Op sollicitatiegesprek? Met deze 10 vragen vermijd je een nare baas
sollicitatietipsWas je irritante of onredelijke leidinggevende de grootste reden dat je nu op zoek bent naar een nieuwe functie? Dan wil je in je volgende baan niet nog eens een baas tegenkomen die je het werkende leven zuur maakt. Amerikaans carrièreplatform The Muse verzamelde 10 vragen die je kunnen helpen een nare baas te ontlopen.
Delen per e-mail
Met een waslijst aan vragen een sollicitatiegesprek ingaan kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar bedenk je dat je het wel ergens voor doet: mocht je de baan krijgen, dan zit je elke dag met deze nieuwe baas opgescheept. Let niet alleen op de inhoud van de antwoorden, maar ook op zaken als lichaamstaal en andere non-verbale aanwijzingen. Toont iemand actief belangstelling in jou en je vragen of leunt hij ongeïnteresseerd achterover? Geeft iemand vrijwel direct antwoord of vallen er lange pauzes?
Dit kun je vragen als je gesprekspartner zelf je mogelijke nieuwe baas is:
1. Hoe zou u de ideale werknemer omschrijven?
Wat iemand hier ook zegt, neem het antwoord serieus en ga bij jezelf na of dit beeld bij jouw persoonlijkheid en stijl van werken past. Zie je hier al punten waar je het niet mee eens bent, dan moet je er niet van opkijken als er later frictie ontstaat tussen jullie beiden.
Zie je hier al punten waar je het niet mee eens bent, dan moet je er niet van opkijken als er later frictie ontstaat tussen jullie beiden
2. Hoe geeft u meestal opbouwende kritiek?
Ten eerste is het belangrijk dat er überhaupt feedback gegeven wordt - zonder leer je niets - maar let er ook op dat kritiek met enige tact en gevoel wordt gegeven. Het doel van feedback moet immers niet alleen het verbeteren van de werkprocessen zijn, maar ook jou te helpen groeien in je werkzaamheden. Worden fouten ten overstaan van iedereen aangekaart ‘zodat iemand zich wel twee keer bedenkt het te verprutsen’, dan is het twijfelachtig of iemand dit in de vingers heeft.
3. Hoe ziet het beoordelingsproces eruit?
Met deze vraag check je of je nieuwe werkgever je niet ‘laat zwemmen’ in het werk maar je actief steunt en begeleidt. Zijn er (meerdere) officiële momenten waarop je als werknemer beoordeeld wordt? Krijg je de tijd om je prestaties te verbeteren? Is er hulp als er iets niet blijkt te lukken? Vraag ook of er ruimte is om naar je persoonlijke ontwikkeling en je carrièredoelen te kijken.
4. Hoe lang werkt het team al in de huidige samenstelling?
Kijk hoe hoog de doorloop van teamleden is. Hoe meer personeelswisselingen er zijn, hoe groter de indicatie dat werknemers ontevreden zijn of dat er conflicten op de werkvloer spelen. Wil je mogelijke nieuwe baas wel graag uitleggen hoe dat zo is gekomen of blijft hij of zij er vaag over?
Hoe meer personeelswisselingen er zijn, hoe groter de indicatie dat werknemers ontevreden zijn of dat er conflicten op de werkvloer spelen
5. Hoe zouden uw ondergeschikten uw managementstijl omschrijven?
Het echte antwoord weet hij of zij natuurlijk niet, maar deze vraag test wel hoe zelfbewust je mogelijke nieuwe baas is. Kent hij of zij haar zwakke punten? Of klinkt er egoïsme of desinteresse door in het antwoord?
6. Wie zijn uw voorbeelden als het aankomt op leidinggeven?
Het gaat hier niet om wie ze noemen maar waarom. Wat vinden ze precies zo bewonderenswaardig aan deze personen en wat wil hij of zij hetzelfde doen? De manier van innoveren, communiceren of misschien probleemoplossingen? Bedenk jezelf ook of je goed zou kunnen werken voor een Elon Musk of Steve Jobs in de dop.
7. Wat doet het team om een stressvolle periode af te sluiten of successen te vieren?
Met deze vraag kun je testen hoe goed iemand zich bewust is van werkdruk en wanneer deze te hoog is. Ook kun je peilen hoe iemand denkt over het belang van de werk-privébalans. Heeft iemand hier geen antwoord op of wordt er aan deze punten geen aandacht besteed, dan kun je je afvragen hoe betrokken hij of zij werkelijk is bij het team en hoe goed er op welzijn van werknemers wordt gelet.
