Ronald was 38 jaar chef-kok, nu verzorgt hij de lunch bij dit bedrijf: ‘Heerlijk werk’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een fieldservice-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ronald Hoogelander (60), chef sfeerbeheer bij Dyflexis in Den Haag.
Wat doe je precies?
,,Ik verzorg dagelijks de lunch voor de werknemers op kantoor. Iedere dag staat er een andere special op het menu. Broodjes, soep, een wrap, noem maar op. Ik maak ook altijd salades erbij en een dessert. De inkopen, de voorbereiding en het koken van de maaltijden doe ik allemaal zelf. Ook ben ik verantwoordelijk voor het boombeheer. Dat klinkt misschien gek, maar er staan echte bomen hier op kantoor. Ik verzorg ze en snoei ze als dat nodig is.’’
Hoe ben je in deze functie terechtgekomen?
,,Ik ben hiervoor 38 jaar lang chef-kok geweest. Ik heb in het restaurant van het Kurhaus in Scheveningen gewerkt en ik had jarenlang de leiding over de keuken in een groot verzorgingshuis in Den Haag. Ik gaf daar leiding aan een groot team. In zo’n functie ben je meer bezig met managen en vergaderen dan met koken. Dat miste ik. Toen er bezuinigd werd in de zorg en de verzorgingshuizen verdwenen dacht ik, het is tijd voor iets anders. Ik zag een advertentie voor deze baan en heb gesolliciteerd. Een bijzondere sollicitatie was het wel.’’
Ik zocht een leuke baan waar ik weer kon doen waar ik kok voor was geworden: koken en voor de mensen zorgen
Vertel...
,,Ik ging op sollicitatiegesprek bij de eigenaren van het bedrijf, twee broers. Ze waren verbaasd dat ik me had gemeld. Weet je het zeker, vroegen ze, gezien mijn eerdere loopbaan zou dit een veel kleinere functie zijn, met een lager uurloon bovendien.’’
Maar dat vond je geen probleem?
,,Nee, totaal niet. Ik kwam niet voor het grote geld, ik zocht een leuke baan waarin ik weer kon doen waar ik kok voor was geworden: koken en voor de mensen zorgen. Uiteindelijk waren er twee kandidaten over. We moesten een soep maken en meenemen. Degene met de soep die het personeel het lekkerst vond, werd aangenomen. Ik heb een kerriesoep met koriander gemaakt. Toch een beetje een gok, want het zijn niet smaken waar iedereen aan gewend is. Maar ze vonden het lekker, en ik kreeg de baan. Ik moest wel beloven dat ik die soep vaker op het menu zou zetten.’’
De tekst gaat hieronder verder.
Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
,,’s Ochtends begin ik met het leeghalen van de vaatwasser. Dan volgt het snijden van het fruit voor de fruitsalade en de groente voor de rauwkost. Vervolgens begin ik aan mijn specialiteit van de dag. Iedere vrijdag bestel ik ingrediënten voor de hele week en dan bepaal ik wat ik per dag ga koken. Van 12.00 tot 13.00 uur serveer ik de lunch. Voor corona werkte ik altijd vier dagen in de week, nu drie, en voor minder mensen omdat er dagelijks minder werknemers op kantoor werken.’’
Jammer?
,,Ik moest er aan wennen in het begin, maar het heeft ook wel voordelen. Toen ik hier begon, werkten er twaalf mensen, dan zijn er nu al meer dan zestig. Het lukt nog steeds om in mijn eentje voor hen allemaal te koken, maar je moet er wel op inspelen in je planning. Als ik voor minder mensen hoef te koken, kan ik ook wat andere dingen doen en er nog meer persoonlijke aandacht aan geven: bijvoorbeeld pannenkoeken bakken voor iedereen, met wat ze er zelf het liefst op willen.’’
Ik heb van de eigenaren van Dyflexis carte blanche gekregen, ik mag zelf bepalen welke gerechten ik maak
Wat vind je het leukst aan je baan?
,,Ik vind het heerlijk dat ik hier eigen baas ben in de keuken. Het verzorgingshuis had een complexe organisatie waar verschillende partijen inspraak hadden. Beslissingen gingen altijd over meerdere schijven. Ik heb van de eigenaren van Dyflexis carte blanche gekregen, ik mag zelf bepalen welke gerechten ik maak. En eerst kookte ik voor bejaarden, maar het personeel hier is over het algemeen een stuk jonger dan ik: ze zijn in de twintig, of dertig, ik had hun vader kunnen zijn. Dat vind ik juist leuk, want het contact met hen houdt mij ook jong.’’
Zou je dit werk willen blijven doen tot aan je pensioen?
,,Ja, zeker weten. Ik ben al wat ouder, maar zo lang het goed gaat wil ik blijven. Ik ga hier fluitend naar toe en voel me echt gewaardeerd op mijn werk. Elke dag is het een feestje.’’
Keukenprinsen en -prinsessen gezocht
Voel je je prima thuis in de keuken en doe je niets liever dan mensen in de watten leggen? Op Nationale Vacaturebank vind je tientallen vacatures voor catering- en kantinepersoneel. We lichten er drie voor je uit:
Stoffels Bleijenber in Vlissingen heeft een vacature voor een kantinemedewerker voor minimaal 8 uur per week. In de functie maak je schoon en help je bij de bereiding van broodjes, soep en simpele maaltijden. Je werkt in diensten van 7.00 tot 15.00 of van 11.00 tot 19.00 uur.
Randstad zoekt een allround medewerker bediening voor de kantine van Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Je maakt onder meer broodjes, salades en smoothies en neemt bestellingen op en rekent af met gasten.
Vending@Work is op zoek naar een cateringmedewerker voor de locatie in Steenwijk. Je komt 15 uur per week te werken in een schoolkantine en doet de verkoop, bestelt producten en zorgt voor een schone werkomgeving. In de schoolvakanties ben je vrij.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video7
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
Deze bekende Nederlanders begonnen allemaal op de mavo: ‘Voor mij juist een zegen’
Minister, operazangeres, cabaretier, topsporter, topkok. De carrière van deze mensen begon op de mavo: ‘Belachelijk dat er vaak met dedain over wordt gepraat.’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMAan het werk
De recruiter verbrak de verbinding, Tineke bleef verbouwereerd achter
De arbeidsmarkt is net een spel van jagen en verzamelen, maar dat proces zijn we verleerd. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en probeert samen met Tineke die uitdaging aan te gaan. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Wat doet een...
Karin (52) was ICT’er maar schoolde zich om tot hypnosetherapeut
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Karin den Oudsten (52), hypno- en regressietherapeut in Hoogvliet. -
-
-
Rommelige werkplek schoon krijgen én houden: ‘Geen pennenbakjes vol lege pennen op je bureau’
Rondslingerende papiertjes, achtergebleven broodkruimels en ingedroogde koffievlekken. Bij het (thuis)werken wordt je bureau al snel een rommeltje. Voor internationale ‘Ruim-je-bureau-op-dag’ geven schoonmaker John Heuckeroth en opruimcoach Marianne Bodenstaff tips voor een schone en geordende werkplek. -
Wat doet een...
Inze (60) maakt overledenen op voor hun uitvaart: ‘Ik kan de tranen uitschakelen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbij komen. Een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, waar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Inze Meijer (60), een postmortale make-upartist uit Zwolle.