Ruim helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk
Door de coronacrisis is stress op de werkvloer een nog relevanter onderwerp geworden. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers (56 procent) zegt ongezond veel werkgerelateerde stress te ervaren. Een hoog aantal, maar desondanks scoren we beter dan onze buurlanden.
De percentages liggen namelijk beduidend hoger in Duitsland (71 procent), het Verenigd Koninkrijk (70 procent) en België (67 procent). Dit blijkt uit een onderzoek dat vorige maand is uitgevoerd door opleidingscentrum Lepaya onder ruim 1300 Europese werknemers.
Dat Nederland het beter doet dan onze buurlanden, zou kunnen liggen aan betrokkenheid van onze werkgevers, zegt Lepaya's Managing Director René Janssen. ,,We zien dat Nederlandse werkgevers meer oog hebben voor soft skills en de menselijke kant van het werk", legt hij uit.
Verwachtingen
,,Aan Nederlandse werkgevers hoef ik vaak niet uit te leggen hoe belangrijk communicatie en aandacht voor menselijke relaties op de werkvloer zijn om stress te voorkomen”, aldus Janssen. Bij Duitse en Zweedse bedrijven is die gedachte nog niet ingedaald. Janssen ziet dat er in deze landen meer gefocust wordt op het leren van praktische zaken, zoals het maken van presentaties en het gebruiken van Excel.
Nederland heeft op dit gebied dus al een stap in de goede richting gezet, zegt Janssen. ,,Maar we zijn er nog lang niet. Dat ruim de helft van de werkenden nog steeds zegt dat het beter kan, is een veel te hoog percentage.”
Laten we de terugkeer naar kantoor positief gebruiken om de discussie over werkstress aan te zwengelen
Terug naar kantoor
Nu we terugkeren naar kantoor is werkgerelateerde stress een extra relevant onderwerp, stelt de managing director. ,,Meer dan een kwart van de Nederlandse werkenden verwacht dat een terugkeer naar kantoor hun stressniveau zal verhogen", zegt hij.
Onze manier van werken is door de pandemie al fundamenteel veranderd. Juist om die reden is dit volgens Janssen het moment om door te pakken. ,,Laten we deze verandering positief gebruiken om de discussie over de rol van werkgevers bij de stress van werkenden aan te zwengelen”, zegt hij. ,,In een overwegend digitale wereld, juist ook nu we weer deels terug naar kantoor gaan, zal de mentale veerkracht van je werknemers je bedrijf maken of breken. Stressmanagement, wendbaarheid en veerkracht zijn vitale vaardigheden die de coronacrisis aan het licht heeft gebracht.”
Mondig
Een kwart van de Nederlanders vindt dat de verantwoordelijkheid om werkstress te verminderen vooral bij henzelf ligt. In de ons omringende landen vinden ruim twee keer zoveel werkenden dat deze taak bij henzelf ligt. De helft van de Nederlanders zegt meer te verwachten van hun werkgever op het gebied van stressvermindering op de werkvloer. Ook deze percentages liggen hoger in Duitsland (61 procent), het Verenigd Koninkrijk (57 procent) en België (65 procent).
Nederlanders zijn relatief mondig, daardoor is onze werkcultuur ook minder hiërarchisch dan die in andere West-Europese landen, zegt Janssen. ,,Hierdoor kunnen wij sneller een probleem bij een werkgever aankaarten. Duitsers doen dit over het algemeen bijvoorbeeld minder snel.”
Dat maakt dat stress op de werkvloer hier ook bespreekbaar is. Janssen: ,,Dat geldt voor zowel de werkgever als de werknemer. Beiden moeten hun verantwoordelijkheid nemen om stress aan te kaarten en begrip te tonen voor de andere partij. De werkgever moet erkennen dat dit bij de moderne manier van werken hoort. Kijk daarbij wel kritisch of enkel de symptomen van stress op de werkvloer bestreden worden, of dat er fundamenteel actie ondernomen wordt om op de lange termijn een gezonde werkomgeving te creëren.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Onderzoek onder grote bedrijven: thuiswerken is een blijvertje
Thuiswerken lijkt ook na de coronacrisis een blijvertje. Zo zegt 41 procent van de grote bedrijven de mogelijkheden voor thuiswerken te willen verbeteren, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. -
Wat doet een...
Van kleinschalig festival naar tienduizend bezoekers: Wendy weet van aanpakken
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Wendy van Wilgenburg uit Zaandam (48), festivaldirecteur van Ambacht in Beeld. -
Noodkreet CNV aan kabinet: ‘Aantal burn-outs tijdens pandemie verdubbeld’
Eenzaamheid, korte lontjes en werkstress. Achter de voordeur hebben thuiswerkers het tijdens de pandemie hard te verduren. Het aantal mensen dat kampt met burn-outklachten is volgens vakbond CNV sinds oktober vorig jaar zelfs verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek onder 2600 CNV-leden. Eén op de vijf daarvan zegt dicht tegen een burn-out aan te zitten. Zeven maanden geleden waren dat er 'slechts’ één op de tien. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Geen simpel werk meer voor gevangenen: ‘Ik kan meedenken over werkproces’
Jaarlijks zitten ruim 35.000 Nederlanders in detentie, waarvan een groot deel daarna weer de arbeidsmarkt op gaat. Maar een baan vinden, is nog niet zo makkelijk. Werkervaring opdoen in een echt productiebedrijf in de gevangenis vergroot de kans op succes. -
Wat doet een...
Iris (27) is receptontwikkelaar bij HelloFresh: ‘We zijn kritisch of iets echt op het menu mag komen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Iris van der Haagen (27), is sinds november receptontwikkelaar bij HelloFresh Benelux in Amsterdam.