Theater voor eenzame zzp’ers: ‘Hier wordt echt naar je geluisterd’
Therapeuten, coaches, schrijvers en andere zzp’ers werken veel alleen. Dingen delen tijdens de werkdag, kunnen ze dan niet. Een theatervoorstelling brengt daar verandering in. Hierin spelen acteurs namelijk de verhalen van ‘alleenwerkers’. Loes Wouterson is een van de acteurs.
Misschien heb je wel collega’s, maar zie je ze niet vaak. Of ben je freelancer en moet je het hebben van het contact met je opdrachtgevers. Heel veel Nederlanders staan er dagelijks alleen voor en hebben geen bondgenoten om de werkdag mee door te nemen. Een speciale theatervoorstelling waarin successen, falen en vraagstukken gedeeld worden, geeft ‘alleenwerkers’ op een laagdrempelige manier een podium.
Een paar keer per jaar kunnen deze alleenstaanden hun verhaal kwijt aan een goed luisterende gespreksleider (Kim Coppes). Vier professionele acteurs spelen het verhaal zodat heel het publiek een inkijkje krijgt in de wereld van de ander die vaak erg herkenbaar is. Vandaar de naam Spiegeltheater. De groep acteurs bestaat naast Loes Wouterson uit Arjan Kindermans, Rosetta Drenth en Miguel Stigter.
Waarom is het zo belangrijk dat ‘alleenwerkers’ hun verhaal kunnen delen?
Loes Wouterson: ,,Je doet als alleenwerker heel de tijd je eigen ding. Na een dag werken denk je: wie zal ik nu eens bellen om te vertellen wat er vandaag allemaal is gebeurd? In het Spiegeltheater wordt er echt naar je geluisterd, door mensen die het herkennen of erg meeleven. Je verhaal krijgt bestaansrecht, dat kan een gevoel van opluchting geven waardoor je weer verder kan. Daarnaast brengt het mensen dichterbij elkaar.”
Je verhaal krijgt bestaansrecht, dat kan een gevoel van opluchting geven
Dus het gaat er vaak emotioneel aan toe in de zaal?
,,Je eigen verhaal teruggespeeld krijgen door acteurs, dat doet wat met je. Soms wordt er gehuild of keihard gelachen om hilarische verhalen.”
Vertel.
,,Er was een verhaal over iemand die na een zware klus naar huis ging en wist dat het wc-papier thuis op was. Ze besloot een rol mee te nemen bij het bedrijf waar ze was, maar toen ze de directeur in de gang tegenkwam viel die rol uit haar tas. Dat is natuurlijk hilarisch om te spelen. Ook hadden we iemand van de Amsterdam City Swim in de zaal die daar vanaf het begin bij betrokken was. Ze had de ziekte ALS van dichtbij meegemaakt. Toen ze het logo van de City Swim op kliko’s zag zien staan, raakte ze enorm ontroerd. Daar moest ze zelf wel een beetje om lachen.”
Welke verhalen vind je zelf heftig om te spelen?
,,Het gaat ook weleens over arbeidsongeschiktheid en burn-outs. Dat zijn aangrijpende verhalen. Laatst vertelde iemand heel beeldend hoe de stekker er ineens uitging. Hoe het is om een hoofd vol watten te hebben, hersenen die wel vloeibaar lijken. Het was iemand die juist een hele hoge standaard had en altijd ‘ja’ zei op dingen. Die crash kwam toen hard aan. Als je het speelt als acteur kun je je heel goed voorstellen wat voor impact dat moet hebben gehad. Sommige mensen hebben het idee dat burn-outs een soort modeverschijnsel zijn, dit soort verhalen maken het probleem heel tastbaar.”
Laatst vertelde iemand heel beeldend over hoe de stekker er ineens uitging
Veel deelnemers herkenden het verhaal waarschijnlijk.
,,Veel mensen die alleen werken hebben last van een bepaalde druk. De werkdruk is hoog, een vakantie is dubbel betalen voor zelfstandigen, werk en privé lopen in elkaar over. Zo vertelde iemand over telefoneren met een belangrijke klant, terwijl je nog in badjas door het huis loopt. Dat maakt het dan wel weer grappig.”
Het zijn allemaal verhalen die van je te voren niet kent. Jullie weten dus nooit wat je gaat spelen?
,,Inderdaad, het is improvisatietheater. Wat we spelen, spelen we alleen tijdens die avond. Iedere keer is het weer anders, dat maakt Spiegeltheater heel bijzonder.”
We hebben een druk leven en stress nemen we op de koop toe. Maar bestaat er eigenlijk wel een leven zonder stress? Psycholoog Thijs Launspach geeft antwoord:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bas was eenzaam op het werk: ‘Huilend heb ik mijn vrouw opgebeld, dat ik écht niet meer kon’
Eenzaamheid lijkt iets voor ‘vergeten’ mensen zonder familie, sociale contacten of dagbesteding die hen een reden geeft het huis te verlaten. Maar eenzaamheid kan overal toeslaan, ondervond Bas Groenendijk (47). Hij was eenzaam op zijn werk. -
PREMIUM
Betaalbaar vangnet voor zieke zzp’er: ‘Ik betaalde me scheel aan premie verzekering’
Werken als kleine zelfstandige heeft zo zijn voordelen. Je bepaalt zelf hoeveel je werkt en er hijgt geen baas in je nek. Maar wat nou als je door ziekte een tijdje bent uitgeschakeld? -
Wat doet een...
Carmen wil iedereen aan het moestuinieren krijgen: ‘Mensen weten niet meer waar eten vandaan komt’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Carmen van Heel (28) uit Breda is moestuincoach. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken
Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch krijgen veel werkenden dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Wat doet een...
Sandra is dierenarts: ‘Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sandra Knapen-Müller (30) is dierenarts bij de Dierenkliniek Parkweg in Voorburg.