, haar visie op thuiswerken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo maak je van 2021 een goed werkjaar: ‘Van ellende kun je ook groeien’
De economie krimpt, de werkloosheid stijgt en we werken allemaal massaal thuis. De uitbraak van de coronacrisis heeft een flinke impact op ons leven. Drie auteurs van de best gelezen managementboeken blikken terug op dit heftige jaar én geven hun tips voor 2021. -
Goede voornemens al mislukt? Deze gewoonte aanleren maakt pas echt verschil
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: aardig doen. -
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? -
PREMIUM
Ida: ‘Mijn vader gaf me mijn spaargeld toen ik 18 werd, een kleine 20.000 euro’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ida woonde twee maanden bij het Leger des Heils, maar huurt nu een kamer. Ze kan van heel weinig geld goed rondkomen. -
NLstartOp Ik durf niet naar kantoor: mag ik ook thuisblijven? En vijf andere vragen
Horecamedewerkers mogen schoorvoetend weer naar de zaak. Maar vanuit huis werken is het nieuwe normaal in veel andere beroepsgroepen. En dat blijft nog wel even zo, als het aan het kabinet ligt. Zes vragen over thuiswerken.
-
Vaker pauze en meer sporten: dit zijn de goede voornemens van thuiswerkers
Thuiswerkers willen actiever worden in 2021. 40 procent wil meer tijd maken voor extra beweging en sport en ruim een derde wil vaker een pauze nemen om even los te komen van werk. Dat blijkt uit het nieuwjaarsonderzoek van online-pensioenuitvoerder BeFrank. -
Uitgeput na de zoveelste digitale meeting? Zo overwin je Zoom-moeheid
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: Zoom-moeheid -
Dit zijn de goede voornemens van werkend Nederland
Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens. Ook op werkgebied vinden Nederlanders genoeg zaken om in 2021 beter aan te pakken, blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Meer tijd vrijmaken voor familie staat op één.