En dit vraag je als je gesprekspartner een collega is van je mogelijke nieuwe baas:
8. Hoe zou u de stijl van leidinggeven van [Naam baas] omschrijven?
Je kan hier sowieso een positief antwoord verwachten. De kans is immers zeer klein dat je gesprekspartner je nieuwe baas voor je neus afbrandt. Probeer daarom te kijken of er een verborgen boodschap in het antwoord zit. ‘Zegt iemand waar het op staat’ of is hij nogal bot in de omgang? Kan ze ‘goed overzicht houden’ of is ze vooral aan het micromanagen?
‘Zegt iemand waar het op staat’ of is hij nogal bot in de omgang? Kan ze ‘goed overzicht houden’ of is ze vooral aan het micromanagen?
9. Wat is het leukste aan de samenwerking met [Naam baas]?
Barst je gesprekspartner los in anekdotes over succesvolle projecten en een opsomming van sterke punten dan is dat een goed teken. Weinigzeggende , algemene termen als ‘leuk’ en ‘wel gezellig’ kunnen een minder soepele samenwerking maskeren.
10. Hoe zou u de cultuur binnen het team omschrijven?
Let hierbij op wat er wordt gezegd over de samenwerking, of men ook buiten het werk met elkaar overweg kan en wat voor rol je mogelijke nieuwe baas erin speelt.
Voel je je niet altijd op je gemak op werk omdat je introvert bent? Dit zijn de tips van coach Charlotte van 't Wout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Baan kwijt door corona
Oud-collega’s en klanten hielpen Jan-Willem zoeken naar nieuwe baan: ‘Machtig mooi’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jan-Willem Küper (50) uit Holten was consultancy manager. Twee weken voor hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, kreeg hij te horen dat het vanwege de coronacrisis niet doorging. Zijn netwerk schoot hem te hulp. -
Salaris
Matthijs: ‘Met een beetje bluffen kom je aardig ver, heb ik gemerkt’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Financieel analist Matthijs (30) werkt voor een bank en zit in het team tegen witwassen en fraude. Hij werkt tussen de 36 en 40 uur per week. -
PREMIUM
Een cv is persoonlijk, bevat een foto én is het begin van een goed gesprek
Is een goed cv nog wel belangrijk in deze tijden van LinkedIn en video-solliciteren? Zeker wel. Maar een opsomming van relevante werkervaring en wat personalia is al lang niet meer genoeg. ,,Je moet iets van jezelf laten zien en opvallen.’’ -
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? -
Onderzoek
Eén op de drie leidinggevenden neemt werknemer die ooit psychische problemen heeft gehad niet snel aan
Tweederde van de leidinggevenden heeft bedenkingen bij het in dienst nemen van een sollicitant met psychische problemen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University. En dat is vreemd, want 52 procent heeft wel positieve persoonlijke ervaringen met deze medewerkers. ‘Werkgevers willen het liefst een werknemer waar niets mee is. Dat is onrealistisch.’
-
PREMIUM
Overheidsdienstverlener Centric laat tientallen medewerkers naar kantoor komen
Terwijl een groot deel van Nederland thuiswerkt, heeft softwarebedrijf Centric vanmorgen een groot overleg voor het personeel georganiseerd. Medewerkers voelden zich onder druk gezet om aanwezig te zijn, vertelt een manager aan deze nieuwssite. -
PREMIUM
Deze bakkerij verdwijnt na 173 jaar uit Lopik: ‘Ik snap niet dat niet meer jongeren bakker worden’
Met het pensioen van Arie en Astrid Schep verdwijnt na 173 jaar de bakkerij De Keizerskroon aan de Dorpstraat in Lopik. Arie Schep (67) en zijn vrouw Astrid (58) stoppen per 1 februari en er is geen opvolger. Althans, niet om zelfstandig de bakkerij over te nemen. De drie kinderen zijn allemaal iets anders gaan doen. Wel komt er weer een bakkerswinkel in het pand aan de Dorpstraat, een filiaal van Blanken uit Bergambacht. -
PREMIUM
‘Zakelijke’ First Dates, kijker is getuige van sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is een intieme en vaak zenuwslopende aangelegenheid, waarbij normaal gesproken nooit iemand meekijkt. SBS6 zet er nu de camera’s op voor het programma De Sollicitatie. Het resultaat is een soort zakelijke versie van First Dates, inclusief de ongemakkelijke stiltes.