Op het Windpark Deil bij knooppunt Deil worden elf windmolens gebouwd door ontwikkelaars Raedthuys en Yard en burgerwindcoöperatie West-Betuwe.
Volledig scherm
Op het Windpark Deil bij knooppunt Deil worden elf windmolens gebouwd door ontwikkelaars Raedthuys en Yard en burgerwindcoöperatie West-Betuwe. © Rutger Van Der Zalm/De Gelderlander

Bouw van windmolens loopt vertraging op door... te veel wind

DEIL - Harde wind is straks welkom rond windpark Deil. Maar nu even niet. De harde wind zorgt er voor dat de bouw van windpark Deil trager verloopt dan eerder was gedacht. 

De bouwers wachten met de opbouw van de laatste zeven molens tot de wind, die al weken stevig waait, echt gaat luwen. Ze hebben geleerd van de recente problemen bij de bouw van de eerste vier windmolens.

Windmolen dreigde scheef te zakken

De vier molens van burgercoöperatie Betuwind bij verkeersknooppunt Deil staan recht overeind. En dat is bijzonderder dan het klinkt: want één van de windmolens begon tijdens de montage te schudden en dreigde even scheef te zakken.

Eén van de vier windmolens was overeind gehesen terwijl er een stevige wind waaide. Door de krachten die toen vrijkwamen leek de constructie te wankelen, vertelt Betuwind-woordvoerder Angelique van Beuzekom. ,,Om erger te voorkomen is die windmolen opnieuw opgebouwd.’’

Quote

Het probleem was dat er vrij plotseling een storm opstak terwijl de verschil­len­de delen van de toren op elkaar gezet werden.

Gerlach Velthoven

Gerlach Velthoven van Windpark Deil erkent dat er even sprake was van schrik: ,,Maar qua constructie is alles goed berekend. Ook de fundering deugt. Het probleem was dat er vrij plotseling een storm opstak terwijl de verschillende delen van de toren op elkaar gezet werden.”

Gondel en wieken

Wat nog ontbrak was de 200 ton wegende gondel bovenop met de wieken. ,,En die constructie bovenop is nodig om alles stevig neer te zetten. Zonder die gondel en wieken ging de toren een beetje schudden, dat zou niet gebeurd zijn als het niet zo hard had gewaaid. Of als de toren al helemaal klaar was geweest.’’

Indianenverhalen

Inmiddels zijn de vier Betuwind-molens klaar en goedgekeurd door alle instanties die er maar over gaan. Van Beuzekom: ,,Dus aan alle indianenverhalen die zo hier en daar de ronde deden kan een einde gemaakt worden. Ze staan er prima bij. Af en toe draaien ze, soms staan ze stil. Dat hoort zo in een testperiode.’’ 

Velthoven: ,,En passanten die denken dat er problemen zijn omdat de torens nu niet afgebouwd worden, kunnen we geruststellen: we wachten alleen tot de wind wat minder hard gaat waaien. Er is tijd genoeg voor de open dag op 20 juni. Dan is alles al lang vol in bedrijf.’’

Eén na hoogste windmolens van Nederland

Ze torenen straks 208 meter boven het vlakke Betuwse land uit: de elf windturbines (masthoogte 140 meter, wieken van 70 meter) van windpark Deil worden in Nederland qua hoogte alleen overtroffen door een 245 meter hoge windtoren op de Rotterdamse Maasvlakte. Om ze stevig te verankeren zijn 396 grote heipalen, die 17 meter diep in de Betuwse klei zijn geslagen, vereist.

De vier windmolens van Betuwind aan de zuidwestkant van verkeerskooppunt Deil, richting Haaften, zijn klaar. Zo’n duizend inwoners van Rivierenland hebben geïnvesteerd in die windmolens. 't Raedthuys Pure Energie werkt nu aan twee windmolens in westelijke richting langs de A15, en Yard Energy aan vijf windmolens aan de zuidoostzijde van knooppunt Deil, op Waardenburgs grondgebied. De totale investering is 55 miljoen euro, het is de bedoeling dat de elf windmolens zo’n 25 jaar groene energie kunnen produceren. Windpark Deil levert straks energie aan ruim 45.000 huishoudens. 

Rivierenland is Gelders hofleverancier als het om windmolens gaat. Er staan er al acht langs de A15 tussen Echteld en Kesteren en nog eens drie bij de Avri in Geldermalsen. Langs de N320 In Culemborg staan drie windmolens en er zijn concrete plannen om er nog eens zes tot acht bij te plaatsen. Als die nieuwe molens in Culemborg gaan draaien telt Rivierenland 31 tot 33 windmolens.

Rivierenland