Volledig scherm
© William Hoogteyling

D66 West Betuwe luidt noodklok over dalen vaccinatiegraad

GELDERMALSEN In West Betuwe worden te weinig kinderen gevaccineerd tegen infectieziekten, vindt D66. De raadsfractie slaat daarover alarm en vraagt het college met maatregelen te komen. 

‘De cijfers voor de gemeente West Betuwe zijn ronduit zeer zorgelijk, met name op het grondgebied van de voormalige gemeente Neerijnen, maar zeker ook in de voormalige gemeente Geldermalsen. De voormalige gemeente Lingewaal laat gelukkig positievere cijfers zien’, schrijft de fractie in een toelichting bij maar liefst zestien raadsvragen.

D66 baseert zich op cijfers uit 2017 waaruit zou blijken dat in Neerijnen en Geldermalsen respectievelijk 18,7 en 14,5 procent van de in 2015 geboren kinderen geen enkele vaccinatie heeft gekregen. In Lingewaal zou dat slechts 2,9 procent zijn.

Actief inspannen

Omdat er ook landelijk zorgen bestaan over de lage vaccinatiegraad wil Rita Boer Rookhuiszen van D66 dat het college zich actief gaat inspannen om ouders te overtuigen hun kind te laten vaccineren. ,,We willen de lokale inspanningen vergroten om de vaccinatiegraad in West Betuwe te verhogen zodat kinderen die opgroeien dan wel op bezoek zijn in West Betuwe beter beschermd zijn tegen infectieziekten.” 

Zo willen de democraten ook weten van het college welke informatie er is over het aantal niet ingeënte kinderen op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en welke afspraken er gemaakt kunnen worden om aantal vaccinaties toe te laten nemen.  ,,In heel Nederland daalt de vaccinatiegraad. We moeten nu echt actie ondernemen. Dan begin je op lokaal niveau.’’ 

Het college heeft nog niet gereageerd op de vragen van D66. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland