Boeren zetten land onder water tegen enorme muizenplaag, en dat trekt ooievaars

videoIn de strijd tegen muizen zetten boeren hun weiland regelmatig onder water. Dat is het enige wat helpt, volgens brancheorganisatie LTO.

Volledig scherm
Ooievaars eten in Vuren hun buikjes rond aan honderden muizen, die op de vlucht slaan voor water. © Cor de Kock

,,We hadden nooit zoveel last, maar dit jaar opeens wel’’, zegt Bert van Zandwijk terwijl hij toekijkt hoe een weiland in Vuren steeds natter wordt. De pomp wordt straks, als het hier klaar is, naar zijn weiland gereden.

Zeker dertig ooievaars zijn ook komen kijken, ze scheren enthousiast over het drassige weiland en maken, als ze een lekker exemplaar zien, een sierlijke landing.

De muizen die niet verdrinken, maken zich zwemmend uit de voeten, in de hoop dat ze niet alsnog opgegeten worden door een ooievaar, meeuw of andere enthousiaste roofvogel.

Niet alleen in Vuren, ook in Herwijnen kampen boeren met een muizenoverschot. ,,Ik ben daar gaan kijken en heb toen besloten mijn weiland hier in Vuren ook blank te zetten, want anders is de schade enorm. Een strenge winter kan helpen, maar die hadden we vorig jaar ook niet echt.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland