Vijf tips om meer uit je netwerk te halen, online én in het echt
’s Zomers hebben we meer tijd voor onszelf: de perfecte gelegenheid om stappen te maken op loopbaanvlak. In deze serie geven de experts je wekelijks hun beste tips om meer uit je carrière te halen. Vandaag: netwerken
Delen per e-mail
‘Netwerken’, het is een woord waar veel mensen jeuk van krijgen. Toch is het belangrijk om te doen, zeker nu er veel banen op de tocht staan. Bij het vinden van een nieuwe baan kan je netwerk doorslaggevend zijn. Maar hoe pak je dit (online) aan?
1. Blijf zichtbaar
Zo doe je dat: ,,Blijf je interesses delen”, adviseert Nancy Poleon van BrandedU. Ze geeft trainingen in personal branding. ,,Als er bijvoorbeeld een artikel is waarin ik word genoemd, deel ik dat op LinkedIn. Een artikel dat ik interessant vind, deel ik ook. We hebben allemaal inspiratie nodig, iedereen is aan het zoeken, en op deze manier inspireer je anderen. Het brengt ons dichter bij elkaar.”
Wat bereik je daarmee? ,,Naar aanleiding van een post zijn er altijd weer mensen die met me willen linken”, zegt Poleon. ,,Zo vergroot je je netwerk stukje bij beetje.”
2. Wees geen ‘spion’
Zo doe je dat: ,,Je hebt zoveel spionnen op internet”, zegt Poleon. ,,Mensen die wel meelezen, maar niets zeggen. Juist het delen van je mening heeft een positieve invloed. Nu zijn het vaak de negatieve meningen die je hoort, maar laat het ook weten als je het ergens wel mee eens bent.”
Nu zijn het vaak de negatieve meningen die je hoort, maar laat het ook weten als je het ergens wel mee eens bent
Wat bereik je daarmee? ,,Door te reageren, weten mensen dat je bestaat”, zegt Poleon. ,,Ze denken aan je: oh ja, hoe is het daar eigenlijk mee? Of als ze je nog niet kennen, zoeken ze op wie je bent.”
3. Meer geven dan nemen
Zo doe je dat: ,,Je bereikt meer door te geven, dan te halen”, zegt Poleon. ,,Luister naar mensen, help anderen en ga op zoek naar wat jullie gemeen hebben.”
Wat bereik je daarmee? ,,Je moet niet netwerken om het netwerken, maar omdat je iets waardevols kunt brengen. Een compliment is al van waarde; je maakt er iemands dag mee. Zo helpen we elkaar uiteindelijk vooruit.”
4. Maar vraag ook hulp
Zo doe je dat: ,,Durf jezelf kwetsbaar op te stellen, als je het even niet meer weet”, zegt Poleon. Veel mensen vinden dat lastig, maar bedenk: het is vleiend als iemand je hulp vraagt. Dat schrijft ook Karen Wickre in haar boek Taking the Work out of Networking. Leid het goed in, adviseert zij. Benadruk bijvoorbeeld waarom je diegene zo goed vindt in zijn werk en waarom je graag van deze persoon advies wil.
Wat bereik je daarmee? Het zijn met name de weak ties waarvan je de vruchten plukt bij het netwerken, schrijft Wickre. Dit zijn mensen met wie je over het algemeen geen contact hebt, maar die wel een enorme impact op je netwerk kunnen hebben. Ze begeven zich in een andere sociale cirkel en hebben andere informatie dan directe vrienden en kennissen. Dankzij sociale media is het heel makkelijk geworden om het advies van deze weak ties in te schakelen.
Tip 5: Combineer online met offline
Zo doe je dat: Blijf niet alleen op het web rondhangen, zegt Poleon. Stuur ook zo nu en dan relatiegeschenken of maak een wandeling met mensen die je graag verder zou willen spreken. Poleon zelf stuurde tijdens de lockdown naar een aantal relaties nootjes met de tekst: ‘Some healthy nuts in nutty times’.
