Coronavirus waarschuwings- en informatie borden bij entree ziekenhuis Rivierenland Tiel.
Volledig scherm
Coronavirus waarschuwings- en informatie borden bij entree ziekenhuis Rivierenland Tiel. © Foto Jan Bouwhuis

Corona-patiënt overleden in Tiel, West Betuwe heeft meeste patiënten in Rivierenland

UPDATEGELDERMALSEN/TIEL - Een 72-jarige inwoner van Tiel is overleden aan de gevolgen van corona. Hij is de eerste inwoner van Rivierenland voor wie het coronavirus fataal is geworden. Hij is overleden in ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Burgemeester Hans Beenakker twitterde maandagavond kort na zes uur dat hij het trieste bericht had ontvangen: ,,Mijn medeleven gaat uit naar de familie.’’ In Tiel was eerder op maandag bekend geworden dat het aantal besmettingsgevallen was gestegen van vijf naar zes.

 West-Betuwe

De gemeente West Betuwe telt de meeste corona-besmettingen in het Betuwse deel van de Regio Rivierenland. Het aantal officieel vastgestelde corona-patiënten is er  van zondag op maandag gegroeid van twaalf naar vijftien. 

Voor de vijf gemeenten, ongeveer 170.000 inwoners, is het totaal aantal patiënten gegroeid van 36 naar 40. Rivierenland behoort daarmee overigens absoluut niet tot de zwaarst getroffen delen van Nederland. 

Zoals bekend zijn  Brabant en Limburg veel zwaarder geraakt door het coronavirus. En in Gelderland is vooral Nijmegen (sterke groei naar 79 patiënten) zwaar de klos, net als omliggende gemeenten als Berg en Dal en Wijchen.

Wat verder opvalt is de hoge score van Overbetuwe, de buurgemeente van Neder-Betuwe. Daar is het aantal corona-patiënten maandag gestegen van 22 naar 30. 

Neder-Betuwe heeft negen geregistreerde patiënten

Neder-Betuwe kent een stabiel aantal van negen corona-patiënten en telt daarmee procentueel het hoogste aantal patiënten in deze regio per inwoner. Met negen geregistreerde patiënten zit Neder-Betuwe overigens lang niet zo hoog als in sommige berichten op de sociale media wordt gesuggereerd. Daar worden geruchten verspreid worden dat er vele tientallen patiënten zouden zijn. In de officiële registratie zijn die aantallen niet terug te vinden.

West Betuwe is weliswaar qua inwonertal (51.000) de grootste gemeente in Rivierenland, maar scoort met vijftien geregistreerde patiënten ook procentueel vrij hoog. 

Overledene in Tiel

In Tiel steeg het aantal geregistreerde besmettingen maandag van vijf naar zes, maar later op de dag werd bekend dat er een patiënt was overleden. In Culemborg en Buren staat de teller onveranderd op vijf patiënten per gemeente. Buren was de gemeente die in deze regio het langst coronavrij was, maar daar is vorige week helaas een einde aan gekomen. In de wijde regio is alleen de kleine gemeente Renswoude (5.000 inwoners) formeel nog coronavrij.

Registratie

Overigens wordt met nadruk gemeld dat het aantal geregistreerde corona-besmettingen veel lager ligt dan het aantal mensen dat al geïnfecteerd is. In officiële tellingen worden mensen die niet getest zijn niet meegeteld. Dus ook Rivierenland telt meer besmettingen dan wordt geregistreerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland