Volledig scherm
Drukte op de Culemborgseweg in Asch. © William Hoogteyling

Druk achter plannen voor onveilige weg in Asch

ASCH - Gemeente en omwonenden hebben de handen ineen geslagen om te zorgen dat de Culemborgseweg door Asch veiliger wordt. 

De weg wordt door bewoners als zeer onveilig ervaren. Automobilisten rijden te hard en moeten vaak uitwijken naar tuinen en bermen om botsingen te vermijden. Afgelopen dinsdag  zaten 18 omwonenden aan tafel met de Burense wethouder Gerdjan Keller. De omwonenden hadden tot die dag het idee dat de gemeente hun problemen niet echt serieus nam. Dat beeld is nu anders, zegt bewoner Frank de Wit. ,,Het is ons nu duidelijk dat de gemeente het ook een gevaarlijke weg vindt.’’

Inwoners willen eerder kombord

 Eind vorig jaar verenigden de bewoners zich om te zorgen dat er snel actie ondernomen wordt.  Zij willen onder meer wegversmallingen in het dorp. Ook zouden ze graag zien dat de borden die aangeven dat de bebouwde kom begint, eerder worden geplaatst. Op die manier zouden de automobilisten eerder kunnen afremmen. Nu gebeurt dat vaak pas als ze al midden in het kleine dorp zijn. 

Provincie heeft het laatste woord

Groot probleem voor de gemeente is dat het gaat om een provinciale weg. De provincie Gelderland heeft het uiteindelijk voor het zeggen. Wethouder Keller heeft de omwonenden nu beloofd om samen met provincie en omwonenden te gaan overleggen welke mogelijkheden er zijn. De gemeente wil daarnaast kijken wat ze zelf kan doen, uiteraard in overleg met de provincie. Als laatste zal de gemeente nog eens bij de provincie aankloppen om zich sterk te maken voor een snelle aanpak van de weg, zo zegt een woordvoerder. ,,Ook voor ons is het duidelijk dat deze weg gevaarlijk is.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland