Volledig scherm
De Oude Bommelsestraat © Google Maps

Bewoners alsnog niet blij met afsluiten Oude Bommelsestraat

EST De Oude Bommelsestraat in Est is afgesloten voor doorgaand verkeer. De gemeente West Betuwe heeft dat besloten na uitvoerig overleg met aanwonenden van de Oude Bommelsestraat en andere aanliggende straten.  Iedereen blij, zo leek het twee weken geleden. Maar niets is minder waar. Bewoners die vlak bij het afgesloten deel wonen, zijn ongelukkig. Zij moeten nu dagelijks ook omrijden. 

De weg in het buitengebied van Est werd volop gebruikt als sluiproute door inwoners van Ophemert op weg naar de A15. Het passerende verkeer reed vaak veel te hard, stelden omwonenden. Bovendien was er veel vrachtverkeer. Aanvankelijk wilde de gemeente een fietssluis aanleggen in de weg. Wandelaars en fietsers kunnen dan nog wel passeren, automobilisten niet. Maar dat was tegen het zere been van aanwonenden die vreesden dat hun woningen en bedrijven veel lastiger bereikbaar werden. Zij protesteerden bij de gemeente en kregen het besluit van tafel.

Omrijden

Omdat het probleem van het vele verkeer bleef, is er nu voor een andere oplossing gekozen. Alleen het zogenaamde bestemmingsverkeer mag nog van de weg gebruik maken. Op de borden staat dat alleen omwonenden de weg in mogen. Maar dat betekent dat ook bewoner Willem Mulder nu moet omrijden. Hij woont aan de Dreef in Est. Aan die straat staat het bord met de voorwaarde bestemmingsverkeer, maar net na de woning van Mulder. ,,Met verbazing ontdekte ik dat deze borden zijn geplaatst. Ik dacht dat er na vele discussie in de raad van de gemeente  Neerijnen andere afspraken zijn gemaakt.’’ 

Ernstig gedupeerd

Mulder had verwacht dat de zone al in het dorp Est zou beginnen, aan de noordkant van de Dreef. Op die manier zijn alle aanwonenden van de Dreef gerechtigd om toch van de weg gebruik te maken. ,,Nu is de situatie zo dat met net zo goed een fietssluis had kunnen aanbrengen’’, zegt Mulder. Namens verschillende omwonenden heeft hij nu contact gezocht met de gemeente. In een brief aan de gemeente schrijft hij: ‘Nu worden wij alsnog ernstig gedupeerd en verzoek ik u derhalve deze borden zo spoedig mogelijk te verwijderen.’

Drukker

Mulder vreest ook dat het westelijke deel van de Oude Bommelseweg, die nog wel gebruikt mag worden, nu drukker wordt. ,,Die weg is zeer smal en onoverzichtelijk en wordt aan weerskanten begrensd door sloten, elkaar passeren is daar onmogelijk. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat aanwonenden zo in gevaar gebracht worden omdat ze naar Ophemert gaande moeten omrijden.’’ De gemeente West-Betuwe (Neerijnen is per 1 januari gefuseerd met Geldermalsen en Lingewaal) was gisteren niet in staat op de kwestie te reageren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland