Simone (27): ‘De ene helft van de winst zet ik apart, van de andere helft doe ik iets leuks’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Simone (27), projectleider bij een communicatiebureau. Ze werkt 24 uur per week in loondienst. Daarnaast werkt ze drie dagen in de week als zelfstandig ondernemer, waarbij ze bedrijven adviseert als leerexpert.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Bij het communicatiebureau verdien ik op basis van 40 uur 3000 euro bruto. Ik werk 24 uur, dus dat is 1800 euro bruto en ik hou daar 1600 euro netto van over. Ik geef mezelf elke maand 600 euro netto aan salaris vanuit mijn eigen bedrijf. Ik verdien meer, maar dat zet ik weg. Ik spaar een buffer voor de maanden dat het wat minder is.”
Blij mee?
,,Ik ben er heel blij mee, maar ik wil wel meer gaan verdienen. Ik heb bewust gekozen om ‘maar’ 600 euro naar mezelf over te maken. Ik werkte tot april fulltime in loondienst en verdiende toen 2200 netto per maand, dus ik was gewend om daarvan te leven. Het geld dat ik verdien uit mijn eigen onderneming zet ik weg op basis van het principe profit first.”
Ik verdeel mijn geld in vier verschillende potjes: winst, salaris, belasting en kosten
‘Profit first’, wat is dat?
,,Dat houdt in dat je als ondernemer als eerste je winst apart zet. Elk maand verdeel ik mijn geld in vier verschillende potjes: winst, salaris, belasting en kosten.”
Waarom kies je daarvoor?
,,Ik vind het belangrijk om overzicht te hebben. Met dit concept is het ook de bedoeling dat je elk kwartaal de helft van het potje winst op een aparte rekening stort en met de andere helft iets leuks voor jezelf gaat doen dat niet gerelateerd is aan je bedrijf. Zo vier je je succes en sta je stil bij wat je hebt bereikt. Ook al kun je van de winst alleen een ijsje halen, dan heb je het toch gevierd.”
Heb je een financieel plan voor jezelf gemaakt?
,,Ik wil dat ik over een half jaar het dubbele bedrag binnenhaal. Ik wil niet volgens het idee ‘uurtje-factuurtje’ werken, maar een constante passieve inkomstenstroom genereren. Door het lezen van boeken als The four hour work week en The lean start-up heb ik hierin wel slimmigheidjes geleerd.”
Ik vind het altijd spannend om het onderwerp salaris ter sprake te brengen
Je werkt 24 uur in loondienst. Heb je over dit salaris onderhandeld?
,,Ja. Eerst werkte ik fulltime als teamleider met een salaris van 3500 euro bruto. Ik wilde minder werken en kon niet meer leidinggeven met die uren, dus ging ik een andere functie vervullen. Het nieuwe salaris wat me werd aangeboden was 2800 euro berekend over een fulltime werkweek. Een fors stuk lager dan mijn vorige salaris.
Omdat ik nog aanvullende taken had in mijn functie, zoals training ontwikkelen en geven, had ik verwacht dat het wat hoger zou zijn. Dat heb ik gezegd. Ik vind het altijd spannend om het onderwerp salaris ter sprake te brengen, maar er werd heel open en positief op gereageerd. Zij kwamen toen met een tegenvoorstel van 3000 euro waar ik akkoord mee ben gegaan.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Dat weet ik van iedereen.”
Weten zij het van jou?
,,Sommigen wel. Of eigenlijk alleen het management. Er zit een taboe op praten over je salaris. Maar omdat ik het van iedereen weet, vind ik het niet aan mij om dat taboe te doorbreken.”
Verdient Simone genoeg?
Leeftijd: 27 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Communicatie-adviseur
Branche: Reclame/Media/PR/Communicatie
Werkervaring: 3 jaar
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 3191 euro voor 40 uur. ,,Dat snap ik wel. In het kompas kon je hier als functie geen projectleider invullen, alleen consultancy. Bij ons verdienen de adviseurs ook meer dan de projectleiders.”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alle kantoren leeg tijdens lockdown? Deze IT’ers bewaken het fort
Een stil en verlaten kantoorpand, je zal er maar zitten zo rond de feestdagen. Terwijl de rest van het bedrijf thuiswerkt zitten sommige IT’ers al sinds de eerste coronamaatregelen op locatie, in een klein team of zelfs helemaal alleen. Drie IT-medewerkers vertellen over hun werk in coronatijd. ‘Sommige collega’s heb ik al een half jaar niet gezien’. -
Supermarkten tevreden over klanten die (bijna) allemaal mondkapje dragen
De mondkapjesplicht leidt tot nu toe niet tot grote problemen in de supermarkten. Dat meldt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). -
Baan kwijt door corona Tom (53): ‘Dat ik eruit moest, had ik echt niet zien aankomen’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo nog maar even door. Tom Verbeek (53) uit Haaksbergen was manager verkoop bij een bedrijf gespecialiseerd in hang- en sluitwerk. Zijn ontslag in mei viel Tom Verbeek (53) koud op zijn dak. Maar je moet wel verder, benadrukt hij. ,,Natuurlijk heb ik gerouwd, maar ik vroeg me ook snel af: wat ga ik nu doen?’’ -
Dit zijn de goede voornemens van werkend Nederland
Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens. Ook op werkgebied vinden Nederlanders genoeg zaken om in 2021 beter aan te pakken, blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Meer tijd vrijmaken voor familie staat op één. -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen.
-
PREMIUM
Fien start haar KUT-bedrijf: ‘Mijn illustraties doorbreken taboe, ze noemen het niet voor niets schaamstreek’
Fien ten Dam had zelf nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijfje zou starten met het vrouwelijk geslachtsorgaan als onderwerp én handelswaar. Maar dat is wel wat de 28-jarige Delftse in haar woning is begonnen: KUT.Illustraties. -
Zo zorg je ervoor dat een blunder op je werk je niet blijft achtervolgen: 'Meld het zelf meteen’
Het alarm af laten gaan tijdens een weekenddienst, een verkeerde stekker eruit trekken in het datacentrum of van de trap vallen bij een sollicitatie. Niemand maakt graag een blunder, en al helemaal niet op werk. Hoe zorg je dat een fout je niet blijft achtervolgen op de werkvloer? -
‘Bovenal was 2020 een jaar waarin we onze angsten onder ogen kwamen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: het jaar van hoop