Volledig scherm
Het hoogwater in Varik in 1995, gefotografeerd vanaf de Dikke Toren. © Jan Bouwhuis

Dijkplan Tiel-Waardenburg nadert voltooiing

OPHEMERT/OPIJNEN/VARIK - Waterschap Rivierenland gaat de komende maanden tot op een meter nauwkeurig bepalen hoe de dan versterkte dijk tussen Tiel en Waardenburg vorm gaat krijgen. In Ophemert, Varik en Opijnen wordt de komende weken uitleg gegeven over de stand van zaken.

Nog niet zo lang geleden liepen Varik en Heesselt te hoop tegen plannen om een brede nevengeul van de Waal aan te leggen die ervoor gezorgd zou hebben dat de beide dorpen op een nieuw eiland zouden komen te liggen. Ergens tussen Betuwe en Land van Maas en Waal in. 

Kritieke situatie

Die omstreden plannen zijn van tafel, er wordt nu gewerkt aan plannen op en rond de bestaande Waaldijk tussen Tiel en Waardenburg. Die dijk moet wel versterkt worden en in de uiterwaarden moet water meer de ruimte krijgen. In 1995 was de situatie rond Opijnen bijna net zo kritiek als bij de veelbesproken dijk in Ochten.

Dijkbijeenkomsten

Voor alle betrokkenen en geïnteresseerden organiseert Waterschap Rivierenland op 29 oktober in Varik (ook voor Heesselt)  en 7 november in Ophemert (ook voor Tiel en Zennewijnen) en en 14 november in Opijnen (ook voor Neerijnen en Waardenburg) dijkbijeenkomsten. Deze zijn ingericht als informatiemarkt met diverse stands. Inloop tussen 17.00 en 20.00 uur, elke avond wordt een stukje dijk besproken in de omgeving van dat dorp.

Tot op de meter

Deze bijeenkomsten zijn een vervolg op de dijkgesprekken die van juni tot oktober zijn gehouden voor de bewoners die direct aan de dijk wonen. Het waterschap weet ondertussen beter waar en hoe de dijk komt te liggen. De komende maanden bepaalt het waterschap tot op circa een meter nauwkeurig hoeveel ruimte de dijkversterking nodig heeft. En hoe de aansluiting wordt van de percelen en wegen op de dijk en de inrichting van de dijk.

Rivierenland