Zo breng je de boodschap in je mails goed over
Werk aan jezelf’s Zomers hebben we meer tijd voor onszelf: de perfecte gelegenheid om stappen te maken op loopbaanvlak. In deze serie geven de experts je wekelijks hun beste tips om meer uit je carrière te halen. Vandaag: mails schrijven.
Delen per e-mail
Helder en overtuigend schrijven is vaak behoorlijk lastig. Nu we nog steeds veel vanuit huis werken en de hele dag over en weer mailen, is het extra belangrijk geworden je boodschap kort en krachtig te brengen. Hoe je dat aanpakt? Door jezelf eerst de juiste vragen te stellen.
Vraag 1: Waarom schrijf je?
We beginnen vaak direct met schrijven en denken niet na over wat we met de tekst willen en wat het doel is, zegt schrijfcoach Marieke Grasboer. ,,Bedenk daarom eerst wat je met je tekst wil. Schrijf je om te amuseren of wil je bijvoorbeeld iemand activeren of overtuigen?”
Voorbeeld: schrijftrainer Aleid van de Vooren-Fokma noemt de brieven van de gemeente die ze vaak ontvangt over wegwerkzaamheden als voorbeeld van hoe het niét moet. ,,Ik woon in een nieuwbouwwijk en geregeld wordt er aan een straat gewerkt. Ter info krijg ik vooraf een brief, vol informatie over wat er gaat gebeuren en waarom, terwijl je als bewoner wil weten van wanneer tot wanneer een straat is afgesloten.”
Vraag 2: Is schrijven wel het beste middel?
Niet elk onderwerp leent zich voor een mailtje. Sommige onderwerpen zijn hier te complex of gevoelig voor. Bedenk van tevoren: hoe zou je het zelf vinden om deze informatie via de mail te krijgen?
Voorbeeld: ,,Bij slecht nieuws zou ik altijd bellen of videobellen”, zegt Van de Vooren-Fokma. In een mail mis je al snel nuance en bellen maakt het persoonlijker. Een telefoongesprek is enger dan een mailtje, omdat je direct het antwoord hoort. Juist dit gegeven zorgt vaak voor meer begrip van de andere partij. Het wordt gewaardeerd als iemand moeite doet om je iets persoonlijk te vertellen. Ook over onderwerpen die technisch ingewikkeld zijn, kun je beter bellen, zegt Van de Vooren-Fokma.
Vraag 3: Wat is jouw positie?
Vraag jezelf af: vanuit welke hoedanigheid schrijf je deze tekst? Wie ben je? En wat is je rol in dit verhaal? ,,Je hoeft het niet heel expliciet in de tekst te benoemen”, zegt Grasboer, ,,als je er maar rekening mee houdt hoe anderen je zien.”
Voorbeeld: als je jong bent en net nieuw binnen een bedrijf is een aanhef als ‘Hee, hoe is het?’ aan je baas niet erg gepast, zegt Grasboer. Het is niet alleen van belang na te gaan wat je eigen autoriteit is, maar ook na te denken over de lezer. Wie is je publiek en welke toon en informatie past daarbij? ,,Je moet je inleven in wie de lezer is.”
Vraag 4: Waarom nu?
Bedenk: wat is de urgentie van de tekst? Waarom moet die nu verstuurd worden? En is het tijdstip handig?
Voorbeeld: als een mail heel urgent is, is het niet slim om die te sturen als iedereen net naar huis gaat. Dan kun je beter wachten tot de volgende ochtend om 9 uur, adviseert Grasboer. ,,De oude truc is: dinsdagochtend om 11 uur. De maandagen zitten vaak vol met allemaal afspraken en op dinsdag is het vaak wat rustiger. Veel nieuwsbrieven worden daarom ook op dit tijdstip verstuurd.”
Wil je beter leren schrijven? Op Intermediair vind je allerlei online-cursussen die je hierbij helpen. Bekijk het aanbod op intermediair.nl/schrijven
Krijg je maar geen antwoord op je mail? Coach Charlotte van ‘t Wout legt uit waar dat aan kan liggen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? -
Werkvragen
Nooit CC’en en altijd even nalezen: met deze tips e-mail je als een prof
Je weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: ‘Professioneel e-mailen, hoe hoort dat eigenlijk?’ -
PREMIUM
Na 16 jaar bijstand toch weer fulltimebaan voor Daisy: ‘Goed voorbeeld voor mijn kinderen’
Na zestien jaar in de bijstand te hebben gezeten, heeft Daisy (44) eindelijk een fulltimebaan. Ze neemt deel aan de proef met ‘wijkbasisbanen’ van de gemeente Rotterdam die deze week begon. Langdurig werklozen worden nuttig aan het werk gezet in Rotterdamse wijken. -
Wat doet een...
Sjoerd biedt eerste hulp bij IT-zaken: ‘Beetje meer erkenning voor ons vak zou best mogen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sjoerd Adding (33), IT-consultant bij Linden-IT. -
PREMIUM
Veel ondernemers dreigen te verzuipen door lockdown: ‘Men heeft niet door hoe zwaar wij het hebben’
Ondernemers mogen rekenen op extra steun nu de lockdown wordt verlengd. De diepe zakken van minister Hoekstra zijn nog lang niet uitgeput. Al moeten de verwachtingen ook worden getemperd: niet elk bedrijf zal worden gered.
-
Baan kwijt door corona
Klaas (65) en Jetske (55) verloren tegelijkertijd hun baan: ‘Het voelde alsof we weer opnieuw moesten beginnen’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties en minder festivals. Klaas Eriks (65) was vrachtwagenchauffeur, zijn vrouw Jetske (55) receptioniste. Het echtpaar uit Ulft verloor eind vorig jaar allebei hun baan door de impact van corona. Binnen een paar weken vonden ze weer nieuw werk. ,,Daar zijn we heel trots op’’, zegt Klaas. ,,Als je maar wil, zijn er altijd kansen.’’ -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.” -
‘Collega's die hun mail checken tijdens een online overleg, dát is echt asociaal’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: asociaal gedrag.