Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Free Images

Bezoekers club Rodenburg in Beesd kondigen groot protest aan na sluiting

BEESD - Honderden bezoekers willen vanavond bij de raadsvergadering gaan protesteren tegen sluiting van Club Rodenburg in Beesd. Met zijn allen willen ze hun ongenoegen uiten over de plotselinge sluiting van Club Rodenburg na wat incidenten in de uitgaansgelegenheid. 

Een speciaal protestfeest werd eerder geannuleerd. 

Al bijna 600 bezoekers geven via Facebook aan dat ze erbij zijn vanavond in Geldermalsen. Zo’n 1.500 anderen zijn geïnteresseerd in de actie voor het gemeentehuis in Geldermalsen. 

,,We willen nogmaals benadrukken dat het echt om meer gaat dan één pilletje’’, reageert de gemeente West Betuwe via Facebook op de commotie die is ontstaan omtrent de sluiting.

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er nog geen extra maatregelen worden genomen rond de actie voor het gemeentehuis. ,,We bekijken voortdurend wat nodig is, maar voor nu kijken we het aan. We weten niet precies wat we kunnen verwachten.’’ Er is in elk geval geen melding gemaakt van de manifestatie bij de gemeente. ,,Ook wij weten het via het bericht op Facebook.’’ De politie staat in contact met de initiatiefnemer van de actie en ‘monitort de zaak’.

Protest tegen azc Geldermalsen liep uit de hand

Volledig scherm
Actiepagina ‘Club Rodenburg moet blijven' op Facebook. Al 597 mensen geven aan er vanavond bij te zijn als tegen de sluiting van de club wordt geprotesteerd bij het gemeentehuis waar de raad vergadert. © DG

De gemeente reageert, onder meer op het aangekondigde protest, via Facebook: ,,Wij hebben begrepen dat men in actie wil komen tijdens de raadsvergadering.

We begrijpen dat de sluiting veel impact heeft op een ieder die dit anders ziet. We willen nogmaals benadrukken dat het echt om meer gaat dan één pilletje. Ook een rechter heeft hier goed naar gekeken.’’

In 2015 liep een protestactie bij het gemeentehuis - destijds tegen de vestiging van een groot asielzoekerscentrum in Geldermalsen - flink uit de hand. Er werden vernielingen gepleegd, De ME werd ingezet om relschoppers weg te krijgen en de politie loste waarschuwingsschoten.

Zware mishandeling, bedreiging en aanranding

Volledig scherm
XTC © Getty Images/iStockphoto

Na jaren van samenwerken en een gezamenlijk convenant om het gebruik en de verkoop van drugs te bestrijden, kwam het nieuws, dat burgemeester Harry Keereweer Club Rodenburg wilde sluiten, begin april als donderslag bij heldere hemel.

Niet alleen voor eigenaren van de club Janice en John Bronk, ook voor de vele duizenden bezoekers die er geregeld hun vertier vinden.

Volgens advocaat Anis Boumanjal vormt de verkoop van een of twee keer een pil grotendeels het fundament voor de sluiting van Rodenburg. Wat hem betreft is dat onredelijk. ,,Het is geen schaakvereniging, maar een club. Iedereen weet dat er alcohol wordt gedronken en dat er in het circuit wel eens pillen worden gebruikt.’’

West Betuwe voelt zich nu genoodzaakt te reageren omdat het ontstane beeld volgens de gemeente niet klopt. ‘Bij velen leeft het beeld dat de burgemeester Club Rodenburg sluit na één incident met één pilletje. 

Dat is onjuist. In en om de club was sprake van zware mishandeling, bedreiging en aanranding. En van overmatig gebruik van cocaïne, speed en GHB en handel in verdovende middelen. Wij kunnen geen verdere details geven over de inhoud van deze feiten’, zo laat de gemeente weten in een Facebookbericht.

Rodenburg: beeld feitelijk onjuist

Desgevraagd reageerde de gemeente eerder nauwelijks inhoudelijk op de zaak.

West Betuwe liet enkel weten met de sluiting ‘een duidelijk signaal’ te willen geven aan eigenaren, personeelsleden en bezoekers: ,,Door niets te doen, brengen wij bezoekers en inwoners in gevaar. Dit kunnen en willen wij niet toestaan.’’

Club Rodenburg laat via Facebook op zijn beurt weten dat de gemeente een onjuist beeld schetst. ‘Het beeld dat door de gemeente in haar persbericht wordt geschapen is feitelijk onjuist. De gemeente doet hiermee de waarheid geweld aan. 

Dit vindt bevestiging in de uitspraak van de rechtbank van 18 april jongstleden. Hieruit is duidelijk op te maken dat de sluiting gebaseerd is op de bestuurlijke rapportage van 21 december 2018. 

In deze rapportage wordt enkel gesproken over twee keer verkopen van gebruikershoeveelheid drugs. Niet meer en niet minder. Ook op de zitting heeft de gemeente bevestigd dat met name deze twee incidenten de reden zijn voor het sluiten van de club.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland