Volledig scherm
De Vrijheid in Beesd. © BetuweCopters.nl / Ronald Verwijs

De Vrijheid in Beesd in race voor nationale prijs:
‘De molen is toe aan restauratie’

BEESD - Molen De Vrijheid in Beesd is een van de drie genomineerden voor de Molenprijs 2019. De oud-Hollandse windmolen maakt kans op maximaal 75.000 euro. ‘De molen is écht aan restauratie toe, de kap is helemaal verzakt.”

Molenaars Cees de Jong (26) en Justin van den Heuvel (27) -die behoren tot de jongste molenaars van het land- hebben ‘hun’ molen opgegeven voor de jaarlijkse prijs van Vereniging de Hollandsche Molen en de Bankgiro Loterij. Een van de vereisten is dat er een projectplan moet zijn, waardoor de molen als educatief of werkend monument behouden kan worden. ,,We willen graag een grote restauratie uitvoeren. We zien dat de molen er ook echt aan toe is”, zegt De Jong. 

Voortbestaan bedreigd 

Het voortbestaan van de molen uit 1826  wordt volgens hem bedreigd als hij niet opgeknapt wordt. ,,De kap van de molen, de bovenkant, is verzakt. Dat zorgt ervoor dat de molen minder makkelijk naar de wind kan worden gezet. We hebben wel een aantal trekstangen om de verzakking tegen te gaan, maar dat houdt nu echt op.” De kap en de wieken moeten eraf, waarna alles weer in verband gemaakt moet worden.

,,Ook een aantal belangrijke balken zijn slecht, denk aan slijtage door wormen. Ze moeten vervangen worden. We hebben het over een grote restauratie, die maanden gaat duren.”  Het winnen van de prijs zou voor de molenaars betekenen dat ze goed kunnen aanpakken. ,,Dan kunnen we weer jaren vooruit.”

Quote

Met een grote restaura­tie kunnen we weer jaren vooruit

Cees de Jong, Molenaar

De Vrijheid is in werking, alle producten worden sinds een tijdje biologisch vervaardigt. De molen is toegankelijk voor publiek. De andere twee finalisten zijn molens in Rotterdam en Puttershoek. ,,Ons project is het meest urgent. Zij willen een bezoekerscentrum realiseren en aandacht op de geschiedenis van de molen vestigen door een stoommachine in een kelder te plaatsen.”

Stemmen

Stemmen op De Vrijheid kan vanaf woensdag 11 september om 10.00 uur, tot en met 1 oktober om 12.00 uur. ,,Onze molen is heel uniek, met veel historie. Dat willen we doorgeven. Erkenning voor al het werk dat de molen gedaan heeft, in de oorlog.” Het verzet gebruikte de molen in de Tweede Wereldoorlog om boodschappen te versturen via de stand van de wieken. Daarom kreeg de molen, die tot dan toe naamloos was, in 1968 de naam De Vrijheid. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland