Waarom we het liefst op maandag solliciteren
We solliciteerden vorig jaar het meest op maandagen en het liefst in de maanden april en mei. Ook stuurden we ons cv vergeleken met 2019 vaker via onze smartphone. Dat blijkt uit een nieuwe analyse, die ook duidelijk maakt in welke sectoren je sinds de coronacrisis de meeste kans maakt.
Delen per e-mail
Op maandagen werd vorig jaar net als in 2019 het meest gesolliciteerd. Bijna 20 procent van de sollicitaties werd op de eerste dag van de week verstuurd. In het weekend solliciteerden we het minst vaak. Iets meer dan 7 procent van de sollicitaties vond op zaterdag plaats en ruim 8 procent op zondag. Dat blijkt uit een analyse van de ruim 11.000 cv’s die recruitmentbureau Robert Half in 2020 ontving.
Revolutie
,,In het weekend nemen mensen de tijd om over hun carrière na te denken. Ze zetten vaak op maandag de stap”, zegt Frédérique Bruggeman, managing director van Robert Half. In de analyse werd ook gekeken naar het tijdstip waarop mensen hun cv het liefst versturen. Wat blijkt: sollicitanten doen dit het meest onder werktijd, een derde solliciteert tijdens de lunchpauze.
Robert Half keek ook naar de populairste maanden. In mei 2020 kwamen de meeste reacties binnen. Die maand is goed voor 14 procent van alle sollicitaties van dat jaar, op de voet gevolgd door april. De laatste maanden van 2020 waren kandidaten het minst actief. In november werd maar 4,4 procent van alle sollicitaties verstuurd.
,,In maart werden we opgeschrikt door de lockdown. Een deel van de werknemers raakte hierdoor helaas werkloos of werd bang zijn baan te verliezen. Anderzijds kregen we te maken met een soort industriële revolutie”, zegt Bruggeman. Voor de coronacrisis zag ze al een toename van het aantal vacatures in bijvoorbeeld de e-commerce, logistiek en transport. ,,Het borrelde al langer in die industrieën. De coronacrisis heeft die trend een boost gegeven.”
Een deel van de werknemers raakte door de lockdown helaas werkloos. Anderzijds kregen we te maken met een soort industriële revolutie.
Mkb-bedrijf
Als je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, kun je volgens Bruggeman het beste voor een van deze booming sectoren kiezen. ,,Die staan er nu en in de toekomst financieel gezien goed voor. Maar dat betekent niet dat je alleen voor de grote bedrijven moet kiezen die nu veel succes hebben. Werken bij een succesvol mkb-bedrijf kan ook erg leuk zijn.”
Het gaat er volgens Bruggeman vooral om dat je een baan kiest die bij je past. ,,Bedenk waar jij je het prettigst bij voelt. Wat voor soort bedrijf spreekt je aan, welke visie, welke ethische standpunten. Maak dat ook kenbaar tijdens je sollicitatie.”
Smartphone
Bruggeman zag ook in de analyse terug dat het sollicitatieproces korter is geworden in 2020. ,,De wervingsperiode was voor veel bedrijven al kort, maar die is nu nog korter. Bedrijven die hard groeien willen de gesprekken snel doen om vervolgens op korte termijn een keuze te kunnen maken. Dat kan gelukkig ook door alle digitale middelen die we nu hebben.”
De wervingsperiode was voor veel bedrijven al kort, maar die is nu nog korter
Robert Half ontdekte daarnaast dat het aantal smartphone-sollicitaties toeneemt. Ruim 70 procent van de sollicitaties vindt nog steeds via een computer plaats, maar 27 procent verstuurde zijn sollicitatie vorig jaar met de smartphone. Twee jaar geleden was dat nog iets meer dan 24 procent.
Volgens Bruggeman zal dit alleen maar blijven toenemen. ,,Sowieso maken mensen sinds een aantal jaar veel intensiever gebruik van hun smartphone. Er is nu een generatie aan het solliciteren die niet anders gewend is. Daar moet je wel op inspelen in je wervingsproces.” Maar ze benadrukt wel dat je ook de traditionele manier van solliciteren beschikbaar moet houden voor kandidaten die liever hun cv via een laptop versturen.
Aanpassingsvermogen
Niet iedereen is op zoek naar een nieuwe baan. Maar ook als je goed zit waar je nu zit, blijf dan wel in beweging, zegt Bruggeman. ,,De wereld blijft veranderen, zeker op digitaal niveau. Dus zorg ervoor dat je je aanpast. School je op tijd om. Aanpassingsvermogen is belangrijk in de huidige markt, net als de wil om te blijven leren.”
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De impact van thuiswerken op je brein: ‘We worden er gewoon niet blij van’
Thuiswerken is here to stay. Veel bedrijven zijn van plan om hun kantoren in de toekomst minder te gaan gebruiken. Maar is al dat thuiswerken eigenlijk wel goed voor ons brein? -
Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft een bullshitbaan (vinden ze zelf)
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: bullshitbaan. -
Zo zorg je dat collega’s hun afspraken wél nakomen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: afspraken nakomen. -
PREMIUM
‘Iedereen vraagt me: Pieter wanneer gaat KLM weer vliegen?’
KLM maakt zich op voor een nieuwe ronde staatssteun. Daarbij moet het kind niet met het badwater worden weggegooid, vindt topman Pieter Elbers. ‘Ik reken erop dat we ooit weer zullen groeien.’ -
PREMIUM
Robert neemt het bedrijf van zijn ouders over: ‘Ik moet ze betalen, maar het moet wel leuk blijven met Kerst’
Wie een van de klassieke voordeuren in Utrecht-Oost opent en een trap ziet met wauw-effect, weet bijna zeker dat dat het werk is van de familie Timmerman en hun team. Traplopers in ontelbare kleuren en smaken is wat ze verkopen. Binnenkort niet meer met z’n drieën, want Henri (66) en Ilona (64) zwaaien af en Robert (30) gaat op zijn manier door. Dankzij een beetje hulp van de provincie Utrecht.
-
Waarom het cv van Céleste het beste van het jaar is: ‘Gebruik geen nietszeggende woorden’
Een goed cv bevat geen lappen tekst, maar wel zoveel mogelijk informatie. Céleste Kosters weet precies hoe je hier de juiste balans in vindt. Haar cv is namelijk verkozen tot het beste cv van 2020. Kosters hoopt met het winnen van deze prijs een stapje dichterbij een nieuwe baan te komen. -
Judy (39) haalde rechtendiploma, werd modeontwerpster maar is nu tóch advocaat
Nadat Judy Sliepen (39) haar studie rechten heeft afgerond, vindt ze zich eigenlijk nog te jong voor een carrière in de advocatuur. Bovendien lonkt het modevak. Een aantal jaar later verruilt ze haar baan in de mode toch voor de advocatuur. Vorige week werd Sliepen beëdigd. -
Zo maak je in de eerste sollicitatieronde al indruk
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je samen met Intermediair wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: hoe val je op, nog vóórdat het aankomt op assessments en sollicitatiegesprekken?