Tim helpt dakloze bij zoektocht naar baan via LinkedIn: ‘Kan inmiddels door heel Nederland op gesprek’
Wanneer Tim Klein Haneveld een bezoek brengt aan de Shurgard, vangt hij een telefoongesprek op dat zijn aandacht trekt. De man, die voor zijn opbergbox op een stoel zit, belt overduidelijk met een gemeentelijke instantie. Hij probeert een postadres te regelen, zo blijkt later. Tim vermoedt dat de man onderdak nodig heeft, misschien wel stiekem in de Shurgard slaapt en besluit op hem af te stappen. Een aanbod dat als geroepen komt.
Zijn naam is Antonio, ontdekt Tim, een vriendelijke, gediplomeerde fysiotherapeut met een talenknobbel. Maar wel een die een pittige periode achter de rug heeft. De beste man blijkt inderdaad geen baan én geen huis meer te hebben. Overdag brengt hij zijn tijd door bij de Shurgard, om de vriend bij wie hij logeert niet te veel tot last te zijn.
,,Ik benaderde hem omdat ik dacht dat hij bivakkeerde in de Shurgard”, vertelt Tim. ,,Dat bleek niet zo te zijn, maar na een kort gesprekje bleek hij wel hulp te kunnen gebruiken bij het vinden van een nieuwe baan.” En dat bracht Tim op een idee. ,,Ik dacht: ik heb best een breed netwerk, ik ken veel mensen. Niet per se in de fysio-wereld, maar van alle mensen die ik ken, zijn er best een paar die wel fysio’s kennen.”
Hij stelt aan Antonio voor een selfie te maken, en zijn hulpvraag op LinkedIn te delen. Antonio stemt in en krijgt daar geen spijt van. Al snel stromen de reacties binnen. ,,Ze bleven maar komen, het is inmiddels bijna niet meer te behappen. Hij kan inmiddels door heel Nederland op gesprek.”
Ik heb nu een stuk of vijf kennismakingsgesprekken staan. Ik had hier nooit van kunnen dromen
De eerste sollicitaties staan dan ook ingepland, vertelt Antonio op zijn beurt. ,,Ik heb nu een stuk of vijf kennismakingsgesprekken staan. Ik had hier nooit van kunnen dromen. Het geeft zo veel energie, echt ongelofelijk.” En daar is hij Tim ontzettend dankbaar voor. ,,Ik vind het echt super wat hij heeft gedaan. Ik heb er weer alle vertrouwen in.”
Betrokkenheid
De twee zijn zeer verrast door de kracht van LinkedIn en de betrokkenheid van onbekenden. ,,Het is zo mooi om te zien dat LinkedIn in korte tijd zo veel reacties teweeg kan brengen”, aldus Antonio. Iets waar Tim zich alleen maar bij kan aansluiten.
,,Social media kan zoveel negativiteit met zich meebrengen. Denk aan online pesten of mensen die anoniem dingen roepen ten koste van anderen. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe social media ook een positieve wending kan geven. Dat er zoveel mensen zijn die ik helemaal niet ken, maar zo toch heb weten te bereiken. Het kan voor zoveel verbinding zorgen.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoeveel vinkjes kan jij aankruisen? -
PREMIUMstaking
Hij werkt hard, maar toch moet Jordan (48) zijn spaargeld aanspreken: ‘Deze tijd is onwijs zwaar’
Hij heeft al eens zijn huis moeten verkopen, toen het tegenzat. Dat wil Jordan Borsten (48) niet nog eens meemaken. Nu dreigt hij zijn spaargeld te moeten aanspreken om rond te komen; om maar te zwijgen over zijn collega’s die soms nog minder verdienen. Dus staat de chauffeur van de gemeentelijke reiniging vanmiddag op de Coolsingel voor meer loon. ,,Dat is niet uit luxe, hè.” -
PREMIUM7
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM2
Patricia (32) heeft al bijna twintig banen gehad: ‘Insteek is niet om er weer zo snel mogelijk weg te zijn’
Patricia hopt van de ene baan naar de andere, maar ‘is eigenlijk heel standvastig’. 32 jaar is ze inmiddels en de kans dat ze ooit bij een werkgever haar zilveren jubileum viert, lijkt nihil. Zij heeft al bijna twintig banen gehad. Niet dat ze steevast uit een soortement van rusteloosheid hopt om het hoppen, dát niet. Het overkomt haar. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
1
Zzp’en razend populair om ‘vrijheid’, maar wat zijn de nadelen?
Steeds meer mensen verkiezen het bestaan als zzp’er boven een baan in loondienst, blijkt uit recente cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Vooral jongeren zijn liever eigen baas. Voordelen als vrijheid en flexibiliteit krijgen veel aandacht. Maar hoe zit het met de nadelen? -
-
-
PREMIUM
Werken bij de Belastingdienst saai? Niet volgens de staatssecretaris: ‘Een van de beste werkgevers’
Het imago van de Belastingdienst is niet best. De Toeslagenaffaire, ict-problemen, personeelstekorten en telefoontjes van duizenden burgers die niet worden beantwoord, helpen ook niet echt. Maar volgens staatssecretaris Marnix van Rij gaat het al een stuk beter. Hij probeert op onderwijsinstellingen jongeren te enthousiasmeren voor het vak. ,,De Belastingdienst is een van de topwerkgevers van Nederland.’’ -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?