Volledig scherm
Onderzoek naar aardwarmte in Oosterhout. © Paul Rapp

Dit is waarom je boorinstallaties ziet in West Betuwe: ze zoeken naar aardwarmte

WEST BETUWE - Doffe dreunen of trillingen in de bodem? Bewoners van de gemeente West Betuwe hoeven niet te schrikken wanneer zij die tussen nu en eind december waarnemen. Dat heeft te maken met een onderzoek naar aardwarmte.

Dat gebeurt op verschillende plaatsen in de gemeente West Betuwe. Het onderzoek is onderdeel van een landelijk onderzoek. De Rijksoverheid wil daarmee meer inzicht in de bodem krijgen en inschatten waar de winning van aardwarmte mogelijk is. Dit betekent niet dat er ook daadwerkelijk warmte uit de grond gehaald gaat worden. Het gaat alleen om een verkennend onderzoek.

Warm water in de grond

Aardwarmte is warm water dat diep in de grond zit. Niet alle aardlagen zijn geschikt om dit warme water eruit te halen, daarvoor is onderzoek nodig. In grote delen van Nederland is tot op heden weinig informatie daarover beschikbaar. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert daarom het landelijk onderzoek ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN).

‘Boren’ in de Betuwe

Seismisch onderzoek is altijd op een zo recht mogelijke lijn tussen twee locaties. De eerste lijn loopt van Arnhem tot aan Buurmalsen. De volgende lijn ligt tussen Geldermalsen en Lelystad. Grondeigenaren en direct aanwonenden worden vroegtijdig gewaarschuwd wanneer er bij hen in de buurt zo'n onderzoek wordt gehouden. 

Volledig scherm
© M Kuster

Rivierenland