Rivierenland wacht op glasvezel.
Volledig scherm
Rivierenland wacht op glasvezel. © dg

Aanbieders breedband verdringen zich in Rivierenland

GELDERMALSEN Een breedbandwerk met glasvezelkabel is dichterbij dan ooit voor de inwoners in het buitengebied van Rivierenland. Glasvezel Buitenaf plant informatieavonden in de regio, maar ook Digitale Stad en nog een partij zijn in de markt. 

Een maand geleden bleef het nog oorverdovend stil toen commerciële aanbieders konden reageren op de Europese aanbesteding van zeven gemeenten uit Rivierenland om breedband in het buitengebied aan te leggen. Nadat de deadline op 14 februari was verstreken en de Europese regels en wetten de commerciële partijen niet meer in de weg zaten, kwam de markt in beweging.

Bij Glasvezel Buitenaf hebben ze het gaspedaal ingedrukt. Het bedrijf uit Almelo gooide hun aanbieding - tot verrassing van de zeven gemeenten samenwerkende gemeenten West Betuwe, Culemborg, Tiel, Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Maasdriel en Zaltbommel - bij iedereen begin deze maand in de bus. Wie wil meeliften, moet voor 23 april reageren.

Informatienota

 Wethouder Ed Goossens hield de gemeenteraad van West Betuwe dinsdagavond laat voor dat er nog twee andere partijen in de markt zijn met de bereidheid om de doelstellingen van de zeven gemeenten te realiseren. Daarmee doelde Goossens op een dekking van 100 procent zonder toeslag voor de 9.000 ‘witte’ adressen in de buitengebieden en de 11.400 ‘grijze’ adressen in de kleine kernen en de uitlopers daarvan. Op het wensenlijstje staat ook dat het een toekomstvast en open netwerk miet zijn. ,,Nog deze week komen we met een informatienota. Dan is er meer duidelijk’’, zei Goossens. 

Rivierenland gaat het liefst in zee gaat met Digitale Stad, dat eerder de concurrentiestrijd in de gemeente Buren won van Glasvezel Buitenaf. Buren trok aanvankelijk op met de andere zeven gemeenten, maar stapte vorig jaar nog uit het project ‘Breedband Rivierenland’ om de realisatie aan de markt over te laten. 

Dat zou West Betuwe ook moeten doen, vindt Edwin Loeff nog steeds. ,,Vorig jaar september hebben we dat nog in de raad bepleit. Toen was er een marktpartij die het wilde oppakken’’, zegt de fractievoorzitter van de VVD West Betuwe. ,,Wij wilden geen rol voor de gemeente, maar we stonden alleen. Kijk nu naar Buren. Die gemeente bemoeit zich er niet mee en Digitale Stad springt er in. Wat zeggen ze ook alweer. Je kunt wel gelijk hebben, maar gelijk krijgen is iets anders.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland