Van beleidsmedewerker naar cadet bij de luchtmacht: ‘Zou graag een helikopter willen vliegen’
Fleur Goudriaan (26) had als kind niet door dat meisjes ook vlieger kunnen worden bij de luchtmacht. Sinds ze van de mogelijkheid weet, wil ze eigenlijk niets anders meer. Toch volgde na de middelbare school niet direct een aanmelding bij de vliegersopleiding. Een half jaar geleden durfde ze de stap dan toch te zetten en nu komt haar droombaan steeds dichterbij.
Als klein meisje droomde Fleur Goudriaan (26) er eerst nog van om politieagent te worden. Ze had er toen nog geen weet van dat meisjes ook vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht kunnen worden. ,,Ik speelde wel heel graag met mijn F-16 van Knex. Maar ik had niet in de gaten dat het voor mij ook een mogelijkheid was om vlieger te worden. Toen ik door kreeg dat dat wel kon, begon ik ervan te dromen.”
Na de middelbare school gaat Goudriaan niet naar de Koninklijke Militaire Academie, maar kiest ze voor een studie gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna volgt nog een master gezondheidseconomie. ,,Omdat de kans klein is dat je wordt toegelaten bij de academie, wilde ik eerst een studieachtergrond inclusief masterdiploma hebben.”
Blijft kriebelen
Haar droom om vlieger te worden blijft bestaan. Dus zoekt Goudriaan na haar studie een manier om dichterbij het vuur te komen: een traineeship bij de Rijksoverheid, een programma waarin kandidaten werkervaring opdoen op verschillende plekken binnen een ministerie. ,,Het leek me nog een te grote stap om me direct aan te melden voor de militaire opleiding. Ik wilde eerst de organisatie van binnen leren kennen.”
Wel geeft Goudriaan zich op als reservist bij de Koninklijke Landmacht. En gelukkig mag ze haar traineeship bij het ministerie van Defensie volgen. ,,Op deze plek hoopte ik erachter te komen of beroepsmilitair worden inderdaad iets voor me is.”
Als het allemaal meezit, begint komende zomer de elementaire vliegopleiding. Dan leer je je eerste solovlucht maken in een algemeen vliegtuig
Een vaste baan binnen het ministerie en later de Koninklijke Marechaussee volgen. Maar het blijft kriebelen. Dan besluit Goudriaan er in oktober 2020 toch voor te gaan en meldt ze zich aan bij de vliegersopleiding. ,,Ik dacht: ik kan later altijd weer beleidsmedewerker worden bij de overheid. Het operationele deel van de luchtmacht vraagt veel van je lichaam, dus dan kun je dat het beste doen als je nog jong bent.”
F-35
Om toegelaten te worden tot de vliegersopleiding moet je eerst een selectieprocedure doorlopen. Een pittig traject waarin je verschillende vaardigheidstests en fysieke en mentale screenings moet doen. Een ervaringsvlucht hoort er ook bij, om te kijken hoe je op het vliegen reageert. Net als een medische keuring, om te kijken of het lichaam de krachten van een jachtvliegtuig wel aan kan. Goudriaan komt er de eerste keer niet doorheen. ,,Ik viel bij de psychologische test af. Je mag het maximaal twee keer proberen, dus dat heb ik gedaan.”
Maar dan lukt het en mag Goudriaan in augustus 2021 aan de militaire opleiding beginnen. Afgelopen week haalde ze haar jongste officiersrang, want om vlieger te kunnen worden moet je eerst worden opgeleid tot officier. ,,Als het allemaal meezit, begint komende zomer de elementaire vliegopleiding. Dan leer je je eerste solovlucht maken in een algemeen vliegtuig.”
Weten welke baan het best past bij jouw kwaliteiten? Doe de Beroepskeuzetest bij Nationale Vacaturebank
Zodra Goudriaan zelfstandig kan vliegen, volgt een specialisatieopleiding. ,,Die is in Amerika of Duitsland, afhankelijk van welk type toestel je gaat vliegen. Ik heb altijd een voorkeur voor de helikopter gehad, maar elk toestel is interessant. Een F-35 is bijvoorbeeld ook heel tof.”
