Ziek van de werkstress: 1,3 miljoen Nederlanders meldden vorig jaar burn-outklachten
Vandaag start de Week van de Werkstress, een goed moment om te peilen hoe het gaat met het stressniveau van de Nederlandse werkende. Dat ligt flink hoog, blijkt uit nieuwe cijfers van TNO. In 2019 hadden 1,3 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-outklachten, evenveel als het jaar ervoor. Door corona zal dat aantal dit jaar zeker niet afnemen, verwacht het onderzoeksinstituut.
Delen per e-mail
Volgens de jaarlijkse analyse van TNO op basis van de Werkgevers Enquête Arbeid en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden hadden vorig jaar 1,3 miljoen Nederlanders gezondheidsklachten door hoge werkdruk. Dat leidt tot veel afwezigheid en in sommige gevallen tot langdurig ziekteverzuim. Ruim een derde van de werknemers gaf in 2019 werkdruk als reden op om thuis te blijven. Volgens het onderzoeksinstituut lopen de verzuimkosten door werkstress op tot 3,1 miljard euro per jaar.
Het goede nieuws is volgens TNO-onderzoeker Wendela Hooftman dat de piek van gezondheidsklachten door werkstress nu wel is bereikt. ,,Jarenlang hebben we een stijging gezien van het aantal werknemers met werkstressgerelateerde klachten. Die stijging is eind vorig jaar gestopt. Dat is mooi om te zien, want de aantallen groeiden heel hard. Tussen 2018 en 2019 steeg het percentage van werknemers met stressklachten van 13 naar 17 procent.”
Jarenlang hebben we een stijging gezien van het aantal werknemers met werkstressgerelateerde klachten. Die stijging is eind vorig jaar gestopt
Coronacrisis
Maar 2020 is een jaar als geen ander. Welk effect de coronacrisis op de werkstresscijfers gaat hebben, durft Hooftman niet te voorspellen. ,,Dat is vreselijk lastig om te zeggen. Drie maanden na de uitbraak van de crisis zagen we nog geen toename.” Dat er geen algemene stijging te zien is in de cijfers, ligt volgens Hooftman en haar collega’s waarschijnlijk aan de verschillen tussen groepen mensen. ,,Sommige sectoren lagen stil, in andere sectoren was het ontzettend druk, zoals in de zorg. Maar ook daar zien we grote verschillen in werkstress, de zorg is heel breed.”
Daarnaast was de situatie in de zomer, het moment waarop TNO het effect van corona op de werkvloer onderzocht, heel anders. Hooftman: ,,Na de eerste golf waren er weinig besmettingen en het was zomer. Je gaat je dan sowieso wat beter voelen. Tijdens de tweede golf zijn we weer aan het meten. Die cijfers hebben we nog niet, maar we zien dat de situatie momenteel minder goed is. De lockdown duurt langer, de rek is er wel een beetje uit.”
Autonomie
Door het thuiswerken is het voor werkgevers moeilijker geworden om werkstress op tijd te signaleren, zegt Hooftman. ,,Leidinggeven moet nu op een andere manier. Je kunt bijvoorbeeld veel lastiger zien of iemands gezicht op onweer staat.” Probeer te voorkomen dat een werknemer uit het zicht verdwijnt, zegt de onderzoeker, want iedereen wil gezien blijven worden. ,,Dat werkt overigens beide kanten op: het personeel moet het ook blijven aangeven als het niet goed gaat.”
Een manier om de werkdruk laag te houden is door werknemers meer controle te geven over hun werk. TNO ziet dat bijna 70 procent van de leidinggevenden dit al goed doet. Zij geven werknemers meer autonomie om werkstress te voorkomen. ,,Maar je hoort wisselende geluiden. Sommige werkgevers geven meer vrijheid en anderen willen juist dat de webcam de hele dag aanstaat om het personeel thuis te kunnen controleren.”
Leidinggeven moet nu op een andere manier. Je kunt bijvoorbeeld veel lastiger zien of iemands gezicht op onweer staat
Zegen
De eerste signalen van meer werkstress door corona zijn overigens al zichtbaar. TNO zag in de analyse van afgelopen zomer dat van alle thuiswerkers 12 procent moeite heeft om zich te concentreren, 8 procent valt hierdoor zelfs uit. ,,Daarnaast zien we dat thuiswerkers het fysieke contact echt beginnen te missen. Terwijl sociale steun van je werkgever en je collega’s op dit moment zo belangrijk is.”
