Volledig scherm
Trouwe bezoekers van de Rodenburg verzamelden zich dinsdag bij het gemeentehuis in Geldermalsen om te protesteren tegen de sluiting van de discotheek. © William Hoogteyling

De Rodenburg zit op slot en nu?

BEESD Bijna 200 vaste bezoekers van De Rodenburg in Beesd protesteerden dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering van West Betuwe bij het gemeentehuis in Geldermalsen. Zij vinden het niet terecht dat interim-burgemeester Harry Keereweer de discotheek voor een jaar gesloten heeft.  Gaat het nut hebben? 

Wat was de aanleiding om De Rodenburg voor een jaar op slot te gooien? 
Harry Keereweer trok op 19 maart de Drank- en Horecavergunning van de discotheek in Beesd in, nadat politieagenten in burger eind 2018 hadden gezien dat bezoekers drugs gebruikten en verhandelden. Aan de sluiting ging volgens de waarnemend burgemeester van West Betuwe een lange lijst met ongeregeldheden vooraf, zoals vechtpartijen en mishandelingen. 

De eigenaren vingen daarna bot bij de voorzieningenrechter en hopen nu via een bodemprocedure de sluiting met succes aan te vechten.  Tot die tijd blijft De Rodenburg gesloten. 

Hoe kunnen horecazaken voorkomen dat er drugs naar binnen komen?
Dat is bijna niet te doen, omdat fouilleren alleen is voorbehouden aan de politie. Eigen personeel mag klanten alleen oppervlakkig aftasten en de inhoud van tassen controleren. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) adviseert om goede afspraken te maken met gemeente en politie en deze vast te leggen in een convenant. 

KHN heeft een factsheet over drugs in de horeca opgesteld waarmee de organisatie horecaondernemers concrete handvatten biedt hoe zij in hun bedrijf handel en gebruik van drugs kunnen tegengaan. 

Mengt de gemeenteraad van West Betuwe zich nog in deze discussie?
Ashley Karsemeijer van D66 had dinsdag voor het begin van de raadsvergadering een gesprek met de Janice en John Bronk van De Rodenburg en hun advocaat Anis Boumanjal. Op Twitter liet de fractievoorzitter weten dat de sluiting een grote impact op hen heeft en dat het goed was om hun kant van het verhaal gehoord te hebben.

Tijdens de raadsvergadering plaatste Petra van Kuilenburg (Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe) enkele kritische kanttekeningen bij zaken waarvan De Rodenburg beschuldigd wordt en nodigde Lourens van Bruchem (SGP) de eigenaren en hun advocaat uit voor een evaluatie bij de commissievergadering als de juridische procedure is afgerond.

Waar moeten de jongeren van Rivierenland nu naartoe?
Voor de grote dancefeesten lijkt Culemborg de enige overgebleven plek in Rivierenland. Danceliefhebbers moeten wel geduld hebben tot het eind van dit jaar als op de locatie van het Event Center Culemborg (ECC) een splinternieuw pand verrijst waar 2.800 bezoekers terecht kunnen.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland