Volledig scherm
Een impressie van kasteel Engelenburg. © Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Archeologen gaan restanten van kasteel Engelenburg bij Herwijnen opgraven

Archeologen leggen binnenkort de fundamenten van kasteel Engelenburg bij Herwijnen bloot. Met het onderzoek hopen ze meer te weten te komen over de geschiedenis van het kasteel en de boomgaard die er lag. Familie De Lint, de huidige eigenaar, geeft hiervoor toestemming.

Ze steunt daarmee de wens van bewoners van Herwijnen. Zij en anderen werken samen aan het project Levend Landschap Herwijnen dat onder meer tot de opening van het Klompenpad Engelenburgerpad heeft geleid.  Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft de bewoners daarin begeleid. 

Gevoel

Binnen deze groep ontstond vervolgens het idee om het kasteelterrein beter zichtbaar te maken in het landschap. Die zichtbaarheid moet verder gaan dan alleen het neerleggen van de contouren. Het idee is dat bezoekers van het terrein straks echt het gevoel krijgen dat er een kasteel heeft gestaan. Ruim veertig vrijwilligers zijn inmiddels gestart met het begaanbaar maken van het terrein. Dat stond vol bramenstruiken. 

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door deskundigen van bureau RAAP en regio-archeoloog Huib Jan van Oort. Ze zijn niet de eersten die de fundamenten bekijken, want in 1939 en 1981 vonden er ook onderzoeken plaats. Toch zijn er volgens Stichting Landschapsbeheer Gelderland nog veel onbeantwoorde vragen. De verwachting is dat de onderzoeksresultaten  in het voorjaar 2020 worden gepresenteerd.

Rijksmonument 

De ondergrondse fundamenten zijn een beschermd rijksmonument.  Kasteel Engelenburg bij Herwijnen was eigendom van de familie Van Arkel die al vanaf de elfde eeuw in de regio versterkte huizen en kastelen bouwde. In de machtsstrijd tussen de heersers van Holland en Gelre wisselden de verschillende taken van de familie Van Arkel soms van partij. Buiten grondeigenaar familie De Lint, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en werkgroep Engelenburg, RAAP, regio-archeoloog Jan van Oort zijn ook de gemeente West Betuwe, de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bij dit onderzoek betrokken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland