Verlofdagen 'verplicht' opmaken: dit zijn je rechten als werknemer
De lentezon doet het al vermoeden: de zomervakantie komt er weer aan. Vanwege de coronacrisis neemt voor het tweede jaar op rij niet iedereen zijn gebruikelijke aantal vakantiedagen op. In sommige gevallen zeggen werkgevers echter dat werknemers hun verlofdagen op 'moeten’ maken. Maar wat zijn de rechten van de werknemer in dat geval?
Vanwege de coronacrisis nemen veel werknemers minder vrije dagen op, omdat ze graag wachten totdat een vakantie naar het buitenland weer mogelijk is. Werkgevers willen een zogeheten ‘stuwmeer aan vakantiedagen’ graag voorkomen en vragen hun werknemers verlofdagen op te nemen. ,,Door de coronacrisis is het probleem van die stuwmeren, dat al langer bestond, versterkt”, vertelt Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat.
Verplicht vrije dagen opnemen bestaat echter niet. ,,Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen’’, legt Van Gelderen uit. Een werkgever kan het opnemen van verlofdagen alleen weigeren als daar een dwingende reden voor is. ,,Maar dat is uiterst moeilijk te bewijzen voor de werkgever’’, legt Andries Bongers, expert op het gebied van Human Resources uit. ,,Meestal zal de rechter zeggen dat iets onder het bedrijfsrisico valt.”
Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen
Vakantiedagen uitgelegd
In Nederland is het als volgt geregeld met vakantiedagen: bij een contract van veertig uur per week heeft een werknemer recht op twintig wettelijke vakantiedagen. Deze dagen mogen worden meegenomen maar het volgend jaar en zijn in dat geval nog zes maanden geldig. Alle vakantiedagen boven de twintig heten bovenwettelijke. Dat zijn opgespaarde overuren of extra dagen die in een contract staan.
Een aantekening bij het vervallen van de wettelijke vakantiedagen is dat de werkgever tijdig aan moet geven dat de dagen dreigen te vervallen. ,,Als de werkgever dat niet onder de aandacht brengt, komen ze ook niet te vervallen", aldus Bongers.
Baat voor werkgevers
Voor werkgevers is het prettiger dat werknemers hun verlofdagen verdeeld over meerdere periodes per jaar opnemen, dan allemaal tegelijk. ,,Als iemand zijn dagen heeft opgespaard ineens zegt dat hij drie maanden met vakantie gaat, ontstaat al snel een groot probleem", aldus Van Gelderen. ,,Het is uiteraard veel moeilijker om iemand voor een langere periode te missen dan voor bijvoorbeeld twee weken, wat een meer gemiddelde periode voor een verlof is.”
Bovendien is de bedoeling van verlofdagen dat mensen ontspannen waardoor de kans op bijvoorbeeld een burn-out kleiner wordt. ,,Iemand die alleen maar doorwerkt en vakantiedagen spaart, loopt een groter risico om fysiek uit te vallen”, legt Van Gelderen uit.
De vraag van de werkgever is gerechtvaardigd, alleen niet rechtmatig
Advies voor werknemers
Maar wat kun je nu doen als je werkgever je dringend verzoekt vrije dagen op te nemen? Bongers raadt aan om in ieder geval het gesprek aan te gaan, om samen met de werkgever te kijken wat de beste optie is. ,,Het is een kwestie van geven en nemen”, aldus Bongers. ,,In deze moeilijke tijd mag je wel wat inschikkelijkheid verwachten. De vraag van de werkgever is gerechtvaardigd, alleen niet rechtmatig.”
Ook Van Gelderen adviseert werknemers om het overleg met hun werkgevers te zoeken. ,,Je bent nooit verplicht om er gehoor aan te geven, maar tegelijkertijd is het nu wel de tijd waarin je met elkaar meedenkt, als werkgever- en nemer. Bovendien zal er zich later vast een situatie voordoen waarin de werknemer iets nodig heeft van de werkgever, terwijl die daar dan ook niet toe verplicht is.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Wat doet een...
Sandra is dierenarts: ‘Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sandra Knapen-Müller (30) is dierenarts bij de Dierenkliniek Parkweg in Voorburg. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Dag boekwinkel, hallo bakkerij: voor het eerst in tien jaar weer meer winkels
De boekhandels verdwijnen uit het straatbeeld, maar in andere branches - met name winkels die voedingsmiddelen verkopen - nam het aantal winkels juist toe. Voor het eerst in tien jaar steeg het aantal winkels in Nederland vorig jaar met 665. Begin dit jaar telde ons land zo’n 83.800 stenen winkels. -
PREMIUM
Personeel gesloten winkels gedwongen tot opnemen vrije dagen: ‘Schandalig!’
Een deel van de winkelmedewerkers wordt verplicht vakantiedagen op te nemen, zodat werkgevers geen loon hoeven door te betalen. ,,Schandalig”, noemt vakbond CNV het.
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
‘Verplicht vrij’ met de bouwvak, is dat nog wel van deze tijd?
Dit weekend begint voor de regio Noord-Nederland de bouwvak. Hoewel deze ooit verplichte vakantieperiode in de zomer al bijna veertig jaar niet meer officieel bestaat, houden veel bedrijven in de bouwsector er nog steeds aan vast. Maar past zo’n concept nog wel bij de huidige arbeidsmarkt?