‘Werkcode’ voor gelijkwaardige beloning flex en vast
Acht partijen – waaronder Achmea, ING en Nationale-Nederlanden – ondertekenen vanmiddag een zogenaamde ‘werkcode’. Daarmee willen ze inspelen op de flexibilisering van de arbeidsmarkt en zich inzetten voor gelijkwaardige beloning van flexwerkers en werknemers met gelijk werk.
Delen per e-mail
De werkcode is een initiatief van Achmea en vakbond De Unie, daarnaast doen ING, Nationale-Nederlanden, VGZ, a.s.r., FNV Finance en CNV Vakmensen mee. ,,Met snel veranderende behoeften en pieken in het werk, zullen we altijd flexibele arbeid nodig hebben”, zegt Elly Ploumen, HR Directeur bij Achmea. ,,Flexibel zal altijd blijven, daarom denken wij dat je beter kunt kijken hoe je dat op een goede en verantwoorde manier kunt organiseren.” Bij Achmea werken zo’n 12.000 medewerkers, de flexibele schil varieert tussen de 15 en 20 procent.
De werkcode bevat vijf uitgangspunten. Zo moeten werkenden die gelijk werk verrichten, gelijkwaardig worden beloond en gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan een dertiende maand, die veel mensen in het verzekeringswezen op hun rekening krijgen bijgeschreven. ,,Als je je eigen personeel een dertiende maand geeft, kun je dat ook heel goed aan uitzendkrachten betalen”, zegt Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Finance.
Van Hees is blij met de werkcode. ,,We zien dat er op de arbeidsmarkt een wildgroei is. Zzp’ers, uitzendkrachten, onderaannemers. We merken dat er behoefte is aan een gelijk speelveld, waarbij mensen die naast elkaar werken een gelijkwaardige beloning krijgen.” Ploumen benadrukt dat het altijd de intentie is om mensen met vast werk, ook een vast contract te geven.
De opleidingen en ontwikkelingsfaciliteiten staan bij ons net zo goed open voor uitzendkrachten als voor medewerkers
Toegang tot voorzieningen
Een van de andere uitgangspunten uit de werkcode: werkenden krijgen toegang tot voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. In de praktijk betekent dat een tarief dat hoog genoeg is voor een zzp’er om ook zijn pensioen en arbeidsongeschiktheid te verzekeren, zegt Van Hees. Andere uitgangspunten in de werkcode: werk wordt georganiseerd in duurzame arbeidsrelaties en goed werkgeverschap is ook goed opdrachtgeverschap.
,,De opleidingen en ontwikkelingsfaciliteiten staan bij ons net zo goed open voor uitzendkrachten als voor medewerkers”, vertelt Ploumen. Ook het gezondheidsplein bij Achmea, met onder andere een fysiotherapeut en een diëtiste, is voor iedereen toegankelijk. ,,We zijn al op weg, maar we kijken hoe we hier verder vervolg aan kunnen geven en andere partijen kunnen inspireren”, aldus Ploumen. De verzekeraar kijkt nu of er ook mogelijkheden zijn om flexibele medewerkers een rol te geven in de medezeggenschap.
Vastleggen in cao’s
De betrokken partijen nemen de komende drie jaar de tijd om de werkcode in te voeren in alle cao’s die er zijn. De partijen hopen daarnaast een voorbeeld te zijn voor andere organisaties. Van Hees: ,,Het is wel een stap die we zetten. Ik ben er trots op dat we dit bereikt hebben. De kern van verzekeren is het scheppen van een mate van zekerheid. Daar staat de financiële sector voor, dus dat moeten deze sector ook voor de eigen mensen doen.”
Grenzen stellen op je werk? Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video een aantal tips.
Op zoek naar een baan in de finance-sector? Laat hier je gegevens achter en ontvang interessante vacatures direct in je mail.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom het zo lekker is om een ander de schuld te geven
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de self-serving bias -
update Derde van uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig om rond te komen
Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de bijna 275.000 mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen en weet niet of er de volgende dag werk is. -
PREMIUM
Een winkel sluiten, een andere openen, Dylan (20) deed het allebei tijdens de pandemie: ‘Ik moest vooruit’
Ondanks de pandemie zijn vorig jaar meer mensen een bedrijf begonnen dan in 2019, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Tegelijkertijd stopten ook meer ondernemers ermee. Dylan de Ruiter (20) maakte beide mee. -
PREMIUM
Hun volwassen zonen eten nog steeds vijf dagen per week mee: ‘Het zijn flinke eters’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Wilma houdt van de natuur en wandelt veel. Ze zou graag een elektrische fiets willen, maar daar is Cees op tegen. ,,Alle vrouwen vallen met zo’n ding.’’ -
‘Voor uitgebuite fabriekswerkers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’
Fabriekswerkers die ellenlange dagen draaien, landbouwarbeiders die amper betaald krijgen of migranten die gevangen zitten in moderne slavernij: dit soort schrijnende toestanden komt alleen in verre landen voor, toch? De waarheid ligt anders, ontdekten de journalisten van platform Investico. Ook de Nederlandse arbeidsmarkt heeft een schaduwkant, beschrijven ze in het boek Uitgebuit, dat vandaag verschijnt.
-
Baan kwijt door corona Oud-collega’s en klanten hielpen Jan-Willem zoeken naar nieuwe baan: ‘Machtig mooi’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jan-Willem Küper (50) uit Holten was consultancy manager. Twee weken voor hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, kreeg hij te horen dat het vanwege de coronacrisis niet doorging. Zijn netwerk schoot hem te hulp. -
Ondanks strenge lockdown weten steeds meer mensen een baan te vinden
De werkloosheid is in het laatste kwartaal van vorig jaar verder teruggelopen. Er kwamen per saldo 74.000 banen bij in de afgelopen drie maanden. Dat blijkt uit de laatste werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van de werkgelegenheid is opmerkelijk, omdat de lockdown alleen maar strenger werd het afgelopen kwartaal. -
wat doet een... Moniek is hr-manager: ‘Minder leuke gesprekken moeten voeren met een collega is lastig’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerkermedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Moniek van Beckhoven (34), hr-manager bij ACES Direct.