Wat bereik je daarmee? Je onderhoudt een connectie met klanten en mensen vinden het leuk dat je aan ze denkt. ‘Ik heb van iedereen een positieve reactie gehad’, zegt Poleon. Ook Wickre benadrukt het belang van zo nu en dan je gezicht laten zien. Er wordt van werknemers verwacht dat ze sociaal zijn, schrijft ze in haar boek. Het is prima om het op een borrel - zodra die er weer zijn - kort te houden. Als mensen je gezicht maar even hebben gezien.
Wil je meer weten over hoe je effectief een netwerk opbouwt? Bekijk dan ook eens het cursusaanbod van Intermediair: intermediair.nl/netwerken
Nog meer netwerktips? Bekijk de video met coach Charlotte van ‘t Wout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met je partner aan het thuiswerken? Zo blijft het gezellig
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: geweldloos communiceren. -
PREMIUM
Max (20) stapt in bedrijf zieke vader: ‘Aan ziekenhuisbed besloten hoe we het gingen doen’
De wereld van de familie Blanke staat eind 2019 volledig op z'n kop. Vader Robby (47) blijkt een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Robby begon net aan zijn droom: de grootste detacheerder worden van technisch personeel in zijn regio, Salland. Aan het ziekenhuisbed besluit zoon Max (20) zonder twijfel te stoppen met zijn zorgopleiding om in het bedrijf van zijn vader te stappen. Een jaar later runnen ze samen het bedrijf, storten ze zich ook op elektrische laadpalen, zitten ze net in een nieuw kantoor en is het ziektebeeld van Robby positief. -
‘Als je andere mensen wilt aannemen, moet je anders gaan dóen’
Een team dat bestaat uit allemaal mensen met dezelfde achtergrond en opleiding kan nooit echt tot iets nieuws komen. Dat zegt innovatiestrateeg Leonie van Mierlo. ,,Dus wil je meer omzet en betere beslissingen? Zet dan in op diversiteit.’’ -
PREMIUMaan de stok
Haagse veteraan John laat alles uit zijn handen vallen als een kind wordt vermist: ‘Doen wat moet gebeuren’
De Haagse veteraan John Blonk is lid van het Veteranen Search Team. Vrijwilligers die alles uit hun handen laten vallen als een kind wordt vermist of een moeder aan de wandel is. Wij spraken Blonk voor de rubriek Aan De Stok. -
Eeuwige uitsteller? Het Deadline Bureau belt je op voor een professionele schop onder de kont
Lukt het je maar niet om je opdrachten op tijd af te krijgen en baal je daarvan? Dan kun je vanaf deze week de professionele hulp van het Deadline Bureau inschakelen. Ondernemers Sanny Ensing en Marloes Matthijssen helpen je bij het stellen van doelen en bellen je op voor een motiverende schop onder je kont.
-
Waarom we het liefst op maandag solliciteren
We solliciteerden vorig jaar het meest op maandagen en het liefst in de maanden april en mei. Ook stuurden we ons cv vergeleken met 2019 vaker via onze smartphone. Dat blijkt uit een nieuwe analyse, die ook duidelijk maakt in welke sectoren je sinds de coronacrisis de meeste kans maakt. -
Werk aan jezelf
Zo breng je de boodschap in je mails goed over
’s Zomers hebben we meer tijd voor onszelf: de perfecte gelegenheid om stappen te maken op loopbaanvlak. In deze serie geven de experts je wekelijks hun beste tips om meer uit je carrière te halen. Vandaag: mails schrijven. -
Werk aan jezelf
Telkens afgeleid van je werk? Zo los je dat op
’s Zomers hebben we meer tijd voor onszelf: de perfecte gelegenheid om stappen te maken op loopbaanvlak. In deze serie geven de experts je wekelijks hun beste tips om meer uit je carrière te halen. Vandaag: je concentratie verbeteren.