Telkens afgeleid van je werk? Zo los je dat op
Werk aan jezelf’s Zomers hebben we meer tijd voor onszelf: de perfecte gelegenheid om stappen te maken op loopbaanvlak. In deze serie geven de experts je wekelijks hun beste tips om meer uit je carrière te halen. Vandaag: je concentratie verbeteren.
Delen per e-mail
Geconcentreerd werken is vaak lastig in een kantoortuin, maar thuis ligt er ook afleiding op de loer (stapel was, muziek bij de buren). Hoogleraar Stefan van der Stigchel helpt je de klassieke valkuilen te vermijden en gefocust aan de slag te gaan.
Valkuil 1: Je bent snel afgeleid door alles om je heen
Je neemt je vol goede moed voor vandaag eens lekker aan het werk te gaan, maar je aandacht wordt telkens door iets anders gegrepen.
Dit kun je eraan doen: Het makkelijkst is natuurlijk om alle technologie uit te zetten. Maar vaak ben je er dan nog niet. Aandachtsrituelen kunnen helpen je concentratie te vinden. ,,Je kunt niet van jezelf verwachten dat je van de ene naar de andere taak hopt”, zegt hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel, die onlangs het boek Grip op je aandacht publiceerde. Met een aandachtsritueel bereid je jezelf voor op het werk dat je wilt gaan verzetten. Als je een ritueel hebt gevonden, doe je dat vervolgens elke keer voorafgaand aan een taak die veel concentratie vergt. Op die manier conditioneer je je brein en komt het in de concentratiemodus.
Je kunt niet van jezelf verwachten dat je van de ene naar de andere taak hopt
Zo pak je dat aan: Zo’n ritueel kan in de vorm van een kop thee drinken, even je mail opschonen, de was opvouwen. ,,Zolang het maar een simpele activiteit is waarbij je weinig hoeft na te denken.”
Valkuil 2: Reactief werken
Oftewel: niet aan de taken beginnen die je eigenlijk gepland had op een dag, maar constant reageren op verzoeken van collega’s.
Dit kun je eraan doen: Maak afspraken met jezelf. ,,Reactief werken is niet altijd een probleem, maar er zijn momenten dat je iets uit jezelf moet doen”, zegt Van der Stigchel. Stel daarom heldere doelen op. Verwacht niet dat je een moeilijke en veeleisende taak in één keer af krijgt. Ook belangrijk: hou tussendoor pauze.
Zo pak je dat aan: Als je aan een lang stuk werkt, spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag minimaal 700 woorden schrijft. Stop ook niet teveel taken in een dag. Vaak worden mensen gestrest doordat ze te hoge verwachtingen hebben van het werk dat ze willen verzetten. Ook houden sommigen bij hun planning vaak geen rekening met taken tussendoor. Wat extra kan helpen, is jezelf belonen als je het doel hebt behaald.
Vaak worden mensen gestrest doordat ze te hoge verwachtingen hebben van het werk dat ze willen verzetten
Valkuil 3: Uitstelgedrag
Met name perfectionisten met weinig zelfvertrouwen blijken een kei in uitstellen.
Dit kun je eraan doen: Zorg voor een leeg hoofd.
Zo pak je dat aan: Komt het door een gebrek aan motivatie? Bedenk dan hoe het de vorige keer voelde toen je een taak had volbracht. Associeer de vervelende taak dus met iets positiefs, zoals een tevreden gevoel. Verhoog ook de drempel van ontwijkende gewoontes. Grijp je bijvoorbeeld snel naar je telefoon? Leg die dan uit het zicht. Laatste: maak het klein. ,,Geniet van die 300 woorden die je hebt geschreven. Loop naar buiten en eet een ijsje. Zo creëer je langzaamaan positieve associaties bij de taak.”
Ook snel afgeleid? Op Intermediair vind je allerlei online-cursussen die je helpen om structuur aan te brengen in je werk. Bekijk het aanbod op intermediair.nl/structuur.
Dit zijn de tips van coach Charlotte van ‘t Wout om de optimale focus te vinden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
Salaris Iris: ‘Ik heb 1500 euro meer gevraagd dan ik daarvoor verdiende’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Iris (35) werkt 31 uur in de week als businessanalist. Zij is de schakel tussen de klant en het projectteam dat de software voor de klant maakt. Daarnaast werkt ze 20 uur per week aan haar blog Onebrokegirl.nl, over geldzaken. -
Baan kwijt door corona Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
‘Sociale media, websites en telefoons worden net zo verslavend gemaakt als gokkasten’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
PREMIUM
Eerste bedrijven stoten kantoren af: thuiswerken wordt de norm
De eerste bedrijven sluiten de kantoren om thuiswerken de nieuwe norm te maken. Voor de kantorenmarkt heeft dat de komenden jaren nog geen heel grote gevolgen, denken vastgoedexperts.
-
Baan kwijt door corona Oud-collega’s en klanten hielpen Jan-Willem zoeken naar nieuwe baan: ‘Machtig mooi’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jan-Willem Küper (50) uit Holten was consultancy manager. Twee weken voor hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, kreeg hij te horen dat het vanwege de coronacrisis niet doorging. Zijn netwerk schoot hem te hulp. -
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? -
PREMIUM
salarisstrookjes 2021 Salaris stijgt, maar voor gepensioneerden ziet 2021 er minder feestelijk uit
Elke werknemer gaat er tientjes per maand in nettoloon op vooruit. Voor een minimumloner komt er gemiddeld 30 euro netto bij per maand. Alleen gepensioneerden met een aanvullend pensioen gaan er licht op achteruit.