Zo kan wat je voelt, proeft of ziet je wapenen tegen nare gevoelens
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ‘savoring’
Delen per e-mail
,,Mmmmmm!” klinkt het van de andere kant van de tafel, waar Vriendin een hap neemt van haar pasta met courgette, de specialiteit van het huis. ,,MmmmmMMMMmmmmmm! Mmm!” ze voegt er zelfs een klein melodietje aan toe. Als ik grinnik om haar geluiden, kijkt ze betrapt: ,,Ik deed het weer, zeker?”
Vriendin is toevallig heel goed in savoring. Er is eigenlijk geen goede Nederlandse vertaling voor, behalve ‘genieten’, maar die term is veralgemeniseerd geraakt door jarenlange reclame voor verzekeringen, vakanties en tandpasta (‘Geniet van schone tanden...’). Savoring daarentegen betekent iets heel specifieks: een positieve ervaring heel bewust meemaken. Een fantastisch gerecht, een prachtig uitzicht of de slappe lach met je vrienden kunnen allemaal ervaringen zijn om op deze manier te koesteren. Soms gebeurt het zomaar, omdat de ervaring overweldigend is (bijvoorbeeld als je de beste pasta van je leven proeft).
Bewust koesteren
Maar je kunt ook bewúst aan savoring doen door tijdens de positieve ervaring stil te staan om te waarderen en te reflecteren (‘Hee, wat is dit eigenlijk een fijn gesprek’). Bewust koesteren verdiept en verlengt de positieve emoties die de ervaring oproept. Je wordt er dus blijer en gelukkiger van.
Een aantal eenvoudige technieken kan je helpen om te ‘savoren’. Je positieve emotie met iemand anders delen maakt het koesteren van zo’n ervaring bijvoorbeeld gemakkelijker. Je kunt ook bewust stilstaan bij wat je voelt, proeft, hoort of ziet. Je kunt er een foto van maken, zodat je later nog eens terug kunt denken. Je kunt jezelf ook trainen in het savoren door bijvoorbeeld ’s avonds in bed nog eens bewust terug te denken aan de positieve dingen die er die dag zijn gebeurd, en ze te herbeleven. Allemaal manieren om die positieve emoties zo volledig mogelijk te ervaren.
Een aantal eenvoudige technieken kan je helpen om te ‘savoren’
Want die positieve emoties, daar kunnen we er momenteel niet genoeg van hebben. In deze tijd is het makkelijk je te verliezen in gevoelens van onmacht, verdriet, angst of boosheid. Er kan heel veel niet van wat we zouden willen. De lichtpuntjes koesteren die er wél zijn wordt dan des te belangrijker. Een hete douche, een mooi glas wijn, die toffe nieuwe serie die je hebt ontdekt, je moeder die belt om te zeggen dat het goed gaat en dat iedereen gezond is, grappen maken met je beste vriend, die date-avond met je geliefde: dat zijn de dingen waar we het nu van moeten hebben. Of een hele goede pasta met courgette, natuurlijk. Mmmmmmmm!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Dit zijn de tips van Thijs om thuiswerken leuker te maken:
Bekijk de video’s van AD Werkt in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Roerig jaar voor tassenontwerper Omar Munie vanwege omstreden vastgoeddeal: ‘Ik heb er geen cent aan verdiend’
Het levensverhaal Omar Munie leest als een jongensboek. Hij kwam op 9-jarige leeftijd als vluchteling vanuit Somalië naar Nederland, maar wist zich in korte tijd te ontwikkelen tot een succesvolle ontwerper. De Hagenaar won verschillende prestigieuze prijzen, maar kwam de laatste twee jaar vooral in het nieuws vanwege een omstreden vastgoeddeal met het Rijk. En dat doet hem duidelijk pijn. ,,Ik heb er geen cent aan verdiend.’’ -
Waarom discipline soms zo moeilijk op te brengen is
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een vaatje discipline -
‘Werk en privé hoeven helemaal niet perfect in balans te zijn’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: weg met de werk-privébalans -
In de knel door schoolsluiting: CNV wil meer vrije dagen voor werkenden met kinderen
Vooral alleenstaande ouders worden hard geraakt door de schoolsluiting. Vakbond CNV wil dat deze ouders extra vrije dagen kunnen opnemen, te betalen uit een nieuw op te richten calamiteitenfonds. -
PREMIUM
Hun volwassen zonen eten nog steeds vijf dagen per week mee: ‘Het zijn flinke eters’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Wilma houdt van de natuur en wandelt veel. Ze zou graag een elektrische fiets willen, maar daar is Cees op tegen. ,,Alle vrouwen vallen met zo’n ding.’’
-
Waarom je soms beter doorsnee kan zijn dan een toptalent
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘too-much-talent-effect’ -
PREMIUM
Bedrijf van fietskoerier Tobias bezorgt duizend pakketten per dag: ‘We gooien ze nooit ergens neer’
Het zijn tropentijden voor bezorgbedrijven, nu de winkels al weken dicht zijn. Ook neemt het aandeel fietskoeriers toe. Zo groeit De Fietskoerier Utrecht hard, maar houdt de bedrijfsfilosofie er in: écht contact maken met mensen aan de deur. -
PREMIUM
België in de ban van pikante psychologe: ‘Porno, dildo’s, naveldiepe decolletés: nou en?’
België is in de ban van de kwestie-Kaat Bollen. De psychologe kleedt zich graag sexy en laat zich ook zo fotograferen. Ze is daarvoor berispt door een tuchtraad. Een lid daarvan heeft nu zelf een pikant kiekje gedeeld, om aan te geven dat de foto’s geen probleem zijn. ,,Het gaat over ethiek.’’