Zo maak je in de eerste sollicitatieronde al indruk
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je samen met Intermediair wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: hoe val je op, nog vóórdat het aankomt op assessments en sollicitatiegesprekken?
Delen per e-mail
Voor sommige mensen is solliciteren een tweede natuur geworden. Voor anderen is het 20 jaar geleden dat ze een cv hebben opgestuurd. Toch is het belangrijk, ongeacht je sollicitatie-ervaring, om het antwoord te weten op de volgende vragen: hoe laat je je cv goed aansluiten op een vacature, en wat maakt een goed cv?Het juiste benadrukkenDe grafische vormgeving van je cv is een kwestie van smaak. Uiteraard kun je in dit digitale tijdperk niet meer aankomen met een simpel Word-bestandje; websites en templates genoeg voor het maken van een mooi ontwerp.
Daarnaast zijn er inhoudelijk altijd een aantal eigenschappen of vaardigheden die belangrijk zijn om op je cv te noemen. Ongeacht de functie waarop, of de branche waarin je solliciteert. Of je nu advocaat bent of klachten afhandelt in een callcenter: goede communicatieve vaardigheden zijn altijd belangrijk.
Om dit goed hard te maken in je cv, moet je nadenken over wat collega’s, leidinggevenden en klanten hebben gezegd over jouw communicatieve vaardigheden. Zijn er bepaalde taken of situaties waar je deze extra hebt kunnen laten zien? Gebruik deze voorbeelden dan in je cv. Zet voor jezelf alle situaties op een rij waarin je anderen hebt aangestuurd of de kar hebt getrokken. Leidinggeven, organiseren en het goed kunnen inspringen op onvoorziene omstandigheden – en deze managen – zijn kwaliteiten die elke werkgever zoekt in een sollicitant.
Beter dan een technisch verhaal
Maar maak het niet te specifiek. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Een team van 12 mensen geleid dat de gestelde doelstellingen 3 opeenvolgende kwartalen heeft overtroffen’. Dat is voor een recruiter beter te begrijpen dan een gedetailleerd of technisch verhaal. Kun je daarnaast in een functie verschillende rollen aannemen, ben je een doorzetter en ben je betrouwbaar? Zet het op je cv.
Geef voorbeelden van hoe collega’s op jou konden bouwen om iets voor elkaar te krijgen in vorige functies. Probeer ook aan te geven of de door jou behaalde resultaten voortkomen uit persoonlijke motivatie. Sluiten bepaalde interesses van jou duidelijk aan bij het bedrijf waar je solliciteert? Dat is aantrekkelijk; benadruk dat in je cv.
Extra opvallen?
Je hebt een goed cv, zowel qua inhoud als vormgeving. Wat nu? Je zou kunnen kiezen om je sollicitatie extra kracht bij te zetten door te bellen voor je je cv instuurt. Daarbij de recruiter passeren is niet verstandig, meent talent acquisition partner Gijs ter Kuile. „Je kunt het beste contact opnemen met diegene die als contactpersoon bij de vacature staat. Die is namelijk verantwoordelijk voor de eerste selectie.”
Mocht je besluiten te bellen, zorg dan dat je goed bent voorbereid. „Bel alleen als je relevante vragen hebt. Anders niet”, zegt HR-business advisor Madelon van den Hoven bij Deloitte. Vragen of de vacature nog open staat bijvoorbeeld, heeft geen zin. „Als dat niet zo was, zou de vacature niet meer online staan. Je kunt beter goede inhoudelijke vragen stellen.”
Is een motivatiebrief schrijven niet echt jouw ding? Een videosollicitatie kan weleens dé manier zijn om jezelf onder de aandacht te brengen van de werkgever:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bij mooi weer krijgen we vaak te horen dat we een lekker baantje hebben’
Velen van ons zitten al een jaar lang thuis in plaats van op kantoor. We hoeven niet meer de deur uit om naar het werk te gaan en blijven soms hele dagen binnen. Daar worden we niet gezonder of gelukkiger van. Remco en Youri kennen dit probleem niet. Zij hebben een echte ‘buitenbaan' en zitten veel met hun vingers in het groen. -
Deel werkenden kan sinds corona meer zichzelf zijn op het werk
We werken al driekwart jaar onder vreemde omstandigheden. Tijd om tegen het eind van het jaar de balans eens op te maken. Want hebben we het eigenlijk nog wel naar ons zin op het werk? Voelen we ons nog wel thuis én veilig binnen het bedrijf en het team? De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben, laat nieuw onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank zien. -
‘De rek is eruit? Mensen zijn toch geen elastiekjes’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de rek is eruit. -
2 ton uitbetaald
Bouwbedrijf en manager (64) volledig overhoop na coronaruzie, rechter maakt gehakt van bedrijf
Door het onvoldoende naleven van de coronarichtlijnen moet een bouwbedrijf in Flevoland diep in de buidel tasten. Een ervaren werknemer met een prominente functie krijgt ruim 200.000 euro aan salaris, pensioenschade en ontslagvergoedingen uitbetaald, nadat een slepend arbeidsconflict over de omgang met het coronavirus voor de rechter kwam. -
PREMIUMVIDEO
Benthe (16) schenkt winst van eigen bedrijf aan Oegandese kinderen: ‘Wij hebben het hier zo goed’
Wat sommige multinationals nalaten doet de 16-jarige Benthe van Rumpt uit Alblasserdam wel: de derde wereld helpen. Een deel van de winst die ze maakt met haar webshop Kjoetcards.nl stuurt ze direct door naar haar Emmanuel (5) en Shaluwa (3) in Oeganda.
-
Salaris
Cem heeft twee werkgevers: ‘Verdien 1000 euro netto meer dan mijn leeftijdgenoten’
Cem (25) werkt 10 uur als leidinggevende in een distributiecentrum en 30 uur als functioneel beheerder bij de overheid, waarbij hij de planners ondersteunt om het systeem te gebruiken. -
Werk aan jezelf
Moet je vaak saaie stukken lezen voor werk? Zo vlieg je erdoorheen
Ben je geen ster in het doorploegen van lappen tekst? Goed nieuws: je kunt er beter in worden. Met een aantal handige trucjes lees je tot wel twee keer zo snel. Tel uit je tijdwinst! -
‘Waterstof moet Nederland duizenden nieuwe banen opleveren’
Fossiele brandstoffen vaarwel zeggen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de arbeidsmarkt, stelt Richard van de Sanden, hoogleraar en wetenschappelijk directeur van instituut voor duurzame energie EIRES. De overstap naar waterstof als energiebron kan Nederland tot wel 41.000 nieuwe banen opleveren.