Spannende keuze
Goudriaan hoopt nu dat ze zo snel mogelijk mag gaan vliegen. Al is het best spannend om straks écht op missie te gaan. ,,Laatst bij een eindoefening van de officiersopleiding realiseerde ik me echt dat ik dit inderdaad ga doen. We moesten een missie plannen en monitoren en het kan best zijn dat ik die rol over tien jaar heb. Aan de andere kant is dat natuurlijk ook ontzettend stoer.”
Ik vroeg me in het begin daardoor wel af of het de moeite waard is. Ik had een vaste baan, we hebben een koophuis, een leuke vriendengroep
Hoewel ze nu eindelijk leert voor waar ze van droomt, overvallen Goudriaan soms twijfels. ,,Veel van wat ik hier doe is buiten mijn comfortzone. En alles wat daarbuiten valt is sowieso spannend.”
De vriendin van Goudriaan vond het aanvankelijk ook een best spannende keuze. Zeker omdat je als vlieger zo’n 1,5 jaar in het buitenland verder studeert. ,,Dat vraagt wel wat van je relatie. Ik vroeg me in het begin daardoor wel af of het de moeite waard is. Ik had een vaste baan, we hebben een koophuis, een leuke vriendengroep. De opleiding en het werk heeft daar toch impact op.”
Na een aantal goede gesprekken, staat haar vriendin er helemaal achter. Dat sterkt Goudriaan enorm in haar keuze. ,,En als ik weer twijfel, denk ik altijd: ga ik hiernaar luisteren of ga ik doen waar ik van droom? Ik praat er ook regelmatig met de andere cadetten over. Zij weten waar ik het over heb en begrijpen mijn twijfels, dat geeft een fijn gevoel.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jolanda (34) begon als secretaresse en heeft nu haar droombaan: ‘Studeren moest ik zelf betalen’
Jolanda Vreugdenhil heeft haar droom waargemaakt. Als zeventienjarig meisje uit Kloosterhaar begint ze als secretaresse op een advocatenkantoor in Zwolle. Maar ze wil meer: ze droomt er van om zelf advocaat te worden. Door hard werken en zelfstudie in de avonduren rondt ze haar opleiding af, naast haar taken als moeder van twee kinderen. Nu, zeventien jaar later, is ze partner bij TLC Advocaten en werkt ze vanuit een eigen kantoor in Hardenberg. -
‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Sinds Stefan (13) multimiljonair strikte, is het bedrijf van zijn ouders booming: ‘Telefoon bleef maar gaan’
Stefan Anker (13) wist het vorig jaar wel: papa en mama moesten eens contact opnemen met topondernemer en multimiljonair Pieter Schoen. Volgens de tiener moest hij dé investeerder worden van zijn ouders’ bedrijf. Dankzij een brief werd zijn wens vervuld. ,,Het zijn geen wijsneuzen die je bedrijf herinrichten.”
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Romy (31) knokte zich via mavo, mbo, hbo én universiteit naar haar droombaan
Op de middelbare school weet Romy Decates ineens wat ze wil worden: orthodontist of tandarts. Ze weet ook dat ze vanaf de mavo een lange weg te gaan heeft. Decates worstelt zich stap voor stap door het mbo, hbo en uiteindelijk een universitaire studie om haar droombaan te bereiken. Dertien jaar later is ze dan eindelijk officieel tandarts. -
PREMIUM
Architect Bas ging ‘out’ na val in eigen zwembad en moest baan opgeven
Twee jaar werkte Bas Beumelhof (52) bijna dag en nacht aan het ontwerp en de uitvoering van de ‘nieuwe’ Boetzelaer. Het resultaat verdiende een feestje, maar uitgerekend tijdens de officiële opening viel de architect in zijn ‘eigen’ zwembad vanuit het niets op zijn achterhoofd. Het was een enorme klap met grote en onverwachte gevolgen. Breumelhof is niet langer bouwkundige, maar zwembaddirecteur.