‘Vrouwen verdienen maar bij 11 procent van de grote bedrijven meer dan mannen’
Bij slechts 11 procent van de grote bedrijven is het gemiddelde uurloon van vrouwen hoger dan dat van mannen in hetzelfde bedrijf, blijkt uit een analyse van het CBS. Deze uitzondering gaat vooral op in het openbaar bestuur en bij uitzendbureaus.
De rekenmeesters bekeken de loonstrookjes van 2700 bedrijven die minstens honderd mannen en minstens honderd vrouwen in dienst hebben. In 2021 was bij 89 procent van deze ondernemingen het gemiddelde uurloon van vrouwen lager dan dat van mannen. Ter vergelijking: in 2010 gold nog voor 94 procent van de grote bedrijven dat mannen gemiddeld meer verdienden dan vrouwen.
Overigens zijn de verschillen groot. Ze lopen uiteen van een bedrijf waar het gemiddelde uurloon van mannen viermaal zo hoog is als dat van vrouwen tot een bedrijf waar het uurloon van de vrouwen driemaal zo hoog is als dat van de mannen. Bij slechts één onderneming zijn de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen, afgerond op centen, exact aan elkaar gelijk.
Loonverschil wordt kleiner
Het verschil in de gemiddelde bruto-uurlonen van mannen en vrouwen in Nederland is ongeveer gelijk aan het gemiddelde verschil in de Europese Unie. Hoewel in de EU als geheel het loonverschil geleidelijk kleiner wordt, zijn er ook landen waar het verschil juist toeneemt, zoals in Letland en Kroatië.
In de loop van de tijd is in ons land het verschil tussen de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen steeds kleiner geworden. Hierbij speelt een rol dat vrouwelijke werknemers tegenwoordig hoger opgeleid zijn dan mannelijke, hoewel ze nog wel minder uren werken dan mannen.
In 2021 verdienden mannen gemiddeld 25,84 euro per uur, vrouwen 22,42 euro. Opvallend is echter dat het gemiddelde uurloon van jonge mannen en vrouwen weinig verschilt. Hoe ouder de werknemers, des te groter het loonverschil tussen mannen en vrouwen. Dat kan zelfs oplopen tot 20 procent bij 50-plusssers.
Binnen de financiële dienstverlening is het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen het grootst. Terwijl 55 procent van de mannen in deze bedrijfstak hoogbetaald is, geldt dat maar voor 28 procent van de vrouwen.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag maar raak
Loonkloof: Nederlandse vrouw werkt nog altijd 51 dagen ‘gratis’
De economische positie van de gemiddelde Nederlandse vrouw wordt steeds beter, meldde het CBS onlangs. Toch gaat de emancipatie van de vrouw in het Nederlandse werkleven láng niet hard genoeg, zien kenners. Hoe groot is die loonkloof tussen mannen en vrouwen vandaag de dag eigenlijk (nog)? -
PREMIUM
Herman werkt met delinquenten: ‘Zie vooral mensen die wél uit criminele wereld willen stappen’
Engelengeduld en een flinke portie mededogen. Daarmee treedt reclasseringsmedewerker Herman van Lunen (58) de zedenplegers, tasjesdieven en overvallers die hij begeleidt tegemoet. Hij schreef er een boek over. ‘Moedeloosheid komt niet voor in mijn woordenboek.’ -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Wil je weten hoeveel je mannelijke collega verdient? In Finland hoor je het straks
Vrouwen die minder denken te verdienen dan mannen krijgen binnenkort hulp van de Finse regering. Een nieuwe, omstreden, wet wil ze inzicht geven in wat hun collega’s verdienen. -
PREMIUM
‘Vintage kiloknallers’ van broers Roël en Daud zijn ‘booming business’: ‘We maken er een feestje van’
Het begon als een hobby van twee broers die zelf dol zijn op vintagekleding. Inmiddels runnen Daud en Roël IJsselstein (25 en 22) een bedrijf met twintig medewerkers, kopen vintage in heel Europa en verkopen dat via landelijke pop-up kilosales. Vintage is hip!
-
Vandaag écht geen zin om te werken? Zo sleep je jezelf door een baaldag
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een baaldag -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.