Vakantieverzoek geweigerd: ‘Werkgever mag personeel verplichten om te werken’
Heb jij al plannen gemaakt voor een mooie reis in de zomervakantie? Misschien heb je al geboekt, maar dat is geen garantie dat je ook op vakantie mag. Een werkgever mag je verzoek tot vrij namelijk weigeren. Arbeidsrechtadvocaten William Seijbel en Mitchell Bathoorn leggen uit hoe het zit.
In Nederland heb je als werknemer recht op vakantie. Dit is wettelijk vastgesteld en deze dagen mogen niet ingeruild worden voor extra salaris. ,,En dat is maar goed ook, want vakantie is goed voor je gezondheid. Je moet niet altijd met werk bezig zijn.’’, zegt William Seijbel, advocaat arbeidsrecht bij Hanze Advocaat.
Wie fulltime werkt heeft in Nederland in totaal twintig dagen vrij. In veel cao’s of arbeidsovereenkomsten is vastgelegd dat een werknemer nog enkele extra vrije dagen krijgt, dit is dan bovenwettelijk verlof. ,,Het kan ook nog anders. In sommige sectoren ligt vast wanneer je deze vakantie moet opnemen, zoals in het onderwijs of in de bouwsector. Als dit niet het geval is, dan wordt de vakantie bepaald conform de wensen van de werknemer’’, vertelt Seijbel. Dit betekent dus dat de werknemer zelf mag kiezen wanneer hij vrij is.
En soms gaat dat ‘mis’, als bijvoorbeeld bijna al het personeel in augustus vrij neemt of dat toevallig twee mensen met dezelfde functie er tegelijkertijd op uit willen. De werkgever heeft hierom het recht om het vakantieverzoek af te wijzen. Seijbel: ,,Dit mag alleen bij zwaarwegende redenen of wanneer de verlofdagen op zijn. Hij moet een goed verhaal hebben.’’
De werkgever mag je verplichten om te werken. Zelfs als je vakantie al maandenlang vaststaat
Afkeuren is de uitzondering
Bij zwaarwegende redenen moet je denken aan een personeelstekort dat ontstaat omdat jij weggaat of wanneer er te veel zieken zijn ,,Dan heeft je afwezigheid direct effect op het functioneren van het bedrijf. Dit mag de werkgever voorkomen. Hoe? Door het vakantieverzoek af te wijzen.”
Arbeidsrechtadvocaat Mitchell Bathoorn van BOS Advocaten legt uit dat het uitgangspunt van de werknemer altijd is om een vakantie goed te keuren. ,,Afkeuren is de uitzondering. Het komt niet vaak voor.”
Toch komt het ook voor dat de werkgever een vakantie afkeurt, nadat deze al in kannen en kruiken is. Seijbel: ,,Stel, er zijn opeens ontzettend veel zieken op de werkvloer, dan mag de werkgever je verplichten om te werken. Zelfs als je vakantie al maandenlang vaststaat. Hier staat tegenover dat hij al je gemaakte kosten vergoedt, zoals je hotelovernachtingen, annuleringskosten en het vliegticket.”
Vakantie is nodig
Dit betekent trouwens niet dat de werkgever dit zomaar mag doen. Ook hier heeft hij zwaarwegende argumenten voor nodig. Seijbel: ,,Hij mag bijvoorbeeld niet zeggen: ‘Ik vermoed dat het heel druk gaat worden, dus blijf jij maar hier’. Hij moet dit concreet kunnen aantonen.” En na een afkeuring moet de werknemer je zoveel mogelijk in staat stellen om het verlof op een ander moment op te nemen. ,,Dit is het recht van de werknemer.”
Van dit recht mag je als werknemer altijd gebruikmaken. Er bestaat geen wettelijke termijn, waarop de vakanties uiterlijk opgegeven moeten worden, tenzij dit binnen het bedrijf anders is afgesproken. Je kan dus in januari alle vakanties voor het hele jaar inplannen, maar je kan ook in juni besluiten om in juli een paar weken weg te gaan. ,,In het laatste geval maak je het de werkgever wel makkelijker om de vakantie af te keuren. Hij moet tijd krijgen om vervanging voor je te regelen’’, aldus Seijbel.
Wie zwijgt stemt toe
De werkgever is trouwens zelf wel aan een limiet gebonden, vertelt Bathoorn. Als hij een schriftelijk verzoek krijgt tot verlof, dan heeft hij twee volle weken om hierop te reageren. Lukt dit niet? Dan staat de vakantie automatisch vast. Het is dus een geval van ‘wie zwijgt stemt toe.’ ,,De werkgever mag het verlof achteraf intrekken, maar dan moet hij opnieuw met zwaarwegende redenen komen.”
En de lat ligt hoog, vertelt Seijbel. ,,Het is voor een werkgever echt niet makkelijk om verlof af te wijzen.’’ De afwijzing komt vaker voor als het gaat om onbetaald verlof. ,,Dan heeft de werknemer het recht op vakantie al opgemaakt. De werkgever kan dan makkelijk nee zeggen. Vaak gaat het verlof na onderling overleg wel door, maar wettelijk gezien is de werkgever je niets verplicht.”
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 1 februari 2022 en is aangepast naar de actualiteit.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUM
Hoog IQ en goed met cijfers; dit IT-bedrijf heeft alleen mensen met autisme in dienst: ‘Ze presteren juist beter’
Het lukt veel werkgevers niet om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te hebben en houden. Het Goudse bedrijf Carapax IT heeft juist alleen maar mensen met autisme in dienst. Het bedrijf heeft daarvoor een methode ontwikkeld waar andere bedrijven nu belangstelling voor hebben. -
Ander werk naast je baan: deze nieuwe wetswijziging is gunstig voor werknemers
Ben je in loondienst, dan kan je werkgever verhinderen dat je ander werk ernaast doet met een nevenwerkzaamhedenbeding in je arbeidscontract. Per 1 augustus gaan de regels voor dit beding echter flink op de schop. In veel gevallen pakt dat gunstig uit voor de werknemer. Arbeidsrecht-advocaat Mariska Aantjes legt uit hoe het zit. -
Cafébaas moet zakenman Azimi betalen, maar hoeft niet weg: ‘Ik ga een feestje bouwen’
Marco IJben, eigenaar van Het Kleine Café in het Zeeuwse Aardenburg, mag van de rechter blijven zitten waar hij zit. Op voorwaarde dat hij een huurachterstand van 4500 euro aflost aan pandbaas Salar Azimi. ,,Geweldig. Ik ga komend weekend een feestje bouwen’’, lacht de kroegbaas. -
Slim inzetten van je vakantiedagen: zo ben je in totaal 43 dagen vrij dit jaar
We zijn allemaal wel eens toe aan vakantie. Het liefst wil je natuurlijk zo lang mogelijk weg zodat je écht los kan komen van je werk. Dat kan, zelfs zonder dat je al te veel vakantiedagen hoeft op te nemen. Door je dagen in 2022 strategisch in te zetten kun je met 20 wettelijke vakantiedagen in totaal 43 dagen vrij zijn.
-
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Dit bedrijf geeft nieuwe medewerkers een vakantie cadeau
Door de krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers steeds creatiever in hun zoektocht naar nieuw personeel. Zo is er al geadverteerd met een ruimtereis, gratis woonruimte en zelfs een tiny house. Bij distributeur van zonnepanelen Solarclarity mag je op kosten van je nieuwe baas eerst een week op vakantie als je de baan krijgt.