Volledig scherm
Club Rodenburg in betere tijden op een archieffoto van een Caraïbisch feest. Foto ter illustratie. © William Hoogteyling

Burgemeester wil Club Rodenburg sluiten: ‘omdat bezoeker een pilletje verkocht aan undercover agent’

updateBEESD - Club Rodenburg in Beesd moet voor een jaar dicht. Burgemeester Harry Keereweer sluit de uitgaansgelegenheid naar aanleiding van ‘een incident’. Een bezoeker zou in de discotheek een pilletje hebben verkocht aan een undercover agent.

‘Een incident waar wij geen invloed op hebben gehad’, meldt de eigenaar op de Facebookpagina van de club. Volgens het bericht vecht de club het gemeentebesluit aan bij de voorzieningenrechter; die doet op 19 april uitspraak. Mocht die niks aan de situatie veranderen, blijft de club voor een jaar dicht. ‘Feitelijk zou dat het einde voor onze club betekenen’, staat er in het bericht.

Pilletje

Terwijl de ondernemers en de gemeente nog spreken van ‘een incident’ windt een van de bezoekers er geen doekjes om. ‘De reden dat deze sanctie dreigt te worden opgelegd, is dat er door een bezoeker van Rodenburg een pilletje verkocht is aan een undercover agent. En daar moeten de eigenaren nu voor bloeden’, stelt Wenny van der Vleuten onder het bericht op Facebook.

Ze bezoekt de club al langer en is duidelijk over deze sanctie: ‘Struisvogelpolitiek! Op ieder feest wordt er wat gebruikt, wat je daar nou van vindt of niet, het gebeurt! Maar kan de eigenaar van een club daar aansprakelijk voor gehouden worden? Is het niet juist de overtreder in kwestie die gestraft moet worden? Op deze manier kan iedere club, discotheek of festival wel sluiten nietwaar?’

‘Failliet’

Quote

Voor mijn gevoel zijn ze ons liever kwijt dan rijk, al kan ik niet bedenken waarom

Janice Bronk, Eigenaar Club Rodenburg

Of het daadwerkelijk gaat om een verkochte pil in de club, kan eigenaar Janice Bronk niet bevestigen. Wel stelt ze dat sluiting funest zou zijn: ,,We hebben de club in 2017 overgenomen met behoorlijk wat achterstalling onderhoud. We hebben geïnvesteerd en krijgen nu eindelijk lucht. Als we een jaar dicht moeten betekent het simpelweg dat we failliet zijn.’’

De contacten met de gemeente waren lange tijd goed, maar alles is volgens Bronk - ze runt de club samen met haar broer John - sinds kort anders. ,,Ik probeer al sinds juni vorig jaar een afspraak te maken met de gemeente en de politie. Telkens hoor ik dat we waarschijnlijk binnen drie weken kunnen komen, maar inmiddels zijn we bijna een jaar verder.’’

In het recente verleden werd nog nauw samengewerkt op het gebied van preventie. Op voorlichtingsavonden werden ouders in de club bijgespijkerd over het gebruik van alcohol en drugs door tieners. Politie, personeel van de club en medewerkers van instelling voor verslavingszorg Iriszorg wezen op trends en deelden adviezen. De neuzen stonden dezelfde kant op, maar dat is volgens Bronk nu anders. ,,Voor mijn gevoel zijn ze ons liever kwijt dan rijk, al kan ik niet bedenken waarom.’’ 

Club Rodenburg trekt maandelijks duizenden bezoekers. Tieners, maar ook oudere gasten weten de weg naar Beesd voor bijvoorbeeld 7th Heaven feesten. 

Petitie voor openhouden club

Er is inmiddels een petitie gestart voor het openhouden van Club Rodenburg. Die is inmiddels ruim 4000 keer ondertekend.

Een uur voordat de club het besluit van de gemeente openbaar maakte op Facebook, plaatste ze nog een advertentie voor het feest Girls Love Dj’s. Dat moet op 18 mei plaatsvinden. Onduidelijk is of dat ook doorgaat.

Zaterdag gaat het feest This Is Madness gewoon door.

Samenwerking is over

Op de Facebookpagina van de club staat dat er van een goede samenwerking met gemeente en politie inmiddels geen sprake meer is. Ook Harry Keereweer, de waarnemend burgemeester van West Betuwe, wordt impliciet genoemd. ‘Deze nieuwe burgemeester hebben wij helaas tot op heden nimmer gesproken of gezien. Waar de vorige burgemeester geen reden zag tot sluiting, is deze burgemeester een andere mening toegedaan’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland