Volledig scherm
© Hans van Heeswijk Architecten

Dit is het nieuwe station van Geldermalsen

foto'sGELDERMALSEN - Het nieuwe station van Geldermalsen wordt een ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten. Dat heeft een vakjury van bureau Spoorbouwmeester, ProRail en De Lingense Alliantie besloten. 

Vorige week spraken inwoners van Geldermalsen zich ook uit voor het plan van Van Heeswijk. Die stem is doorslaggevend geweest voor het uiteindelijk besluit. 

In totaal vier architectenbureaus was gevraagd om een idee in te dienen. Het ontwerp van Van Heeswijk wordt gewaardeerd omdat het ‘contrasterend in kleur en materiaal’ is met het  monumentale stationsgebouw, maar tegelijk ‘passend in aandacht voor details en proporties.’  Bij elkaar is het een ‘zelfverzekerd ontwerp’. 

Nieuwe entree en reizigerstunnel

Het station van Geldermalsen moet aangepast worden met nieuwe entrees en een reizigerstunnel. In totaal zijn er vier partijen bij het project betrokken.

De gemeente West Betuwe had haar stem gegeven aan inwoners. Die mochten vorige week tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis kiezen welk plan volgens hen het beste is. 

Alle architecten hebben punten gekregen op basis van hun ontwerp. De punten voor Van Heeswijk blijken doorslaggevend te zijn geweest. Als tweede kwam Office Winhov uit de bus. 

Geldermalsen ligt op de route van het toekomstige hoogfrequent spoor. Daarop rijden elke tien minuten treinen, bijvoorbeeld van Utrecht naar Den Bosch. Voor een goede dienstregeling is het nodig sporen en perrons aan te passen. 

De loopbrug verdwijnt, in plaats daarvan moet er een nieuwe voetgangerstunnel komen. Het nieuwe station moet 2020, 2021 af zijn.

Volledig scherm
© Hans van Heeswijk Architecten
Volledig scherm
© Hans van Heeswijk Architecten
Volledig scherm
© Hans van Heeswijk Architecten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland