Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter.
,,Goede lichaamstaal is cruciaal als je voor een groep staatāā, vertelt Dechamps aan De Ondernemer. ,,Toch is het voor veel mensen niet duidelijk hoe ze hun lichaam goed in kunnen zetten bij een presentatie. De meest gestelde vraag die ik hierover krijg is: waar laat je je handen?ā
Donāt: Het klinkt clichĆ©, maar we zien het erg vaak: stop je handen niet in je zakken. Handen in de zakken noemen we ook wel een ācontact verbrekend signaalā. Je handen zijn namelijk je gespreksinstrumenten en ātrust indicatorsā. Wanneer je deze in je zakken stopt, vermindert het gevoel van betrokkenheid, interesse en echt contact met je publiek.
Do: Maar wat doe je dan wel met je handen? Als je spreekt, gebruik je daar idealiter je handen bij om je verhaal te illustreren. Het wordt pas lastig op de momenten wanneer je niet illustreert. Het is dan handig om een āthuishonkā te hebben. Dit is een positie van je handen voor of naast je lichaam, die natuurlijk aanvoelt en bij je past. Je rust- of basispositie. Politici gebruiken het thuishonk ook veel wanneer zij op de foto gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de handen ineengevouwen voor je onderbuik.
Hoe houd ik oogcontact tijdens een presentatie?
Oogcontact is de belangrijkste voorwaarde voor goed contact. Hoe vind je de balans in het contact houden met je gesprekspartners en tegelijkertijd gefocust blijven op je presentatie?
Donāt: Een valkuil is het meekijken naar de presentatiesheet waarover je spreekt. Je geeft hiermee aan dat op dat moment de sheet belangrijker is dan jij. Wat er tevens vaak gebeurt is dat je je lichaam naar het scherm toe draait, zeker wanneer je iets opschrijft op een flip-over. Het resultaat is dat je gezicht en torso niet meer richting je publiek staan en daardoor de connectie met jou minder wordt.
Do: Als je rechtshandig bent, ga je links staan met het scherm of de flip-over aan je rechterhand. Dit zorgt ervoor dat wanneer je iets aanwijst of opschrijft, je arm uitreikt, maar je torso en gezicht zoveel mogelijk richting je gesprekspartners gericht zijn. Dit zorgt ervoor dat je toegankelijker blijft en beter in contact. Voor linkshandigen geldt het uiteraard precies andersom ā ga dan rechts staan.
Hoe kom ik sterker over tijdens een onderhandeling?
Hoe meer belangen of emotie er in een situatie zitten, hoe belangrijker non-verbale communicatie is. Onderhandelen is zoān situatie. Een veel gemaakte fout zien we in het gebruik van de toonhoogte van je stem. Want ook je stem is non-verbaal.
Donāt: Wat veel ondernemers onbewust doen wanneer zij hun aanbod aan een klant voorleggen of hun tarief noemen, is aan het einde van de zin de toonhoogte van hun stem verhogen. Dit zorgt ervoor dat je boodschap vragend klinkt, in plaats van zelfverzekerd. En geeft de ander het gevoel dat er ruimte is voor onderhandeling.
Do: Om zeker over te komen en leiding te nemen in de onderhandeling, doe je het tegenovergestelde. Je eindigt je aanbod met een lagere toonhoogte. Hierdoor klinkt het meer als een statement, dan als een vraag.
Hoe val ik op bij een netwerkbijeenkomst?
Als je ondernemer bent, is je netwerk vaak een belangrijke bron van business. Maar veel ondernemers vinden netwerkbijeenkomsten maar ongemakkelijk. Mensen onthouden vaak maar enkele punten van wat je zegt, maar herinneren zich wel heel goed welk gevoel je ze gaf. Hoe zorg je ervoor dat je je comfortabel en zeker voelt?
Donāt: Het is ongemakkelijk, dus kijk je mensen vluchtig aan, loop je een rondje met je handen in je zakken of blijf je uiteindelijk bij de bar staan waar je net je drankje hebt gehaald. Lekker veilig.
Do: Sporters beginnen niet met de warming-up tijdens de wedstrijd. Dus waarom doen ondernemers dat wel? Wil jij je zelfverzekerd en comfortabel voelen tijdens het netwerken? Start dan dus vóór de bijeenkomst. Versterk positieve gevoelens door enkele minuten te āpower posenā. āPower posesā zijn posities waarbij je jezelf groter maakt en die we associĆ«ren met ons krachtig en machtig voelen. Een voorbeeld hiervan is je armen in je zij zetten of je handen hoog in de lucht steken alsof je net een wedstrijd gewonnen hebt. Het helpt als je hierbij je benen iets wijder op de grond zet en je kin omhoog doet. Uit onderzoek blijkt dat je je na enkele minuten krachtiger en zelfverzekerder voelt en dit uitstraalt.
Bonustip
Ken je dat, dat je bij een groepje aansluit, maar dat het niet helemaal soepel verloopt en je na enkele minuten zo onzichtbaar mogelijk weer wegloopt?
Donāt: Voorzichtig aanschuiven bij een groepje en er net niet helemaal bij gaan staan in de hoop dat zij je erbij betrekken, is niet erg inspirerend of ondernemend.
Do: Om ongemakkelijke situaties te voorkomen bij het aansluiten, kijk je naar de voeten en de afstand tussen mensen. Onze voeten wijzen naar waar onze interesse naar uitgaat en de afstand tussen de voeten geeft de mate van betrokkenheid aan. Zie je mensen dichtbij elkaar staan met de voeten naar elkaar toewijzend, dan zijn zij geĆ«ngageerd in het gesprek en kan je dit groepje beter overslaan. Wanneer de voeten in een L-vorm staan, met een voet naar buiten wijzend, dan is dit de plek waar je aan kan sluiten zonder dat het ongemakkelijk wordt.āā
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carriĆØre via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Zo blijf je je zenuwen de baas tijdens een presentatie
Presenteren op het werk of voor publiek. De een vindt het heerlijk, bij de ander breekt het angstzweet uit. Met overtuigexpert Nathan de Groot bespreken we in onze nieuwe podcast hoe je presentatie beter kan. -
Man ākaalā noemen op werkvloer is volgens Britse rechtbank seksuele intimidatie
Een man op de werkvloer uitschelden voor ākaleā kan beschouwd worden als seksuele intimidatie. Dat heeft een Britse rechtbank bepaald. Volgens de rechters hebben mannen veel vaker met haarverlies te kampen dan vrouwen, waardoor het een toespeling is op hun geslacht en dus een vorm van discriminatie en seksuele intimidatie. ,,Het kan vergeleken worden met een opmerking over de borstgrootte van een vrouw.ā -
Speechen als de Obamaās? Tips van hun speechwriter
Speechen gaat veel van ons een stuk minder goed af dan oud-president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Deze voormalig speechwriter van de Obamaās vertelt hoe zij dat doen en deelt haar tips. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFTās. -
PREMIUM
Herman werkt met delinquenten: āZie vooral mensen die wĆ©l uit criminele wereld willen stappenā
Engelengeduld en een flinke portie mededogen. Daarmee treedt reclasseringsmedewerker Herman van Lunen (58) de zedenplegers, tasjesdieven en overvallers die hij begeleidt tegemoet. Hij schreef er een boek over. āMoedeloosheid komt niet voor in mijn woordenboek.ā -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?