Hooftman ziet ook dat de vervaagde werk-privébalans effect heeft op de werkdruk. ,,Zeker in het begin, toen veel werkenden nog met kleine kinderen thuis zaten, was de balans weg. Dat heeft gevolgen voor het gevoel van autonomie. De kinderen bepalen dan wanneer je wel of niet werkt.”
Dat werk en privé meer door elkaar zijn gaan lopen, is voor de één een zegen en voor de ander juist niet. ,,Sommigen vinden het heerlijk om flexibel om te gaan met de werktijden en ‘s avonds nog even door te werken. Anderen, die liever vaste tijden hebben, zien daar alleen het nadeel van, omdat ze hun collega tijdens officiële kantooruren niet kunnen bereiken. Welk effect corona op werkstress gaat hebben, is dus erg afhankelijk van de persoon.”
Word je dik van stress? Professor dr. Liesbeth van Rossum, internist- endocrinoloog (hormoonspecialist) in het Erasmus MC bespreekt wat de effecten van stress zijn op je lichaam:
Bekijk de video’s van AD Werkt in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Paméla verliet de politiek en runt nu een druk uitvaartbedrijf: ‘Dankbaar om mensen bij te staan’
Wie had ooit kunnen bedenken dat Paméla Blok anno 2021 een druk uitvaartbedrijf zou runnen? En dat zónder haar werk in het openbaar bestuur te missen. Het leven kan soms verrassend lopen. En het is frappant hoe snel de politiek ontwent: ‘Je bent er zo uit’. -
Dit is de makkelijkste manier om stress tegen te gaan
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: een boswandeling -
PREMIUM
Diana's verfwinkel is ineens wereldberoemd: ‘Klanten rijden soms 3 uur voor ons om’
Diana van Surksum (49) beleeft een ware digitale stormloop op haar verf- en restylewinkel MaisonMansion in Nunspeet. Zes jaar geleden begon ze met helemaal niets. Nu noemt Facebook haar ‘wereldberoemd’. Haar video's over klusprojecten zijn razend populair en bereiken tot wel 300.000 mensen. -
Salaris
Cem heeft twee werkgevers: ‘Verdien 1000 euro netto meer dan mijn leeftijdgenoten’
Cem (25) werkt 10 uur als leidinggevende in een distributiecentrum en 30 uur als functioneel beheerder bij de overheid, waarbij hij de planners ondersteunt om het systeem te gebruiken. -
Snel een bammetje achter je bureau? Dit zijn de voordelen van een ‘echte’ lunch
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de kantoorlunch.
-
Boekenwereld staat op omvallen, deze app helpt mensen weer aan het lezen
Het is een eeuwenoud vak, maar de laatste jaren gaat het steeds slechter met de boekensector. Boekhandels en uitgeverijen kunnen het hoofd nog amper boven water houden. Daarom helpt de Groep Algemene Uitgevers (GAU) met een stimuleringsprijs om het boekenvak te innoveren. Dinsdag werd de Renew the Book Award opnieuw uitgereikt en ging het prijzengeld van 50.000 euro naar een app die de ‘slapende lezer’ weer aan het lezen moet krijgen. -
Grote groep werkenden loopt risico op burn-out door coronacrisis
Volgens een nieuw onderzoek zijn er in Nederland vier miljoen ‘verborgen burn-outs’. Dat wil zeggen: mensen die binnen een half jaar dreigen uit te vallen als er geen actie wordt ondernomen. Door de coronacrisis is dit aantal flink gestegen. -
Sijbren (32) leverde twee derde van zijn salaris in voor zijn droombaan
Bij een nieuwe baan gaan we liever voor wat meer salaris, maar dat geldt niet voor Sijbren Bartlema (32). Hij ruilde zijn baan als chemisch technoloog (5000 euro bruto per maand) in voor een baan in een restaurantkeuken (1850 euro bruto per maand). ,,Nu doe ik iets wat ik écht leuk vind.”