Werknemers met beperking runnen nieuw pakketpunt in Utrecht: ‘Bij mij zijn de pakketjes in goede handen’
videoHet is een spannende week voor medewerkers van kopieerwinkel De Boemerang in de Utrechtse wijk Terwijde. De zaak, waar mensen werken met een verstandelijke beperking, is vanaf heden een officieel pakketpunt van PostNL. En zo vlak voor de drukke feestdagen is dat bést even wennen.
Delen per e-mail
Triomfantelijk wijst Erik van de Ridder (38) naar de grote, oranje weegschaal met daarop het logo van PostNL. ,,Kijk, hier komen de pakketjes op te staan, zodat we kunnen zien hoe zwaar ze zijn”, legt hij glunderend uit. ,,En met dit apparaatje kunnen we barcodes scannen, dan zie je alle informatie over een pakketje.”
Achter hem prijkt een grote, houten opslagkast: de eerste bezorgingen zijn al binnen. Trots vouwt Erik zijn armen over elkaar. ,,Bij mij zijn de pakketjes in goede handen.”
Bij De Boemerang in Terwijde werken iedere dag rond de dertien mensen met een verstandelijke beperking. Zo ook Erik. Hij heeft het syndroom van Down en werkt al zeventien jaar voor de stichting: zo’n vier dagen per week. ,,We doen hier veel werk voor andere bedrijven: inpakken, boekjes checken, stickers plakken. Soms doe ik zelfs een koeriersklusje, dan ga ik ergens heen met het openbaar vervoer om een pakketje af te leveren.”
Waar De Boemerang voorheen vooral functioneerde als kopieerservice, is de zaak vanaf vandaag dus ook een bezorg- en ophaalpunt voor pakketjes.
Nieuwe taken
Dat is best even wennen, weten de medewerkers. Er komen namelijk een hoop nieuwe werkzaamheden bij en de winkel wordt naar verwachting ook een stuk drukker. ,,We moeten een cursus volgen om te leren hoe we met de klanten en de machine van PostNL omgaan”, legt medewerker Kevin Oerlemans (21) uit. ,,Dat zijn nieuwe taken die we niet gewend zijn, dus dat maakt het best een beetje spannend.”
En dat ook nog eens nét voor de feestdagen: de drukste tijd van het jaar als het aankomt op pakketjes. ,,Er is een grote kans dat het hartstikke druk wordt”, concludeert Kevin vastberaden. ,,Maar ja: dat is het risico van het vak.”
Er is een grote kans dat het hartstikke druk wordt. Maar ja: dat is het risico van het vak
Bij De Boemerang hebben alle medewerkers hun eigen klusjes. Mandy van Straaten (30) is ‘chef netjes werken’, zoals ze het zelf graag verwoordt. ,,Dat is mijn specialiteit. Snijden, nieten en dingetjes opplakken is waar ik goed in ben”, legt ze uit - terwijl ze voorzichtig een sticker op een doosje plakt. ,,Er gaan natuurlijk wel wat dingen veranderen, maar ik heb daar zin in.”
Erik valt haar bij. ,,Het wordt natuurlijk hartstikke druk met de pakketjes, dus er is een hoop wat we nog moeten regelen. Maar ik denk dat het wel goed komt.”
Gat in de markt
De Boemerang is onderdeel van zorgorganisatie Rijnaerde en biedt werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De cliënten die werken bij De Boemerang doen diverse klusjes zoals inpakken, sorteren, bijsnijden, de website bijhouden.
,,We hebben best veel werk te doen, maar merken wel dat steeds meer dingen gedigitaliseerd worden. Dus zijn we altijd op zoek: wat voor werk is er nog meer te doen?” vertelt begeleider Gerdi Hoep. ,,Toen we hoorden dat het postagentschap hier verderop ermee stopte, dachten we: dat zou voor ons wel eens een gat in de markt kunnen zijn.”
Zo’n verandering is best even wennen voor de medewerkers van De Boemerang, weet Hoep. ,,We proberen het een beetje gedoseerd over te brengen aan onze cliënten. We beginnen met alleen de pakketjes die barcodes hebben, later gaan we ook met betalingen werken”, legt ze uit.
We beginnen met alleen de pakketjes die barcodes hebben, later gaan we ook met betalingen werken
De begeleiders wordt eerst aangeleerd hoe ze zo’n pakketservice precies runnen. In de komende tijd wordt die informatie weer overgedragen op de cliënten. ,,Black Friday komt er natuurlijk aan, dus een drukke tijd is het wel. Wij zijn in ieder geval enthousiast.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werken carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMdupe partnertoets
Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
Deze sauna-eigenaar verkocht ouderlijk huis om de salarissen van zijn personeel te kunnen betalen
De coronacrisis stelt ondernemers soms voor onmogelijke keuzes. Freek Naaktgeboren, eigenaar van Thermen Binnenmaas in het Zuid-Hollandse ’s-Gravendeel, heeft zijn ouderlijk huis verkocht om de salarissen van zijn personeel te kunnen betalen. ,,Je ligt in drijfzand, je verzuipt en er is niemand die een reddingsboei toewerpt.’’ -
PREMIUM
Bedrijf van fietskoerier Tobias bezorgt duizend pakketten per dag: ‘We gooien ze nooit ergens neer’
Het zijn tropentijden voor bezorgbedrijven, nu de winkels al weken dicht zijn. Ook neemt het aandeel fietskoeriers toe. Zo groeit De Fietskoerier Utrecht hard, maar houdt de bedrijfsfilosofie er in: écht contact maken met mensen aan de deur. -
Werkgevers geven weinig prioriteit aan aannemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
Werkgevers vinden dat ze verantwoordelijk zijn voor het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar toch blijkt dat – ondanks de economische groei – vaak niet te lukken. De reden: ze hebben geen geschikte functies, aldus werkgevers. -
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen.
-
Amper meer mensen aan het werk sinds invoering Participatiewet
Kansarme mensen met een uitkering worden nog steeds nauwelijks aan een baan geholpen, ondanks de invoering van de Participatiewet in 2015. Volgens het kritische oordeel van het Sociaal en Cultureel Panbureau (SCP) zijn de doelstellingen nauwelijks gehaald. -
Salaris
Matthijs: ‘Met een beetje bluffen kom je aardig ver, heb ik gemerkt’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Financieel analist Matthijs (30) werkt voor een bank en zit in het team tegen witwassen en fraude. Hij werkt tussen de 36 en 40 uur per week. -
PREMIUM
Deze bakkerij verdwijnt na 173 jaar uit Lopik: ‘Ik snap niet dat niet meer jongeren bakker worden’
Met het pensioen van Arie en Astrid Schep verdwijnt na 173 jaar de bakkerij De Keizerskroon aan de Dorpstraat in Lopik. Arie Schep (67) en zijn vrouw Astrid (58) stoppen per 1 februari en er is geen opvolger. Althans, niet om zelfstandig de bakkerij over te nemen. De drie kinderen zijn allemaal iets anders gaan doen. Wel komt er weer een bakkerswinkel in het pand aan de Dorpstraat, een filiaal van Blanken uit Bergambacht.