Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen.
Delen per e-mail
Niet eerder begon een bedrijf in de financiële sector in Nederland een crowdfundingcampagne, aldus Hergen Dutrieux, mede-oprichter Hergen Dutrieux van de hypotheekadviesketen. ,,Onze missie is de hypotheeksector transparanter maken. Van veel producten is te achterhalen waar het geld vandaan komt, bij hypotheken is dat vaak niet het geval. Door te crowdfunden ziet iedereen waar het bedrag vandaan komt en waar we het voor gaan gebruiken.”
Groeien
Viisi begon de campagne bij crowdfundingbedrijf Crowdaboutnow met een streefbedrag van 500.000 euro. ,,Het gaat super goed, tweehonderd mensen hebben inmiddels een investering gedaan. De teller staat nu op 700.000 euro. We hebben het streefbedrag dus al ruimschoots bereikt.”
De hypotheekadviseur gaat het opgehaalde gebruiken om het team dat nu uit 50 man bestaat uit te breiden met 25 nieuwe medewerkers. En daar is geld voor nodig. Hergen: ,,Om te kunnen groeien moet je investeren. Als bedrijf gaan de kosten altijd voor de baat uit. We hadden ook naar de bank kunnen gaan voor een lening, dat was zelfs goedkoper geweest, maar deze manier past veel beter bij ons.”
Medewerkers
Het idee van crowdfunding is dat iedereen mee kan doen aan de campagne, niet alleen grote investeerders. Familie, vrienden en klanten van Viisi zijn daarom ook uitgenodigd. ,,Klanten en medewerkers staan het meest dichtbij ons, die hebben we als eerst gevraagd. Veel medewerkers wilden graag meedoen.”
Het levert je meer op dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan
Brent van Huizen is een van de werknemers die besloot geld te investeren in Viisi. ,,Ik heb 2500 euro geïnvesteerd. Het is een lening, dus je krijgt het geld in 6 jaar tijd helemaal terug, plus rente. In die periode bouw je een flink rendement op. Het levert je meer op dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan.”
Alle medewerkers die investeren, dragen het bedrijf een warm hart toe en geloven in de plannen van Viisi. Van Huizen: ,,Mijn werk hier bevalt erg goed. Veel bedrijven zeggen dat ze hun werknemers op de eerste plaats zetten, maar Viisi doet dit echt. Ik geloof in het bedrijf en ik beleg graag in iets waarin ik geloof.” In totaal heeft het personeel samen 300.000 euro opgehaald.
Grens
Mede-oprichter Hergen heeft zelf ook geïnvesteerd in de crowdfundingscampagne. ,,Als een van de oprichters investeer je natuurlijk sowieso al, maar ik wilde hier ook bij helpen. Daarom heb ik er 10.000 euro ingestoken.” Tot eind januari kunnen mensen nog meedoen met de campagne. Tenzij de maximale grens van 1 miljoen euro dan al bereikt is, dan stopt de actie vanzelf.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon. -
PREMIUM
‘Het siert bedrijven als ze ook in slechte tijden hun mensen binnenboord houden’
Bedrijven die vorig jaar megawinsten boekten, stonden dit voorjaar vooraan om coronasteun te ontvangen en ontslaan nu personeel. Ondernemer Tom van der Lubbe van hypotheekadviesketen Viisi Hypotheken heeft er geen goed woord voor over. ,,Het is onfatsoenlijk en respectloos.” -
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over. -
PREMIUM
Arbeidsmigranten moeten mogelijk zelf een woning regelen, nu ‘bed en baan’ ter discussie staat: ‘Feodale structuur’
Arbeidsmigranten in Westland moeten binnenkort mogelijk zelf een woning regelen. De Tweede Kamer werkt namelijk aan een scheiding tussen ‘bed en baan’. ,,Als we niet meer zelf mogen huisvesten, zoeken we daar een betrouwbare partner voor.” -
Baan kwijt door corona
Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis.
-
PREMIUM
Curaçao lokt buitenlandse werkenden met zon, goede wifi en weinig coronaregels
Curaçao heeft een tropisch klimaat, vrijwel overal is wifi en het eiland is zo goed als coronavrij. De lokale overheid gebruikt al deze argumenten om ‘digital nomads’ actief naar het eiland te lokken. En Nederlanders die locatie-onafhankelijk kunnen werken bevestigen: ,,Het is hier heerlijk.’’ -
Winst daalt met 50 procent: Rabobank schrapt circa 5000 banen
De Rabobank is van plan om de komende vijf jaar het aantal medewerkers met gemiddeld 1000 fte per jaar te laten dalen. Het aantal gedwongen ontslagen wil de bank beperken door reguliere uitstroom, vermindering van externe fte's en herplaatsing binnen het bedrijf. -
Salaris
‘Ik verdien nu 1000 euro bruto meer dan tien jaar geleden. En de groei is er nog niet uit’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Paul (37) werkt 40 uur in de week als transportplanner.