Wiebes: Alleen 1,5 meter afstand nemen is niet genoeg
Alleen 1,5 meter afstand houden gaat bedrijven niet de coronacrisis uit helpen, waarschuwt minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Verdere opening van de economie vereist dat sectoren ook vindingrijk zijn en maatregelen nemen op het gebied van hygiëne en bescherming. ,,Zonder nadenken kan haast niks”, stelt hij.
Delen per e-mail
Bedrijven in nood kijken reikhalzend uit naar het steunpakket 2.0 dat het kabinet woensdagmiddag presenteert. Wiebes gaf gisteren in debat met de Tweede Kamer alvast een winstwaarschuwing af: ,,Realisme blijft nodig: alles voor iedereen vergoeden gaat niet. Niet iedereen kan worden gered.”
In het tweede pakket zullen bedrijven meer gestimuleerd worden hun bedrijfsmodel aan te passen, aldus de VVD-minister. Zo werd eerder al bekend dat de regering de boete op ontslag in de looncompensatieregeling (NOW) wil laten vervallen. Daarnaast zal de financiële hulp meer ‘proportioneel en gepast’ zijn, en zullen er soms voorwaarden aan verbonden worden, aldus Wiebes.
Perspexplaten
Tegelijkertijd doet de VVD-bewindsman een beroep op de innovatiekracht van ondernemers om in het coronatijdperk het hoofd boven water te houden en manieren te vinden om de omzet op peil te houden. Alleen afstand bewaren en dan verwachten dat een zaak wel weer open kan is niet de manier om uit de coronacrisis te komen, stelt hij.
,,1,5 meter afstand nemen is maar één aspect”, aldus Wiebes. Het gaat volgens hem ook over het nemen van beschermings- en hygiënemaatregelen en het opschroeven van de testcapaciteit. ,,Naarmate we meer kunnen testen en beschermen, kunnen we meer”, aldus Wiebes. De overheid heeft daarin een rol, maar om te ‘zorgen dat er weer gewerkt kan worden’, worden ook bedrijven gedwongen tot inventiviteit. De supermarkten met hun perspexplaten bij de kassa en het ontsmetten van karretjes en mandjes zijn daarvan een goed voorbeeld, meent hij.
,,Het is niet de overheid die in detail opstelt hoe een cafétafeltje wordt ingericht of een terras wordt opgesteld. Wij staan klaar om feedback te geven, mee te denken, maar niet om goedkeuring te geven. Het is niet dat het cafébeleid in de plenaire zaal of door het kabinet wordt ontworpen. Dat gaat ons boven de pet.”
Warme bakkers vs. koude bakkers
Het is niet dat het cafébeleid in de plenaire zaal of door het kabinet wordt ontworpen
De Kamer drong in het debat nogmaals aan op steun voor specifieke sectoren die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Ook nu een versoepeling per 1 juni aanstaande is zullen bijvoorbeeld horecabedrijven, de evenementenbranche, theaters en podia en de recreatiesector niet altijd in staat zijn om genoeg omzet te halen, vrezen de parlementariërs.
Staatssecretaris Mona Keijzer gaat hierover vandaag nogmaals het gesprek aan met Koninklijke Horeca Nederland. Daarnaast willen Kamerleden hulp voor onder meer de Nederlandse maakindustrie. Ook hier wil het kabinet naar kijken.
Tegelijkertijd zullen er ook bedrijven zijn die ook na morgen vinden dat zij onvoldoende worden geholpen, aldus Keijzer. Zij noemt als voorbeeld de warme bakker die zelf bakt en wel steun heeft gekregen. Zogeheten ‘koude bakkers’, die geen eigen ovens hebben, kregen tot dusver geen steun. Volgens Keijzer is het logisch om ook die groep compensatie te bieden. Maar zodra dat gebeurt, zullen er weer nieuwe grensgevallen ontstaan. ,,Helemaal perfect loopt het nooit.”
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Baan kwijt door corona Andres: ‘Van het vierkoppige team moest er één weg, dat was ik’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan: Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Andres Escobosa (55) uit Enschede was R&D procestechnoloog bij een technologiebedrijf. Een dag voor zijn vakantie kreeg hij te horen dat hij zijn baan zou verliezen. Inmiddels is hij drie maanden aan het solliciteren. ,,Ik blijf positief.’’ -
Vaker pauze en meer sporten: dit zijn de goede voornemens van thuiswerkers
Thuiswerkers willen actiever worden in 2021. 40 procent wil meer tijd maken voor extra beweging en sport en ruim een derde wil vaker een pauze nemen om even los te komen van werk. Dat blijkt uit het nieuwjaarsonderzoek van online-pensioenuitvoerder BeFrank. -
PREMIUM
Oliebollenkramen draaien op volle toeren: ‘Meer drukte dan dit kunnen we niet aan’
Veel ondernemers gaan een sobere jaarwisseling tegemoet, maar voor oliebollenbakkers geldt het tegendeel: ze draaien tijdens deze feestdagen recordomzetten. Tóch is de oliebollenbranche niet zo makkelijk. ,,Als ik aan het eind van de rit zie wat er uiteindelijk op m’n rekening belandt, denk ik wel eens: doe ik het wel goed?” -
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.”
-
PREMIUM
Interview Dit ondernemerskoppel werd groot met make-overs van Paleis Soestdijk en Westergasfabriek
Maya Meijer-Bergmans (75) gaf met haar man Ton Meijer enkele bekende monumentale plekken in Nederland een make-over, waaronder Paleis Soestdijk en de gebouwen rond de Westergasfabriek in Amsterdam. De gebouwen van de Westergas heeft het echtpaar uit Wassenaar, eigenaar van de MeyerBergman Erfgoed Groep, drie jaar geleden verkocht. Maar met name Maya bemoeit zich nog wel met de exploitatie. -
PREMIUM
Wiebes en Keijzer: ‘We moeten nieuwe manieren zoeken om geld te verdienen’
Massa-ontslagen en faillissementen dreigen. Elke werknemer en elke ondernemer kijkt smachtend uit naar het nieuwe steunpakket van het kabinet. Het duo Wiebes en Keijzer van Economische Zaken vraagt nog even geduld. ,,Het zal van au gaan.’’ -
PREMIUM
Gekibbel over nieuw noodpakket: ‘We kunnen niet iedereen gelukkig maken’
Het kabinet presenteert op zijn vroegst vrijdag, maar waarschijnlijk pas volgende week een tweede noodpakket om banen en bedrijven in de coronacrisis overeind te houden. Daarin wordt opnieuw met miljarden gesmeten, maar de politieke eensgezindheid uit maart is intussen aan het afbrokkelen.